Αναπαράσταση των Παθών και το 2017 στην Παστίδα Ρόδου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «ΚΑΜΑΡΙ» θα πραγματοποιήσει για ακόμη μία φορά την Αναπαράσταση των Παθών στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Παστίδας Ρόδου.

Εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί πλέον αυτό το έθιμο το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει αρκετό κόσμο.

Πιο αναλυτικά, την Μεγάλη Πέμπτη, νέοι, ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες θα βρίσκονται κάτω από τον σταυρό του Κυρίου, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή εκτός από τους Ρωμαίους, στην πορεία προς το Κοιμητήριο, θα συνοδεύσουν και μικρά κορίτσια ως μυροφόρες, που θα ραίνουν με ροδοπέταλα τον Επιτάφιο.

Άλλα παιδιά ντυμένα Ιουδαίοι έχοντας δαυλούς και φαναράκια, θα δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα στην αναπαράσταση των “Παθών του Χριστού”.

Συμμετέχουν από παιδιά μικρής ηλικίας μέχρι έφηβοι και ενήλικες αφού ο αριθμός αυτών που παίρνουν μέρος (κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή) είναι μεγάλος.

Λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε και πως καθιερώθηκε

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε με πρωτοβουλία του…μόνιμου Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» Ιωσήφ Σιαλούπ που το 1993 με την συμβολή και άλλων ατόμων από την Παστίδα, δημιούργησαν στολές για την Αναπαράσταση των Παθών. Μάλιστα χρειάστηκε να γίνουν και μετατροπές αφού οι στολές που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήταν Ελλήνων πολεμιστών αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες μετατράπηκαν σε Ρωμαϊκές.

Με μελέτη βιβλίων, ταινιών και του διαδικτύου έγιναν προσπάθειες ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά αντίγραφα.

Εκτός από τις Ρωμαϊκές στολές δημιουργήθηκαν και Ιουδαϊκές και (εκτός της Μεγάλης Πέμπτης όπου Ρωμαίοι στρατιώτες βρίσκονται κάτω από τον Εσταυρωμένο) την Μεγάλη Παρασκευή με δαυλούς και φαναράκια δίνουν ένα κατανυκτικό χρώμα στην Περιφορά του Επιταφίου στην πορεία προ το Κοιμητήριο.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του Αιδεσιμότατου Καψάλη Μιχαήλ και παρά τις αρχικές αντιδράσεις κυρίως των ηλικιωμένων κυριών της Ενορίας, το έθιμο αυτό καθιερώθηκε και κάθε χρόνο γινόταν γνωστό σε όλο και περισσότερο κόσμο.

Με τον Γιώργο Πάττα (πρώην Γενικός Γραμματέας και Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου) να χρησιμοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες του διαδικτύου (social media, youtube) και των ΜΜΕ η «Αναπαράσταση των Παθών στην Παστίδα Ρόδου» έγινε γνωστή παντού και εντός και εκτός συνόρων. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι άνθρωποι που έρχονται αποκλειστικά από την υπόλοιπη Ελλάδα τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στη Ρόδο για να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

Το συγκινητικό στην όλη υπόθεση είναι πως αυτοί που ντυνόντουσαν τότε σαν Ρωμαίοι παρέδωσαν την σκυτάλη στα παιδιά τους, τα οποία συνεχίζουν επάξια το Έθιμο.

Με την έλευση του «Καποδίστρια» στην ουσία πέρασε σε φάση αδράνειας ο Πολιτιστικός της Παστίδας και κατά συνέπεια και το έθιμο. Το 2006 με πρωτοβουλία της Κυριαζή Κυριακούλας (που είχε προλάβει να σώσει και τις στολές από το πέταγμα στα σκουπίδια) και του Γιώργου Πάττα, αναβίωσε το Έθιμο στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Παστίδας. Την επόμενη χρονιά ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» όπου και υπό την αιγίδα του συνεχίζει απρόσκοπτα η «Αναπαράσταση των Παθών».