Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 10 Έλληνες από το Σουδάν – Πυρά στο αμάξι του Ρόδιου Μητροπολίτη Νουβίας

Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες, εκτιμάται πως οι Έλληνες που παραμένουν στο Σουδάν είναι περίπου 20.

Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», ενημερώνει το Υπουργείο.

Σημειώνεται ακόμη, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πυρά κατά του οχήματος που επέβαινε ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας, κι άλλα τέσσερα άτομα κατά την προσπάθειά τους να φύγουν από το Χαρτούμ στο Σουδάν.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το OPEN, ο μητροπολίτης έφυγε από τη μητρόπολη, όπου ήταν εγκλωβισμένος εδώ και μέρες, με προορισμό τη γαλλική πρεσβεία.

Κατά την αποχώρηση από τη μητρόπολη, το όχημα βρέθηκε στο επίκεντρο ανταλλαγής πυρών, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για βομβαρδισμό.

Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες πως το αυτοκίνητο ήταν μέρος του γαλλικού κονβόι, αλλά τελικώς διευκρινίστηκε ότι κινούνταν μεμονωμένα. Η εν λόγω αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση σήμερα το απόγευμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Γάλλος πολίτης. 

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμη πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani), για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν, προσθέτει.

«Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη», καταλήγει.

Το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» για την απομάκρυνση των Ελλήνων από το Σουδάν

Ο απεγκλωβισμός από το εμπόλεμο Σουδάν της πρώτης ομάδας Ελλήνων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, έγινε με τη βοήθεια της Γαλλίας, ενώ οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί προορισμός είναι η Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου.

Η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιώργο Σιδέρη. Το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Πολλές άλλες κυβερνήσεις –των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας…– ανακοίνωσαν επίσης πως απομάκρυναν ή απομακρύνουν τους πολίτες ή /και το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης

Πολλές χώρες πραγματοποιούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος, Κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

Από τις συγκρούσεις, που επικεντρώνονται κυρίως στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 420 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 3.700.

ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι ο στρατός της χώρας «διεξήγαγε επιχείρηση για την απομάκρυνση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από το Χαρτούμ».

Περίπου 100 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συμμετείχαν στην επιχείρηση, χάρη στην οποία «λίγοι λιγότεροι από 100» άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι διπλωμάτες απομακρύνθηκαν από τη σουδανική πρωτεύουσα με ελικόπτερα.

«Προς το παρόν» δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν οι άλλοι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν και υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες.

Χώρες της ΕΕ

Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εξηγήσει την Παρασκευή ότι η ΕΕ αυξάνει τις επαφές της προκειμένου να πετύχει εκεχειρία και να καταφέρει να απομακρύνει τους περίπου 1.500 Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονταν στο Σουδάν. Εκτός από την ΕΕ, που διαθέτει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ, επτά χώρες —Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Τσεχία—διαθέτουν πρεσβείες στη σουδανική πρωτεύουσα.

Δύο γαλλικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν χθες, Κυριακή, στο Τζιμπουτί, με συνολικά 200 ανθρώπους από το Σουδάν, Γάλλους και αλλοδαπούς, σύμφωνα με το Παρίσι.

Την ίδια ημέρα η Ιταλία απομάκρυνε όλους τους πολίτες της «που είχαν ζητήσει να φύγουν» και «ξένους πολίτες», σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Συνολικά η Ρώμη απομάκρυνε «περίπου 200 ανθρώπους».

«Μια χούφτα» Ολλανδοί απομακρύνθηκαν με γαλλικό αεροσκάφος, ενώ άλλη ομάδα συμπολιτών τους έφυγε από το Χαρτούμ οδικώς με κομβόι του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χούκστρα, ο οποίος ήλπιζε να υπάρξει και νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Χούκστρα έκανε λόγο για «μια ιδιαίτερα περίπλοκη επιχείρηση».

Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε 101 ανθρώπους με στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν σταλεί άλλα δύο αεροπλάνα για να συμμετάσχουν στην εκκένωση.

Ισπανικό πολεμικό αεροσκάφος με «περίπου 100 επιβάτες» αναχώρησε χθες, Κυριακή, για το Τζιμπουτί, σύμφωνα με τη Μαδρίτη. Περίπου 30 Ισπανοί και άλλοι 70 πολίτες άλλων χωρών αναχώρησαν με το αεροσκάφος αυτό.

Η Σουηδία έστειλε περίπου 150 στρατιώτες για να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες της, σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο Άμυνας, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε την απομάκρυνση των διπλωματών της από το Χαρτούμ.

Αραβικές χώρες

Η Σαουδική Αραβία απομάκρυνε το Σάββατο 91 πολίτες της και περίπου 60 πολίτες άλλων 12 χωρών από το Σουδάν.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει ξεκινήσει την απομάκρυνση των περίπου 300 πολιτών της.

Το Ιράκ επεσήμανε ότι απομάκρυνε 14 πολίτες του από το Χαρτούμ «προς ασφαλές σημείο στο Πορτ Σουδάν», διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των υπολοίπων.

Η Αίγυπτος ξεκίνησε χθες τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον βορρά του Σουδάν. Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Λίβανος επεσήμανε ότι 60 από τους πολίτες του επίσης αποχώρησαν από το Χαρτούμ οδικώς και είναι «ασφαλείς».

Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Χαρτούμ είχε σημειώσει χθες ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των μελών της τυνησιακής κοινότητας του Σουδάν θα ξεκινήσει σήμερα.

Η Λιβύη, που συνορεύει με το Σουδάν, ανακοίνωσε μέσω της πρεσβείας της στο Χαρτούμ την απομάκρυνση 83 Λίβυων από την πρωτεύουσα προς το Πορτ Σουδάν.

Βρετανία, Ιρλανδία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους συμμάχους». Σ’ αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ιρλανδία από την πλευρά της ανέφερε ότι ξεκίνησε η «διαδικασία εκκένωσης» για την απομάκρυνση των πολιτών της.

Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες δια ξηράς «περνώντας από μια τρίτη χώρα». Η απομάκρυνση περίπου 600 Τούρκων ξεκίνησε σήμερα από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ μια πόλη 200 χιλιόμετρα νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας. Η εκκένωση της συνοικίας Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεοτέρας» λόγω μιας έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των Τούρκων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.

Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδία

Και άλλες χώρες προετοιμάζονται για την απομάκρυνση των πολιτών τους, κυρίως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, αναπτύσσοντας ένοπλες δυνάμεις σε γειτονικές χώρες.

Στην Ινδονησία η κυβέρνηση «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απομακρύνει τους Ινδονήσιους πολίτες από το Σουδάν», επεσήμανε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η Ινδία σημείωσε ότι συνεργάζεται «στενά με διάφορους εταίρους προκειμένου να διασφαλίσει τη μεταφορά με ασφάλεια των Ινδών που είναι αποκλεισμένοι στο Σουδάν και οι οποίοι επιθυμούν να απομακρυνθούν».

Εξάλλου ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συντονίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των Κινέζων διπλωματών.

Pin It on Pinterest