Ανησυχητικά στοιχεία για τον Τουρισμό – Παραδοχή για τις «χαμηλές επιδόσεις»

Επιβεβαιώνετε αυτό που εδώ και καιρό καταγράφει το Rodosreport, οτι η πορεία του τουρισμού δεν είναι η αναμενόμενη και παρά τις όποιες ανεβασμένες αφίξεις παρουσιάζουν κάποια νησιά οι εισπράξεις στις επιχειρήσεις δεν είναι καλές ενώ κάποιες περιοχές έχουν και μείωση στις αφίξεις ειδικά τον μήνα που διανύουμε.

Πολλές ακυρώσεις έχουμε όμως και στη Ρόδο οπου οι προκρατήσεις δεν μετατράπηκαν τελικά σε κρατήσεις καθώς οι τουρίστες επέλεξαν άλλους προορισμούς.

Στη Μύκονο όμως –και σε μικρότερο βαθμό στη Σαντορίνη– η κίνηση τον Μάιο παρουσιάστηκε σημαντικά χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και συγκεκριμένα κατά 17,5% και 3,2% αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την κίνηση στα δύο αεροδρόμια και σε μεγάλο βαθμό προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα δεδομένα από την ακτοπλοϊκή κίνηση. Στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου η Σαντορίνη φαίνεται να επανέρχεται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, ενώ η υστέρηση στη Μύκονο να μειώνεται πέριξ του 15%.

Υψηλές τιμές, κακός καιρός, βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπερτουρισμός και αρνητική δημοσιότητα αναφέρονται ως δυσμενείς παράμετροι για κάποιους προορισμούς.

Ωστόσο, ξενοδοχειακές μονάδες της Μυκόνου μιλούν για κρατήσεις έως και 40% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Αν και πολλοί σπεύδουν να αποδώσουν την πίεση αυτή στην αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γύρω από τις αποκαλύψεις πολεοδομικών και άλλων παραβάσεων που έχουν διαπιστωθεί, στην πραγματικότητα δύο άλλες παράμετροι ενδέχεται να ενοχοποιούνται περισσότερο για την ύφεση αυτή, ειδικά στη Μύκονο: οικονομολόγοι που παρατηρούν την εξέλιξη της ταξιδιωτικής κίνησης στο νησί επισημαίνουν πως έχει προσεγγιστεί το σημείο ελαστικότητας της ζήτησης στις τιμές.

Τα αίτια της «πτώσης»

Οπως εξηγούν, οι μεγάλες ανατιμήσεις των τελευταίων ετών –που σε περιπτώσεις διευρύνθηκαν ακόμη περαιτέρω φέτος– έχουν αρχίσει να λειτουργούν αποτρεπτικά και στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ωστόσο και ο προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών για τη δυναμικότητα των πτήσεών τους προς τη Μύκονο φέτος κατά την περίοδο από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου δείχνει 17,1% λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Για τον Ιούνιο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι 12,3% λιγότερες από πέρυσι, ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 12,6% και 13,8% λιγότερες και τον Σεπτέμβριο 20%. Γεγονός που σημαίνει πως οι αεροπορικές επιχειρήσεις βλέπουν χαμηλότερη δυναμική σε σχέση με πέρυσι. Και στη Σαντορίνη, όμως, ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων για την περίοδο από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου προβλέπει 18,9% λιγότερες θέσεις. Μάλιστα η μείωση φθάνει το 21,2% τον Αύγουστο. Εδώ ως λόγοι αναφέρονται κατ’ αρχάς η βάση της σύγκρισης, δηλαδή η περυσινή καλοκαιρινή περίοδος, που σημείωσε ιστορικό ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων και αφετέρου το οξύ πρόβλημα συνωστισμού που προκαλούν στην Οία και άλλους σημαντικούς οικισμούς του νησιού οι ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων αλλά και ταχύπλοων της ακτοπλοΐας, που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές από το Ηράκλειο της Κρήτης, λειτουργώντας στην πράξη ως ημερόπλοια.

Τα στοιχεία αυτά δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε αντίστοιχη μείωση της επιβατικής κίνησης, αφού μπορεί να μεταβληθούν είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω και οι πληρότητες, αφήνοντας πολλές από αυτές τις θέσεις κενές ή το αντίθετο. Ωστόσο, δείχνουν ξεκάθαρα πώς ανταποκρίνονται οι αεροπορικές στην υπάρχουσα και την προβλεπόμενη ζήτηση, εξηγούν οι ειδικοί. Ο δεύτερος λόγος που οι πληρότητες των ξενοδοχείων στη Μύκονο παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις αφίξεις επιβατών, συνδέεται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του δυναμικού των ιδιωτικών κατοικιών του νησιού νοικιάζονται πλέον σε βραχυχρόνια βάση. Μάλιστα ορισμένοι ξενοδόχοι μιλούν και για γιγάντωση της γκρίζας οικονομίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπονοώντας ότι πολλά εξ αυτών είναι αδήλωτα σπίτια.

Εκτός όμως από τη Μύκονο και δευτερευόντως τη Σαντορίνη, υπάρχουν κι άλλοι προορισμοί που πιέζονται, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών: στο -21,8% βρίσκεται η Σάμος, παρά το ότι τον Μάιο είχε υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στη δε Καλαμάτα ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων δείχνει για το ίδιο διάστημα (τέλη Μαρτίου – τέλη Οκτωβρίου) 33,7% λιγότερες θέσεις.

