«Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις»
«Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί για το καθεστώς των Δωδεκανήσων.
«Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση
«Τα Δωδεκάνησα εκλάπησαν με κόλπα από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη το τουρκικό έθνος» ισχυρίστηκε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ακόμα και αν η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα, το να ζήσουν τα Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία είναι ξεκάθαρα εκτός πραγματικότητας», τονίζοντας πως «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη Γαλάζια Πατρίδα».
Είπε επίσης ότι, «όπως ακριβώς συνέβη πριν από 103 χρόνια», η Τουρκία δεν θα βγει χαμένη σε περίπτωση πολέμου και απείλησε λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται καν να πούμε το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί με τη στάση των δυτικών χωρών, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1920, και στραφεί ξανά εναντίον μας».
📌Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για το καθεστώς των Δωδεκανήσων
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) January 14, 2025
🔗 https://t.co/fYV5x5cRsY pic.twitter.com/n4QUsmefYu
Αναλυτικά το απόσπασμα της ομιλίας του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜΗΡ που αφορά στην Ελλάδα:
«Οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την ανάπτυξη πυραύλων με βεληνεκές 30 έως 300 χιλιομέτρων στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι μόνο εντελώς αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά αποτελούν και απερίσκεπτα βήματα που θα πλήξουν ριζικά τις προσδοκίες για καλή γειτονία.»Ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς στο πλαίσιο ενός σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία. Παρασύρει το Αιγαίο, που θα θέλαμε να είναι μια θάλασσα ειρήνης, σε μια δίνη έντασης και αντιπαράθεσης.»
Η επίδειξη όπλων από την Ελλάδα ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, που μεταξύ των επτά νησιωτικών συμπλεγμάτων του Αιγαίου Πελάγους βρίσκονται πιο κοντά στην Ανατολία, δεν είναι μόνο ένα στρατηγικό σφάλμα, αλλά και ένα τραγικό λάθος με σοβαρές ιστορικές, στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες.»
Θέλω να επαναλάβω ξεκάθαρα ότι ειδικά τα Δωδεκάνησα πάρθηκαν και εκλάπησαν με κόλπα από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη το τουρκικό έθνος. Ακόμα και αν η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα, το να ζήσουν τα Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία είναι ξεκάθαρα εκτός πραγματικότητας.»
Η άσκηση μιας επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής από την απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει τίποτα σε κανέναν, ιδίως στη χώρα που έχει τις φιλοδοξίες.»Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη Γαλάζια Πατρίδα.»
Όπως ακριβώς συνέβη πριν από 103 χρόνια, η Τουρκία ποτέ δεν θα είναι ο χαμένος του πολέμου και της γλώσσας των όπλων, ενώ θα έπρεπε να ριζώσουν η ειρηνική διπλωματία και οι σχέσεις καλής γειτονίας.»
Μιλάω ξεκάθαρα και προειδοποιώ ότι δεν χρειάζεται καν να πούμε το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί με τη στάση των δυτικών χωρών, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1920, και στραφεί ξανά εναντίον μας. Συμβουλεύω την κυβέρνηση της Αθήνας να προσέχει τις κινήσεις της».
Πιστεύω ότι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από την ειρήνη. Ωστόσο, αν είναι απαραίτητο να πολεμήσουμε για να νικήσουμε στην ειρήνη, αυτό θα είναι επίσης γιορτή για εμάς».