Ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για εκπαιδευτικούς και πολίτες 50-54 και 55-59

Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της covid στη χώρα, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε πως την Τετάρτη 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για εκπαιδευτικούς και πολίτες 55-59 ετών ενώ ακολούθως στις 25 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 50-54 ετών.

Οι 10 περιοχές που προβληματίζουν – Εύθραυστη ισορροπία στην Αττική

Αν και η γενικότερη εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση, υπάρχουν περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς, εκτός από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην οποία έχουν στραμμένη την προσοχή τους.about:blank

«Υπάρχουν περιφερειακές ενότητες που μας προβληματίζουν όπως αυτή της Καλύμνου, της Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η διάμεση ηλικία των ενεργών κρουσμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Βασίλης Κικίλιας, πλέον είναι στα 44 έτη ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε μετά από 11 εβδομάδες συνεχούς ανόδου και πλέον είναι στο 4,8%.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αυτήν την στιγμή ανέρχονται σε 27.462.

Σε ότι αφορά την Αττική, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε πως παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση ενώ χαρακτήρισε την ισορροπία αυτή «εύθραυστη».

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Υποχρεωτικά τα self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, μεταφορές και κομμωτήρια

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε γνωστή τη λίστα με τους εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self tests.

Αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους εξής κλάδους:

 • Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών
 • Εστίαση
 • Μεταφορές
 • υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών

Τα self test, όπως έκανε γνωστό ο Κωστής Χατζηδάκης θα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και θα βρίσκονται σε διάθεση από τη Δευτέρα 19/4 δωρεάν στα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Πού είναι υποχρεωτικά τα self test στο Δημόσιο

Στο δημόσιο τομέα υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

 • Υπάλληλοι ΚΕΠ
 • Υπάλληλοι ΟΤΑ Α’ ΒΑΘΜΟΎ στο πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
 • Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας
 • Δικαστικοί λειτουργοί
 • Δικαστικοί υπάλληλοι

Όπως με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να επιδεικνύεται ο ΑΜΚΑ στο φαρμακείο, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ. 

Για όσους δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος προβλέπεται: 

 • περικοπή αποδοχών σύμφωνα με το άρθρο 43 του υπαλληλικού κώδικα 
 • Ο αρμόδιος προϊστάμενος προσωπικού είναι υπεύθυνος και φέρει εκ του νόμου την ευθύνη, εφόσον προσέλθει στην εργασία υπάλληλος χωρίς τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος 

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Παράλληλα, αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