Ανεξέλεγκτη φωτιά στη Λακωνία – Αναγκαστική προσγείωση για καναντέρ

Μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα η μεγάλη πυρκαγιά στην Λακωνία. Ήδη έχουν εκκενωθεί τρία χωριά, Φαρακλό, Λάχι και Άγιος και δύο κατασκηνώσεις της περιοχής.  Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στην ΕΡΤ, οι κάτοικοι πλέον υποχωρούν προς τους νότιους οικισμούς προκειμένου να απομακρυνθούν από το πύρινο μέτωπο που εξαπλώνεται πλέον σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων ενώ έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια οι ευπαθείς ομάδες.

Η φωτιά έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω μέρος του βουνού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Άγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό. Επιπλέον σημείωσε ότι έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στην είσοδο του χωριού Λάχι και τρεις οικίες στο Φαρακλό.

Το έργο της κατάσβεσης, δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.  Στην προσπάθεια συνδράμουν εκτός από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής από όλη την Πελοπόννησο και πολίτες της περιοχής με ψεκαστικά και βυτιοφόρα ενώ ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών.

Με ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική ενημερώνει πως αεροσκάφος που συμμετείχε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Λακωνία πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Οι δύο πιλότοι είναι σώοι.

Πηγή: enikos.gr