Ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων με αφορμή τις απειλές του πρωθυπουργού προς τους υγειονομικούς

Η απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τους απολύσει δεν έχει να κάνει σε καμιά περίπτωση με την έννοια τους για την δημόσια υγεία.

Αν ήθελαν να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων θα προχωρούσε, όπως έκανε το σωματείο μας, σε πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και θα εξηγούσε με επιστημονικούς όρους τα κοινωνικά οφέλη από το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το ατομικό ρίσκο των παρενεργειών που παρουσιάζουν τα εμβόλια.

Αντί για αυτό ενάμιση χρόνο τώρα η κυβέρνηση με την στάση της ενίσχυσε τις αμφιβολίες του λαού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αφού εξ αρχής δεν προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση την δημόσια υγεία, αλλά με βάση τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αντί να ενίσχυσει με προσλήψεις, με γενναία χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και να επιτάξει τους ιδιώτες από την αρχή, προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση των μεγαλοξενοδόχων, των μεταφορικών εταιριών, των εφοπλιστών, των ιδιωτικών κλινικών και των ΜΜΕ για να ασκούν προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης.

Αντί να ορίσει υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τα προσάρμοσε στις ανάγκες πάλι των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όπου διακυβεύονταν τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών όπως αεροπορικές-ακτοπλοϊκές εταιρίες εκεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονταν λάστιχο, ενώ όταν διακυβεύονταν τα συμφέροντα μικροεπιχειρηματιών όπως της εστίασης εκεί εξαντλούσαν και εξαντλούν όλη την αυστηρότητα. Όταν διακυβεύονταν η μόρφωση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός του λαού εκεί δεν δίσταζαν να επιβάλλουν lock down αφού οι λειτουργία τους θα σήμαινε κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, που τον είχαν τάξει ήδη αλλού.

Όταν ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα η κυβέρνηση ενώ μας έλεγε για το πόσο επιτακτική ανάγκη ήταν να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός, την ίδια στιγμή απέκλεισε τα Ρώσικα και τα Κινέζικα εμβόλια, βάζοντας την υγεία του λαού κάτω από οικονομικές συμμαχίες της.

Αν κάποιος είναι υπεύθυνος για το αντιεμβολιαστικό «κίνημα», αυτός είναι η κυβέρνηση και οι πολιτικές της επιλογές και αν κάποιος επωφελείται από αυτό το κίνημα είναι πάλι η κυβέρνηση αφού δίνεται το καλύτερο άλλοθι σε αυτήν για να προχωρήσει μετά την κατάργηση του 8ωρού σε μια γενικευμένη επίθεση απολύσεων μαζί με την μεγαλοεργοδοσία και να επιβάλουν νέους όρους εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όσο μας είχε ανάγκη η κυβέρνηση, δεχόμασταν τα ανέξοδα και υποκριτικά της χειροκροτήματα. Βλέπαμε τον υπουργό υγείας να βάζει τα κλάματα μπροστά στις κάμερες για τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζαμε μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Τώρα που νομίζουν ότι έχουν θέσει σε έλεγχο την πανδημία βγαίνουν με περίσσιο θράσος και απειλούν τους υγειονομικούς με απολύσεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα θυσιάσανε την οικογενειακή τους γαλήνη για να κρατήσουμε όρθιο το νοσοκομείο, με χιλιάδες ωφελούμενα ρεπό, με ελλιπή μέσα προστασίας ενάντια στην πανδημία, με εξαντλητικά ωράρια, τις άδειες κομμένες και τα σχολεία των παιδιών μας κλειστά. Είμασταν σε μόνιμη αγχωτική αναζήτηση πώς θα βολέψουμε παιδιά και δουλειά. Την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες της υγείας πλουτίζανε και πλουτίζουν στις πλάτες του λαού, εμείς με τις λιγοστές δυνάμεις, μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε την πανδημία ρισκάροντας την υγεία μας και των οικογενειών μας. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια όλα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για την καταβολή επιδόματος Πάσχα – Χριστουγέννων, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Στο νοσοκομείο μας δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος, πόσο μάλιστα που το επόμενο διάστημα δεκάδες συμβασιούχοι κινδυνεύουν να απολυθούν λόγω λήξης της σύμβασης τους. Αν τεθούν οι συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα όχι μόνο δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, αλλά θα προστεθούν επιπλέον προβλήματα στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Αναστολή τακτικών χειρουργείων, τεράστιες λίστες αναμονής σε διαγνωστικές εξετάσεις, εξαντλημένο προσωπικό.

Η λύση δεν βρίσκεται στους εκβιασμούς και στις απειλές, αλλά στην οργανωμένη συζήτηση και ενημέρωση στους χώρους εργασίας με εξειδικευμένους επιστήμονες, που θα παρουσιάσουν συγκεκριμένη μελέτη για την μέχρι τώρα πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, με στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τις παρενέργειες που έχει και σε ποια συχνότητα, ποιοι αντενδείκνυται να κάνουν το εμβόλιο, στην φάση που είμαστε πόσοι από τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους είναι διασωληνωμένοι. Γενικότερα θα πρέπει να παρουσιαστεί μια πληθώρα στοιχείων και όχι να περιοριστούν σε μια προτροπή «άντε εμβολιαστείτε γιατί αυτό είναι σωστό» σαν να απευθύνονται σε παιδάκια όπως κάνουν μέχρι τώρα οι παπαγάλοι της κυβέρνησης μέσα από όλα τα ΜΜΕ.

Ο Σύλλογος μας παλεύει για την επιτυχία του μαζικού εμβολιασμού όχι με κριτήριο τα κέρδη κάποιου μεγαλοξενοδόχου αλλά με κριτήριο την υγεία του λαού μας.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ή ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΣ

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΜΠΑΡΟΣ ΑΓΓΕΛΗ ΕΛΕΝΗ