Αντιοξειδωτικό επιταχύνει την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος

Νέα Υόρκη
Ένα τεχνητό αντιοξειδωτικό, η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, που χορηγείται σε πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φαίνεται να επιταχύνει την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, η διαπίστωση αυτή εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ν-ακετυλοκυστεΐνης στην υγεία των ανθρώπων.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη χρησιμοποιείται στη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), καθώς πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανακούφιση των πνευμόνων των ασθενών από την παραγωγή βλέννας.

Επίσης, χρησιμοποιείται και ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να συντελέσει στη μείωση της μυϊκής βλάβης λόγω υπερβολικής γυμναστικής, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι προλαμβάνει την κόπωση και αυξάνει την καύση του λίπους.

Αλλά οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, με επικεφαλής τον Δρ Μάρτιν Μπέργκο, διαπίστωσαν ότι όταν πρόσθεσαν σε νερό Ν-ακετυλοκυστεΐνη επιταχύνθηκε η εξάπλωση του μελανώματος στα ποντίκια.

«Αν και δεν είχε καμιά επίδραση στον αριθμό και το μέγεθος των όγκων, ενίσχυσε την μετανάστευση και εξάπλωση των όγκων σε άλλα σημεία του σώματος» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Παλαιότερη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε δείξει ότι συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά μπορούν να προάγουν την εξάπλωση των καρκινικών όγκων στους πνεύμονες και πάλι σε πειραματόζωα.

Αν και τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ο Δρ Μπεργκο πιστεύει ότι αντιοξειδωτικά όπως η Ν-ακετυλοκυστεΐνη προστατεύουν επίσης τα καρκινικά κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία διαφορετικά επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους ή τα εμποδίζουν να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία του σώματος.

Και άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν συσχετίσει τις υψηλές δόσεις β-καροτένης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους καπνιστές, ενώ οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, η χρήση των διατροφικών συμπληρωμάτων με τα επίμαχα αντιοξειδωτικά μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο των μικρών όγκων ή των προκαρκινικών αλλοιώσεων, και μάλιστα όταν είναι ακόμα αδύνατον να εντοπιστούν» εξηγεί ο Δρ Μπεργκο.

Η σουηδική επιστημονική ομάδα εστίασε στην Ν-ακετυλοκυστεΐνη επειδή διαλύεται εύκολα και γρήγορα στο νερό και ήταν ιδανική για πειραματισμό με τρωκτικά.

Στα επαναληπτικά εργαστηριακά τεστ που έκαναν σε δείγματα ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων με μελάνωμα, δοκίμασαν την επίδραση τόσο της Ν-ακετυλοκυστεΐνης, όσο και της βιταμίνης Ε και διαπίστωσαν ότι είχαν όμοια αποτελέσματα, δηλαδή αύξησαν την ικανότητα μετανάστευσης των κυττάρων και της εισβολή σε υγιή.

Επίσης, τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά ενεργοποίησαν μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει κυτταρικές διαδικασίες και πιθανόν εμπλέκεται στην προαγωγή της μετάστασης του καρκίνου.

«Στα άτομα που μόλις έχουν διαγνωστεί με καρκίνο πνεύμονα ή δέρματος και ίσως άλλες μορφές, τα αντιοξειδωτικά επιταχύνουν την πρόοδο της ασθένειας. Αν και τα στοιχεία δεν είναι καταληκτικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αντιοξειδωτικών από ομάδες υψηλού κινδύνου προς αποφυγήν επιδείνωσης της υγείας τους» καταλήγει ο Δρ Μπεργκο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Pin It on Pinterest

Share This