Απέρριψε η κυβέρνηση την τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να συζητηθεί, η τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε την Τετάρτη και αφορούσε την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του νόμου Κατσέλη και την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «μεταφορικού ισοδύναμου».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, δεν έκαναν καμία αναφορά στην τροπολογία, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Είπαν απλά ποιες τροπολογίες κάνουν δεκτές, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό την τροπολογία του ΚΚΕ χωρίς καμία συζήτηση!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ΝΔ, ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) και όλα τα αστικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης παρότι παρίσταναν ότι «έχουν βγει στα κάγκελα» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, έκαναν γαργάρα την τροπολογία του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποκρισίας τους, αλλά και τη σύμπλευσή τους στο διά ταύτα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο οποίο υπήρχε η δέσμευση για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και να σταματήσει η απαράδεκτη σύνδεσή του με τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.   

Τη μόνιμη επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και αποσύνδεση του ζητήματος με το Προσφυγικό, όπως προβλέπει η τροπολογία του ΚΚΕ, ζήτησε ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Τάσσος. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα λόγω της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.