Μήνυμα της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στον Ρατσισμό

Στην Ελλάδα του 2014 η ασθένεια του ρατσισμού τείνει να γίνει μάστιγα! Ο σύγχρονος ρατσισμός έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων μας. Η θανατηφόρα εκδοχή του παρουσιάζεται κυρίως προς τους «ξένους», τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Όσους δεν έχουν δηλαδή ελληνική καταγωγή. Ή μήπως όσους δεν έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή; Ή μήπως όσους δεν έχουν σκανδιναβική καταγωγή; Ή μήπως τελικά όσους δεν έχουν «χοντρό» πορτοφόλι;

Ο ρατσισμός ορίζεται ως η προκατάληψη έναντι μιας φυλετικής, εθνικής, κοινωνικής, θρησκευτικής κτλ. ομάδας και εκδηλώνεται με τη δυσμενή διάκριση, την περιθωριοποίηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό ή ακόμη και την εξόντωση αυτής της ομάδας. Οι μετανάστες και οι μετανάστριες βρίσκονται σήμερα στο μάτι του κυκλώνα. Η ζωή τους απειλείται καθημερινά, από ρατσιστικές οργανωμένες ομάδες σχετιζόμενες, ή μη, με το νεοναζιστικό, ρατσιστικό και μισάνθρωπο κόμμα της χρυσής αυγής, από κυκλώματα διακίνησης και κυκλώματα trafficking που εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους για μια καλύτερη ζωή ή ακόμη και την επιβίωση, από τον θεσμικό ρατσισμό που τους εγκλωβίζει σε μια κατάσταση ανυπαρξίας στερώντας τους την ουσιαστική δυνατότητα νομιμοποίησης.

Χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τον πόλεμο, ανάμεσά τους  γυναίκες και μικρά παιδιά χάνουν τη ζωή τους, φυλακίζονται και βασανίζονται επί σε κρατητήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο όνομα του δόγματος της «αποτροπής των λαθρομεταναστών», κυβέρνησης και ΕΕ.

Οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί χωρίς χαρτιά, στην νέα πατρίδα τους στην Ελλάδα βρίσκονται εκ των πραγμάτων στον πάτο της εργατικής τάξης. Από τη μία η εκμετάλλευση των αφεντικών, από την άλλη ο φόβος της απέλασης και των ρατσιστικών επιθέσεων. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι δυσμενείς διακρίσεις εναντίον τους, εντείνουν την φτώχεια που χαρακτηρίζει τους μετανάστες αλλά όλο και περισσότερους ντόπιους εργαζόμενους στην Ελλάδα της πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων.

Η ταξική φύση του ρατσισμού που στρέφεται όχι πάντα ενάντια προς τους μη Έλληνες αλλά κυρίως στους πιο σκουρόχρωμους, στους πιο αδύναμους, στους πιο φτωχούς, είναι και η καταστροφή της ίδιας μας της κοινωνίας. Εντείνει την διαίρεση της εργατικής τάξης, δυσχεραίνει τους αγώνες μας, υπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών. Ο ρατσισμός κατεβάζει τους μισθούς όχι οι μετανάστες!

Όσο μένουμε θεατές και δεν αντιδρούμε στον ρατσισμό υπονομεύουμε την ανθρωπιά και τα συμφέροντά μας. Ήμασταν και είμαστε ρατσιστές προς τους μετανάστες, γίναμε ρατσιστές οι ιδιωτικοί προς τους δημόσιους υπαλλήλους, οι παλιοί προς τους νέους υπαλλήλους κ.ο.κ.

Το όμορφο νησί της Ρόδου λουσμένο από το Αιγαίο ετοιμάζεται για την νέα τουριστική σαιζόν. Φαρμακονήσι, Σύμη, Μυτιλήνη. Στον πάτο του Αιγαίου όμως κείτονται πτώματα μεταναστών και ταυτόχρονα πιάνει πάτο ο πολιτισμός μας.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΡΟΔΟΥ

Pin It on Pinterest