Ομιλία με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία -Αόρατη βία»

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι μόνο η σωματική βία, είναι και η σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική βία που ασκείται σε βάρος μέλους μιας οικογένειας. Είναι φαινόμενο διαχρονικό και συναντάται σε όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από την τάξη των θυτών και των θυμάτων, πλήττοντας περισσότερο τις γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια.

Τo Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρόδου, με την κα. Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχο Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας δύο φύλων και Τρίτης ηλικίας θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία -Αόρατη βία» στα μέλη του Συλλόγου Πολυπολιτισμικών Οικογενειών Ρόδου (ΣΠΟΡ). Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Συλλόγου (Γ. Σεφέρη 108) στις 10 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10.00π.μ.
Στόχος της ομιλίας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των μελών του Συλλόγου για το φαινόμενο και τις διαστάσεις που λαμβάνει στις μέρες μας, καθώς και η ενδυνάμωση – παρακίνηση των γυναικών για να σπάσουν το κύκλο της βίας, αφού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου τις κυρίες Εύη Μηνατσή, κοινωνιολόγο, Δέσποινα Φακιδαράκη ψυχολόγο και Θεανώ Χρυσού, κοινωνική λειτουργό, θα ξεκινήσει με την περιγραφή των προσφερόμενων υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Κέντρου, παρουσίαση στατιστικών στοιχείων για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας. Στη συνέχεια θα γίνει ανάπτυξη του θέματος και πιο συγκεκριμένα αναφορά στο προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας των γυναικών, στο προφίλ του θύτη και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών, τα οποία αποτελούν τους πιο ευαίσθητους δέκτες των κραδασμών στο οικογενειακό περιβάλλον. Θα ακολουθήσει προβολή σχετικών βίντεο και η ομιλία θα κλείσει με σχολιασμό και διαλογική συζήτηση με το κοινό.
Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας διαρκούς ενημέρωσης -εκπαίδευσης του κοινού από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Ρόδου με απώτερο σκοπό:

την παρουσίαση της έκτασης και της καθολικότητας του προβλήματος -παρ όλο τον κρυφό αριθμό γυναικών θυμάτων που ενυπάρχει, λόγω της ιδιωτικής φύσης της οικογενειακής ζωής και συντροφικότητας.
την ευαισθητοποίηση του κοινού  γύρω από τις επιπτώσεις της βίας στα θύματα και κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά,
και τέλος την αλλαγή των κοινωνικών προτύπων που ευνοούν τη βία μέσα στην οικογένεια.

Pin It on Pinterest

Share This