Μια πρόσθετη παράμετρος που εκτιμάται πως έχει λειτουργήσει αρνητικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής για τον ελληνικό τουρισμό, είναι και ο κακός καιρός. Καθώς ένα μεγάλο μέρος των ταξιδιών στην Ελλάδα, ειδικά σε προβεβλημένους διεθνώς προορισμούς, από την πανδημία και μετά γίνεται με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Ο βροχερός και συννεφιασμένος καιρός εκτιμάται πως έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Τι αποκαλύπτει το RND

Σύμφωνα με το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), «τους πρώτους τέσσερις μήνες, ο αριθμός αλλοδαπών ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο της Μυκόνου μειώθηκε κατά 28% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών από το εξωτερικό ανήλθε τον Απρίλιο του 2023 σε 21.806 έναντι 30.760 το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 29,1%. Σε ό,τι αφορά την πορεία του τετράμηνου, η διεθνής επιβατική κίνηση έφτασε τους 22.735, κινούμενη πτωτικά κατά 28,1% σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, όπου είχε αγγίξει τους 31.609.

Η υποχώρηση αποτυπώθηκε και στον αριθμό των απευθείας διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Μυκόνου. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2023, ο αριθμός πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 193 από 372 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σημειώνοντας μείωση 48,1%. Την ίδια στιγμή στους τέσσερις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο αριθμός των διεθνών πτήσεων έφτασε τις 237 έναντι 434 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειωμένος κατά 45,4%.

[…] Για τους κανονικούς παραθεριστές, το νησί δεν είναι πλέον προσιτό. Τον Ιούλιο, ακόμη και ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενώνα δύο αστέρων κοστίζει περίπου 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ η αντίστοιχη διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων ή πέντε αστέρων κοστίζει συχνά μεταξύ 400 και 800 ευρώ. Στις παραλίες, πολλά beach bars χρεώνουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για τις πολυτελείς ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά ακριβώς δίπλα στη θάλασσα».

[…] Επιπλέον, δύο γνωστά παραλιακά μαγαζιά, το Nammos και το Principote καλούνται να κατεδαφίσουν παράνομα κτήριά τους, αντιμετωπίζοντας αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και κλείσιμο. Για χρόνια στη Μύκονο οι ιδιοκτήτες συχνά καταλάμβαναν ολόκληρα τμήματα των παραλιών κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχτιζαν νέα κτίρια ξανά και ξανά.

Η αστυνομία και οι οικοδομικές αρχές παρακολουθούσαν αδρανείς – εδώ η λέξη-κλειδί είναι η διαφθορά. Αυτό όμως άλλαξε όταν άγνωστοι επιτέθηκαν στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος παλαιότερα είχε καταγγείλει παράνομη δόμηση. Τώρα, η κυβέρνηση έχει στείλει ειδικούς ανακριτές στη Μύκονο. Οι έρευνες δείχνουν έως τώρα οργανώσεις παρόμοιες με τη μαφία, στις οποίες εμπλέκονται ιδιοκτήτες μπαρ, υπάλληλοι των πολεοδομικών αρχών, τοπικοί πολιτικοί και αστυνομικοί».

Νίκος Δένδιας: Ο τουρισμός δεν πάει καλά

Δένδιας

Αποστάσεις από το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας ότι όλα πάνε καλά και όλα είναι υπό έλεγχο στην «γαλάζια πραγματικότητα» για τους πολίτες, πήρε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ εμφανίστηκε συγκρατημένος και πιο ψύχραιμος απέναντι στα «πανηγύρια» άλλων συναδέλφων του, εστιάζοντας στην ακρίβεια αλλά και τις ανησυχητικές προβλέψεις για μείωση του τουρισμού.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ομολόγησε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα το αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι η ακρίβεια και η πίεση στα λαϊκά στρώματα».

«Η ΝΔ έδωσα πολλά χρήματα, πάρα πολλά χρήματα αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν αντέχεται. Να είμαστε ειλικρινείς» είπε και πρόσθεσε φειδωλά ότι «δεν οφείλεται στην κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει.

Η προσπάθεια δεν αρκεί σχολίασε δημοσιογράφος, με τον Νίκο Δένδια να συμφωνεί λέγοντας «μα σας το ομολόγησα».

Ερωτηθείς για τον τουρισμό ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τα σενάρια που δείχνουν μείωση καθώς είπε «δεν πάει καλά η σεζόν στον τουρισμό. Όχι, δεν πάει καλά. Ή να το θέσω αλλιώς, είχαμε βάλει τον πήχη στον “ουρανό”».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να πει ότι «ενώ δεν είναι κακή σεζόν, όμως είναι χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε για διάφορους λόγους. Η ακρίβεια αλλά και ο καιρός. Δεν μας βοήθησε ο καιρός. Όποιος μπαίνει στο ίντερνετ και βλέπει βροχές και καταιγίδες, δεν θα πληρώσει για να πάει να βραχεί. Δεν μας βοήθησαν και διάφορες παράμετροι. Από εδώ και πέρα, θα δούμε τι θα γίνει».

Πηγές: Rodosreport, Αυγή, Καθημερινή,

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest