Απολογισμός 1ης εκδήλωσης
Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση – συναυλία για το ελάφι της Ρόδου, με τίτλο: «Τραγουδάμε για το Πλατόνι» που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Γενάρη στο Δημοτικό Θέατρο από τους Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου, η ίδια οργάνωση προχωρά στη διοργάνωση ανοικτού Φόρουμ για το Πλατόνι το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 στις 5.30 το απόγευμα. Απολογιστικά από την πρώτη εκδήλωση συγκεντρώθηκαν, 672ευρώ και αγοράστηκαν 1.372 κιλά ζωοτροφής για τα ελάφια στο Ροδίνι και φαρμακευτικό υλικό που ήταν σε έλλειψη. Μικρό μέρος του φαρμακευτικού υλικού δώρισε επιπλέον η φαρμακαποθήκη του κ. Φρόνα. Επίσης, ένα μέρος των χρημάτων διατέθηκε για την αγορά τροφίμων για το συσσίτιο του δήμου Ρόδο.
Το ξεφορτώνει πάνω από ένα τόνο τροφής που αγοράστηκε με τα έσοδα από τη συναυλία
Εξάλλου ήδη έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά της ομάδας, για την αγορά και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στις περιοχές και τους δρόμους απ’ όπου διέρχονται τα άγρια ελάφια, καθώς ένας σημαντικός αριθμός από αυτά χάνεται κάθε χρόνο από τροχαία ατυχήματα, που είναι επικίνδυνα και επιζήμια και για τους ίδιους τους οδηγούς.
Η αφίσα – πρόσκληση της εκδήλωσης
Το επικείμενο Φόρουμ – 26 Απριλίου στις 17:30 στο Ροδίνι
Οι «Εθελοντές Ρόδου», τηρώντας την υπόσχεση που έδωσαν για συνέχεια της δράσης τους, οργανώνουν ανοιχτό φόρουμ για το Πλατόνι της Ρόδου όπου έχουν κληθεί καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες όπως και άνθρωποι που έχουν καθημερινή σχεδόν επαφή με το ελάφι, να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Απριλίου, θα ακολουθήσει ένα εργαστήρι (workshop) με τη συμμετοχή των ειδικών επιστημόνων, όπου θα καταβληθεί προσπάθεια να εξαχθούν τα πρακτικά συμπεράσματα της ημερίδας.
Οι θεματικές που θα συζητηθούν
Το Πλατόνι της Ρόδου
1. Άγριος πληθυσμός ελαφιών: Διατήρηση – Αύξηση – Ευζωία. Παρόλο που υπάρχει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός τους δε διασφαλίζει τη διατήρηση του είδους αυτή τη στιγμή.
2. Ελάφια σε Αιχμαλωσία: Σκοπιμότητα – Διαχείριση – Προτεινόμενοι χώροι φιλοξενίας και παρατήρησης. Σημειωτέον ότι ο ημιάγριος πληθυσμός διαβιεί σε άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας στο Ροδίνι, δεν είναι επισκέψιμος και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε.
Ο χώρος στο Ροδίνι θυμίζει Κρανίου Τόπο
3. Το Ελάφι ως Σύμβολο της Ρόδου: Επιστημονική μελέτη και ανάδειξη – διαφύλαξη συμβόλου
Τα δύο ελάφια με φόντο το Φάρο του Αγίου Νικολάου
Σκοπός
Σκοπός της ημερίδας – φόρουμ και του εργαστηρίου που ακολουθεί, είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και η αξιολόγησή τους, μέσα από την κατάθεση απόψεων και το διάλογο που θα ακολουθήσει, για τη διαμόρφωση προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους παράγοντες, που θα αφορούν τη διαχείριση των πληθυσμών του ελαφιού, άγριου και ημιάγριου – σε αιχμαλωσία. Από την πλευρά τους, οι «Εθελοντές Ρόδου», μαζί με όλους όσοι ενδιαφέρονται για το Πλατόνι θα πιέσουν για να εφαρμοστούν αυτά από τους αρμόδιους φορείς.
Πρόσκληση
Στην προσπάθεια αυτή, η ομάδα των Εθελοντών Ρόδου προσκαλεί την τοπική κοινωνία να έχει συμμετοχή ώστε να συμβάλουμε όλοι από κοινού στον να βρεθεί λύση στα θέματα που αφορούν τόσο τον άγριο όσο και τον ημιάγριο πληθυσμό. Γι’ αυτό το λόγο η εκδήλωση δεν είναι απλά μία ημερίδα αλλά ένα ανοιχτό φόρουμ που προκαλεί το διάλογο, ειδικά με τους άμεσα εμπλεκόμενους με το ελάφι της Ρόδου. Το φόρουμ είναι φυσικά ανοικτό για το κοινό και μπορεί ο κάθε πολίτης να τοποθετηθεί και να θέσει ερωτήματα που αφορούν το θέμα. Επειδή υπάρχουν ευαίσθητοι πολίτες και άλλες ομάδες που έχουν ασχοληθεί με το ελάφι της Ρόδου, αναμένεται ότι θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον και ανταπόκριση.
