Ανακοινώνεται νέα παράταση του lockdown: Ποια καταστήματα ανοίγουν και με ποιες αυστηρές προϋποθέσεις

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της παράτασης του lockdown από την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να δίνει από χθες μία πρόγευση του τι έρχεται, αναφορικά με την εστίαση, το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Της Γεωργίας Σκιτζή

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δεν ευνοούν αυτή τη στιγμή την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και παρά το εορταστικό κλίμα τα Χριστούγεννα θα μας βρουν σε καραντίνα. Το κυβερνητικό επιτελείο χαράσσει τη στρατηγική του με βάση τον ρυθμό της πανδημίας και αυτή κινείται σε τρεις άξονεςα) μείωση του επιδημιολογικού φορτίου με την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας β) ομαλό άνοιγμα της αγοράς με περιοριστικούς κανόνες και γ) μαζικός εμβολιασμός.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια που έκαναν λόγο για αυριανό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού φαίνεται να απομακρύνονται και αυτό γιατί η επιδημιολογική εικόνα, όπως διαμορφώνεται αυτή την στιγμή, με την ύφεση της νόσου να εξελίσσεται σε αργούς ρυθμούς, δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να καταρτίσει τον «οδικό χάρτη» για την οριστική έξοδο από το lockdown. Πάντως, δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις για την νέα παράταση στην χρονική ισχύ της καραντίνας, να γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κλειστά τα σχολεία μέχρι νεωτέρας

Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία με τη νέα χρονιά, όπως όλα δείχνουν, παρότι στην ειδική επιτροπή των Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας καταγράφονται διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των δημοτικών. «Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί» είπε χθες ο πρωθυπουργός, προϊδεάζοντας για το τι έρχεται. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι περισσότεροι επιστήμονες εισηγούνται πως τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν τώρα, καθώς ούτως ή άλλως μένουν λίγες ημέρες για το κλείσιμό τους λόγω των γιορτών.

Ανοίγει το λιανεμπόριο υπό προϋποθέσεις

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανοίξει λίγους κλάδους της Οικονομίας πριν τα Χριστούγεννα, γιατί υπάρχει έντονος προβληματισμός για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα του ιού που θα θέσει ξανά στα «κόκκινα» το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας. Ακόμα και μέσα στη μέρα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία των εποχικών καταστημάτων με τα χριστουγεννιάτικα είδη, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση. «Όποιο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προϊόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Στην ίδια κατεύθυνση τίθεται και το άνοιγμα κομμωτηρίωνεμπορικών καταστημάτων κτλ. με  αυστηρούς όρους και υγειονομικούς κανόνες (ραντεβού, αποστάσεις, χρήση μάσκας). Άγνωστο ωστόσο παραμένει εάν και πότε θ’ ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, ενώ το άνοιγμα της εστίασης μετατίθεται για το 2021, καθώς ακόμη και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αντιδρούν με μία λύση – ακορντεόν, δηλαδή άνοιγμα λίγων ημερών και ξανά κλείσιμο.

Κλειστά τα κέντρα διασκέδασης

«Τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης και τα μπαρ, θα ανοίξουν τελευταία και συγκεκριμένα όταν θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι πρέπει παση θυσία να αποφευχθεί ο συνωστισμός, που ευνοεί την έξαρση του κορονοϊού. Έτσι, θα γιορτάσουμε φέτος την αλλαγή του χρόνου χωρίς διασκέδαση και γλέντια αλλά στο σπίτι μας και με αυστηρούς κανόνες, δηλαδή μία + μία οικογένεια.

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest