Ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις θέσεις στάθμευσης

Με αφορμή το πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου Ροδίων που αναφέρεται σε καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων επί του οδοστρώματος και απευθύνεται σε διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα φαρμακεία, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου αναγκάζεται να παρέμβει δημόσια και να δημοσιοποιήσει την θέση του επί του ανωτέρω ζητήματος:

«Κύριοι,
Το φαρμακείο δεν είναι το οποιοδήποτε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο οποίο πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση, καθώς εξυπηρετούνται άτομα με κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ) υπερήλικες, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και αιμοκαθαιρόμενοι, τόσο για να πάρουν τα αναγκαία φάρμακα, όσο και για να γίνουν δέκτες των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το φαρμακείο.

Για τους λόγους αυτούς προφανώς, όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές παραχώρησαν μετά από αίτημα του Φ.Σ.Δ. θέσεις προσωρινής στάθμευσης, μέτρο που ακολούθησαν ορθά και άλλοι δήμοι του Νομού μας (Κως, Κάλυμνος, Κάρπαθος κ.λπ.) το οποίο τυγχάνει της αποδοχής των τοπικών κοινωνιών και εξακολουθεί να ισχύει. Ο Δήμος σήμερα καταργεί το αυτονόητο καθεστώς, κάτι που μπορεί να δεχτεί κανείς σαν μια πολιτική απόφαση – η ορθότητα της οποίας θα κριθεί.

Οι δράσεις του Συλλόγου (π.χ. Εξοπλίσαμε με φάρμακα και φαρμακεία όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, χορηγήσαμε φάρμακα στο δημοτικό κοινωνικό ιατρείο για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε δομές του δήμου όπως ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών-Θυμάτων Βίας επί σειρά ετών κ.ά.) η κοινωνική του προσφορά, οι δημόσιοι έπαινοι που έχει λάβει κατά καιρούς, μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα από την δημόσια αυτή αντιπαράθεση όμως η υπομονή μας εξαντλήθηκε από τις ακατανόητες ενέργειες για πράγματα οφθαλμοφανή και από την αναβλητικότητα αυτών που διοικούν να πάρουν τις δέουσες αποφάσεις με ψυχραιμία για το κοινό καλό.

Οι φαρμακοποιοί σήμερα ξεσηκώνονται, διαμαρτύρονται, όχι για τα 300 ευρώ, όχι για το 1 ευρώ την ημέρα που έτσι το κοστολογούν κοντόφθαλμοι και μη, αλλά γιατί απέδειξαν όταν χρειάστηκε, ότι συνεισέφεραν με το παραπάνω, όταν πλήρωναν δημοτικό φόρο στο φάρμακο για χρόνια, όντας διατιμημένο προϊόν (με την ανταποδοτικότητα που όλοι έχουν στηλιτεύσει μέχρι σήμερα) και ποτέ δεν κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του δήμου για να τους επιστραφεί  ο δημοτικός φόρος όπως έκαναν άλλοι επιχειρηματίες.

Σας προτείναμε ανταποδοτικά να τοποθετήσουμε σε κεντρικά σημεία της πόλης διαδραστικές πινακίδες όπου και κοινωνικά μηνύματα θα περνούσαμε και οι πολίτες (ημεδαποί και μη) θα ενημερώνονταν για τα φαρμακεία υπηρεσίας της τοποθεσίας τους άμεσα – φυσικά με το αζημίωτο θα γινόταν η ενοικίαση αυτή του χώρου – και τα χρήματα για τον Δήμο θα ήταν πολλαπλάσια από αυτά που μας ζητάτε τώρα.  Όχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά καταλογίσατε και αναδρομικά τέλη παρελθόντων ετών στα μέλη μας.

Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι όχι μόνο για το κομφούζιο που θα δημιουργείται έξω από τα φαρμακεία τόσο τις κανονικές ώρες λειτουργίας όσο και τις ώρες εφημεριών, αλλά και για ό,τι άλλο προκύψει σε ευπαθείς ομάδες από την μίζερη, μικροπρεπή και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα απόφασή σας».