Αναμνήσεις από την Αθωνική Πολιτεία

  Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τα πρώτα σχέδια που έκανα κατά την διάρκεια των παλαιότερων προσκυνηματικών μου επισκέψεων στο Άγιον Όρος. Κατόπιν, εκείνα τα πρώτα σχέδια τα ολοκλήρωσα, έκανα κάποιες παραλλαγές τους και τώρα πια, με χαρά τα βλέπω να παρουσιάζονται, φωτογραφημένα πλέον, για τις ανάγκες του παρόντος Καταλόγου. Πρόκειται για άμεσες καταγραφές των ζωγραφικών εντυπώσεων που προσκόμισα από τις πνευματικές μου περιπλανήσεις στα θρυλικά αυτά Μοναστήρια της Ορθοδοξίας, αντικρίζοντας τις κατάφυτες και  παρθενικές κορυφογραμμές του Άθω. Τις αισθήσεις από τον περιβάλλοντα χώρο που είχα τότε αποκτήσει, τις συμπλήρωνε η συντροφικότητα και ο θαυμασμός που μου ενέπνεαν οι ταπεινοί και πράοι ακτήμονες του Θεού, οι εργάτες του Αμπελώνα, οι σεβάσμιοι γέροντες και οι προσευχόμενοι ασκητές του.

  Το Άγιον Όρος αποτελεί μια σύνθεση της ιερότητας ενός πνευματικού καθ’ όλα χώρου, συνδυασμένου με την αλησμόνητη φυσική του ομορφιά, στοιχεία που δεν μπορούν παρά να εκφράζουν, τόσο την ευσέβεια ενός πιστού, όσο και τον ανυπόκριτο θαυμασμό ενός ζωγράφου. Φρουριακής μεγαλοπρέπειας κτίρια Μοναστηριών και αφοπλιστικής ωραιότητας τοπία συνδιαλέγονται αρμονικά μέσα στον κόσμο μιας φυσικής πληρότητας. Άνθρωποι και περιβάλλον αλληλοσυμπληρώνονται, σχηματίζοντας την εικόνα μιας θεϊκής  κοσμογονίας, που διατηρεί αναλλοίωτη, θαρρεί κανείς στον χρόνο, την αρχική φρεσκάδα και την ακαταμάχητη λάμψη της.

  Κάπως έτσι «αποκαλύφθηκε» στα μάτια μου το Άγιον Όρος, με τις μύριες όψεις, τα ποικίλματα και τις μορφές του. Άλλοτε άγριο και ερημικό, πότε γαλήνιο και συντροφικό, αλλά πάντοτε ειρηνικό και φιλόξενο, το Άγιον Όρος  επιφυλάσσει ψυχικές δονήσεις, απροσδόκητες συγκινήσεις και οπτικές απολαύσεις. Αυτή την ψυχικά και πνευματικά εναρμονιζόμενη ευστάθεια, την εσωτερική επίσης αίσθηση της ισορροπίας και της πνευματικής ευφορίας, όπως ακριβώς τότε την ένιωσα, ως ελάχιστο προσωπικό μου διακόνημα, προσπάθησα εικαστικά να την μετουσιώσω κι εκφραστικά να την αποδώσω, με όποιον τρόπο μπόρεσα, μέσα από την ατμόσφαιρα και τις ποικίλες ποιότητες, μέσα επίσης από το ύφος και τον χαρακτήρα των έργων μου.

Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος