Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για συμβιβασμό του Δήμου με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, που είχαν δικαιωθεί από το Ειρηνοδικείο για την αντισυνταγματική κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας. Ο όρος που έθεσε ο Δήμος για το συμβιβασμό ήταν η παραίτηση από πλευράς δικαιούχων εργαζομένων, όλου του ποσού των τόκων και όχι του 5% όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει και προτείνει.

Η άσκηση έφεσης εναντίον της θετικής δικαστικής απόφασης του Ειρηνοδικείου είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, εχθρική για τους εργαζόμενους. Είχε επιλογή βάσει της νομοθεσίας – που αποκρύβεται έως τώρα – άρθρο 54 του Ν4447/2016,  να μην ασκήσει έφεση. Αντίθετα με μία σειρά ενεργειών παραπλάνησε τους εργαζόμενους, οι οποίοι έδειχναν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέρος των απωλειών τους. Την πίεση και τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους για να υποχωρήσουν, ενίσχυσε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου με γνωμοδότηση, που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να δικαιολογήσει τη στάση της η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην του Δημ. Συμβ. Τάκη Πότσου) και να καταψηφίσει τη πρόταση των εργαζομένων. Ο Νομικός σύμβουλος αναφέρει ότι ασκήθηκε έφεση «γιατί κατά την άποψή μας οι περικοπές των επιδομάτων εορτών και αδείας δεν είναι αντισυνταγματικές». Πόσο πιο ξεκάθαρα να συνταχθεί κανείς με τα μνημόνια και όλη την επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από ΕΕ – Κυβερνήσεις, δανειστές και επενδυτές;

Βάσει των παραπάνω καταλήγουμε στα εξής :

Η Δημοτική Αρχή – Εργοδοσία ήταν από την αρχή αποφασισμένη να προχωρήσει στην άσκηση έφεσης ενάντια στη διεκδίκηση των εργαζομένων, λειτουργώντας σαν επιχείρηση. Λειτουργώντας κυρίως ως κυματοθραύστης της διεκδικητικότητας των εργαζομένων και ως πυροσβέστης της ανάτασης για τη συνέχιση της πάλης. Γιατί δεν είναι η ουσία τελικά αν θα χάσουν οι υπάλληλοι 50 ή 100 ευρώ ακόμα, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ’ αυτά που χάσανε, αλλά ούτε και θα χρεοκοπούσε ο Δήμος αν πλήρωνε το σύνολο του επιδικασθέντος ποσού. Την ανάταση και το ξαναζωντάνεμα του κινήματος φοβούνται. Μας θέλουν πνιγμένους στη μοιρολατρία, στην απογοήτευση με όλο και μειωμένες απαιτήσεις, να λέμε συνέχεια : παρά τίποτα καλά είναι κι αυτά. Τα ψίχουλα που μας πετάνε.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!

Τα δώρα και τα επιδόματα, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι εργατικές κατακτήσεις και η επιστροφή τους θα οφείλεται στο δυνάμωμα του αγώνα, στη σύγκρουση με τη πολιτική που δεν θα σταματήσει να μας αφαιρεί δικαιώματα.

Όσο για την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο ρόλος της ήταν και είναι αυτός του Πόντιου Πιλάτου. Με μια ανακοίνωση που έστειλε, χωρίς καμία συνεδρίαση και ενημέρωση, δίνει οδηγίες νομικής φύσεως χωρίς να καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή για την άρνησή της στους όρους του συμβιβασμού που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρότειναν.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η λύση δε βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες. Σκοπός τους είναι να μας οδηγούν σε αυτές και κάθε φορά να χάνουμε μέρος αυτών που δικαιούμαστε.Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε πως ο σκληρός πυρήνας της δικαιοσύνης μπορεί να «αποφασίζει» διαφορετικά από την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Βολεύει όμως τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα, που χρόνια τώρα συναποφασίζουν με τους «θεσμικούς» τους εταίρους για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, να  έχουν τους εργαζόμενους υπομονετικά να περιμένουν την επίλυση των μισθολογικών τους διεκδικήσεων μέσα από τα δικαστήρια. Να σπέρνουν αυταπάτες ότι στην «μεταμνημονιακή εποχή» μπορούν να αυξάνουν και οι μισθοί μαζί με τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Δεν κάνουμε πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας! Θέλουμε μισθούς και δουλειά με αξιοπρέπεια! Απαντάμε μαχητικά, αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ρόδος 28/03/2019