Ειδικότεροι σκοποί:
Τα ελάφια στο Ροδίνι
1. Να προστατευτεί το Πλατόνι και να φτάσει σε αριθμό τέτοιο ώστε να μην κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο αριθμός των ελαφιών σύμφωνα με το Ν. Θεοδωρίδη έχει σημειώσει αυξομειώσεις τα τελευταία 90 χρόνια με την πιο μεγάλη μείωση να σημειώνεται μεταξύ 1973 και 1991. Παρόλο που υπάρχει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός τους δε διασφαλίζει τη διατήρηση του είδους αυτή τη στιγμή.
2. Η ευζωία των ελαφιών σε αιχμαλωσία. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν περίπου 85 ελάφια τα οποία σταβλίζονται στην περιοχή του Ροδινιού. Οι συνθήκες για τα ελάφια αυτά είναι απαράδεκτες και είναι εξαιρετική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει. Πραγματικά τα ελάφια εκεί ζουν σε «κρανίου τόπο», σε εγκαταστάσεις που έχουν αδειοδοτηθεί για λιγότερα από 60 ζώα, ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κατάσταση στο Ροδίνι είναι αδιέξοδη αφού κανείς δεν ξέρει γιατί υπάρχει ο χώρος αυτός και ποια η προοπτική του.
3. Η ανάδειξη του Πλατονιού ως συμβόλου της Ρόδου και η κατοχύρωσή του ως ζωντανού σήματος για το νησί. Κι αν από τη μια πλευρά υπάρχει ο Κολοσσός ως ιστορικό σύμβολο, από την άλλη η Ρόδος σήμερα μπορεί να έχει το ζωντανό της σύμβολο που πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί.
4. Η διευκόλυνση της επιστημονικής παρατήρησης του ελαφιού. Πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει ο χώρος στον Άγιο Σουλά μετά τις καταστροφές από την πρόσφατη πυρκαγιά. Σε κάθε περίπτωση η επισταμένη μελέτη του ελαφιού της Ρόδου θα αυξήσει το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτό.
Η εκδήλωση έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της εταιρείας ΔΕΡΜ Α.Ε του Δήμου Ρόδου.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές
Dr. MARCO MASSETI
Marco Masseti, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας
Έχει ειδικευθεί στη μελέτη της ζωολογικής νησιωτικότητας – με ειδική αναφορά στα νησιά της Μεσογειακής λεκάνης και της Εγγύς Ανατολής – και στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ανθρώπου και σπονδυλωτών κατά την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, ένα από τα κύρια θέματα της έρευνας του είναι η μελέτη της βιολογίας, βιογεωγραφίας, αρχαιοζωολογίας, ιστορίας, οικο-ηθολογίας και γενετικής του πλατονιού της Ρόδου. Δίδαξε για πολλά χρόνια στο Τμήμα της Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (Ιταλία), όπου συνεχίζει να διεξάγει έρευνες.
Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), Ομάδα Ειδίκευσης στο Ελάφι (Gland, Ελβετία), και μέλος του Οργανισμού Linnean του Λονδίνου. Είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 200 διεθνών επιστημονικών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένου και του βιβλίου Το νησί του ελαφιού. Φυσική Ιστορία του πλατονιού της Ρόδου και των σπονδυλωτών της Δωδεκανήσου (Ελλάδα), που εκδόθηκε από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος του Δήμου Ροδίων το 2002.
PhD ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Νίκος Θεοδωρίδης, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων
Είναι πτυχιούχος (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος) της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Φ.Π.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει εξειδικευτεί στις Δασικές πυρκαγιές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του «Master Exercise Practitioner» (Μ.Ε.P.), από τη F.E.M.A. (Η.Π.Α,), για θέματα φυσικών καταστροφών.
Είναι ειδικός σε θέματα της Διεθνούς Σύμβασης CITES και ως επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής (Head of the delegation), εκπροσώπησε την Ελλάδα, σε δύο συνεχόμενες Συνδιασκέψεις των Μερών της (COP13 και COP14), στη UNEP.
Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στην εξειδίκευση: «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φυσικών Πόρων», στο γνωστικό αντικείμενο “Δασική Οικονομική” της Σχολής Δασολογίας και Φ.Π. του Α.Π.Θ.
Είναι Διδάκτορας (Ph. D.) της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών και έχει μελετήσει και δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες για το ελάφι Dama dama dama της Ρόδου.Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Δρ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Χρήστος Βλάχος
Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Σχολή Γεωπονίας , Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Α.Π.Θ). Διευθυντής του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας-Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων.
Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:
• Διατήρηση Βιοποικιλότητας
• Προστασία απειλούμενων ειδών
• Αειφορική κάρπωση Θηραματικών ειδών
• Έλεγχος ανεπιθύμητων ειδών
• Εκτροφή και απελευθέρωση θηραματικών ειδών
• Οικολογία και Διαχείριση Υγροτόπων
MSc ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΗΣ
Γιάννης Φώτης
Είναι απόφοιτος της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Τουριστικό Marketing από το Πανεπιστήμιο του Surrey, και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Ασχολείται με το marketing της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας τα τελευταία 20 χρόνια τόσο ως στέλεχος όσο και ως σύμβουλος επιχειρήσεων, συνεργαζόμενος με ένα αρκετά ευρύ φάσμα εταιρειών που περιλαμβάνει ομίλους ξενοδοχείων, γραφεία εισερχόμενου τουρισμού, εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, εταιρείες τουριστικής κατοικίας, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το 2009 εντάχθηκε στη Σχολή Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Bournemouth ως υπότροφος ερευνητής επί διδακτορικό μελετώντας την επίδραση των social media στην συμπεριφορά των καταναλωτών με εξειδίκευση στις αποφάσεις που σχετίζονται με ταξίδια διακοπών. Αποτελέσματα των ερευνών του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, αλλά και στo New Media Trend Watch του European Travel Commission. Ως Λέκτορας δίδαξε ξενοδοχειακό και τουριστικό marketing στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Bournemouth αλλά και συναφή με το marketing μαθήματα στο Leeds Metropolitan University. Σαν μέλος του eTourism Lab, του International Centre of Tourism & Hospitality Research, και του BU Digital Hub Team of Experts έχει συμμετάσχει σε διεθνή συμβουλευτικά projects του Πανεπιστημίου του Bournemouth.
MSc ΚΑΙΤΗ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ
Διευθύντρια στη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, σπούδασε στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
MSc ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Είναι Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Εργάστηκε στην Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών και Προστασίας του Περιβάλλοντος με ειδικό αντικείμενο την πρόληψη και πρώτη καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Από τότε ξεκίνησε και η ενασχόληση της με την άγρια πανίδα της Ρόδου και ειδικότερα με το Πλατόνι, συμμετέχοντας σε πλήθος συνεδρίων και ημερίδων καθώς και στην τελευταία έρευνα για τον πληθυσμό του είδους. Σήμερα εργάζεται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ – ΔΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ -ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ
Γεννήθηκε το 1959 στην Ρόδο και κατοικεί στον Έμπωνα, είναι παντρεμένος και έχει δυο ενήλικα παιδία, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Διορίστηκε στην Δασική Υπηρεσία το 1984 και αρχικά ασχολήθηκε με την πρόληψη και καταστολή Δασικών πυρκαγιών, παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων δασικής εκπαίδευσης και εκπαιδεύτηκε στην Αθήνα στο κέντρο εκπαίδευσης καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο και ήταν από τους πρώτους 250 Δασοκομάντο σε όλη την Ελλάδα. Επιχειρούσε στις Δασικές πυρκαγιές με ελικόπτερα, σε όλη την Ελληνική επικράτεια μέχρι το 1988 όταν η δασοπυρόσβεση μεταφέρθηκε με νόμο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από το 1988 μέχρι σήμερα ασχολείται με την προστασία της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας, αφιερώνοντας πολλές ώρες εκτός ωραρίου για την προστασία της άγριας ζωής.
Το Πρόγραμμα
17: 30 Εγγραφές
18:00 Καλωσόρισμα – Πρόλογος
Μαρτίνος Κανελλάκης, πρόεδρος των «Εθελοντών Ρόδου»
Αντώνης Χατζηιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου
Συντονισμός – Μετάφραση: Δημήτρης Γρηγοριάδης
Κύριοι Ομιλητές
18: 10 Dr. Marco Masseti: «The fallow deer of Rhodes, Dama dama dama (L., 1758): surviving against all odds» (θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά)
19:20 PhD Νίκος Θεοδωρίδης: «Το Πλατόνι και η Ρόδος: Ποιος χρειάζεται ποιον»
19:35 Σταμάτης Χουρδάκης: «Κίνδυνοι και απειλές για το άγριο Ελάφι της Ρόδου»
19:50 PhD Γιάννης Φώτης: «Σήμα, σύμβολα, μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και …ποιότητα ζωής»
20:00 Διάλειμμα για καφέ
Παρεμβάσεις
20:20 Δρ. Χρήστος Βλάχος: «Άγρια Πανίδα στα Νησιά του Αιγαίου -Προβλήματα Προστασίας και Διαχείρισης»
20:30 MSc Καίτη Μπαλατσούκα: «Διαχείριση άγριας πανίδας εντός του νομοθετικού πλαισίου»
20:40 MSc Κωνσταντίνα Παπαστεργίου: «Το Πλατόνι και η Ρόδος»
20:50 Χαιρετισμοί εκπροσώπων αρμόδιων φορέων
21:00 Ανοιχτός Διάλογος – Συζήτηση με το κοινό