Ανακάλυψαν με παλμούς λέιζερ μυστηριώδη πόλη των Μάγια στο Μεξικό

Επιστήμονες αποκάλυψαν μια μυστική πόλη των Μάγια που κρυβόταν στο Μεξικό, η οποία διέθετε μια αστική τοπογραφία με περισσότερες από 6.500 δομές. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία lidar για να δημιουργήσει τρισδιάστατα μοντέλα σε μια έκταση 50 μιλίων στην Καμπέτσε, επιτρέποντας τη χαρτογράφηση περιοχών που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Η μέθοδος αυτή αποκάλυψε μια μητρόπολη 21 τετραγωνικών μιλίων με εμβληματικές πέτρινες πυραμίδες, κατοικίες και άλλες υποδομές που ήταν κρυμμένες για πάνω από 3.000 χρόνια. Παρά την ύπαρξη εκατοντάδων καταγεγραμμένων τοποθεσιών των Μάγια, η νέα αυτή ανακάλυψη αποδεικνύει ότι οι ερευνητές δεν έχουν πλησιάσει ακόμη στην ολοκληρωμένη ανακάλυψη όλων των μεγάλων πόλεων των Μάγια.

«Η ανάλυσή μας αποκάλυψε όχι μόνο μια περιοχή γεμάτη οικισμούς, αλλά και μια σημαντική ποικιλία», δήλωσε ο Λουκ Ολντ-Θόμας, συν-συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Tulane. «Δεν βρήκαμε μόνο αγροτικές περιοχές και μικρότερους οικισμούς, αλλά και μια μεγάλη πόλη με πυραμίδες δίπλα στον μοναδικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής, κοντά σε έναν οικισμό όπου οι άνθρωποι καλλιεργούν ανάμεσα στα ερείπια για χρόνια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Daily Mail η ομάδα διεξήγαγε την αεροπορική έρευνα lidar, η οποία χρησιμοποιεί παλμούς λέιζερ για τη μέτρηση αποστάσεων και τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων συγκεκριμένων περιοχών. Αυτή η τεχνολογία επέτρεψε στους επιστήμονες να σκανάρουν μεγάλες εκτάσεις γης από την άνεση ενός εργαστηρίου υπολογιστών, ανακαλύπτοντας ανωμαλίες στο τοπίο που αποδεικνύονται συχνά ότι είναι πυραμίδες, κατοικίες και άλλα παραδείγματα υποδομών των Μάγια.

«Δεδομένου ότι το lidar μας επιτρέπει να χαρτογραφούμε μεγάλες περιοχές πολύ γρήγορα και με υψηλή ακρίβεια και λεπτομέρεια, αυτό μας έκανε να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν τόσο πολλά κτίρια εκεί έξω που δεν γνωρίζαμε, ο πληθυσμός πρέπει να ήταν τεράστιος», δήλωσε ο Ολντ-Θόμας.

Η ομάδα αποκάλυψε δύο τετράγωνα της πόλης των Μάγια, το ένα από τα οποία περιλάμβανε μια διακριτή ψευδο-πυραμίδα, που ήταν παρόμοια με εκείνη που βρέθηκε στο Ρίο Μπεκ, μια προκολομβιανή αρχαιολογική τοποθεσία των Μάγια κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα στη χερσόνησο Γιουκατάν. Η πόλη, που ονομάζεται Βαλεριάνα, ήταν γειτονική σε μια λίμνη γλυκού νερού και περιλάμβανε δύο κύριες περιοχές αρχιτεκτονικής.

Η Βαλεριάνα περιλάμβανε επίσης ένα καμπύλο αμφιθέατρο, ναούς, πυραμίδες και μια δεξαμενή που «έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής πρωτεύουσας των Μάγια», σύμφωνα με τη μελέτη. «Η ανακάλυψη της Βαλεριάνα υπογραμμίζει το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά στη γνώση μας για την ύπαρξη ή την απουσία μεγάλων τοποθεσιών σε ακόμα μη χαρτογραφημένες περιοχές των πεδινών Μάγια», σημείωσαν οι ερευνητές.

Μια τρίτη περιοχή της πόλης αναγνωρίστηκε ως «σκορπισμένος και μετριοπαθής οικισμός, αποτελούμενος από διάσπαρτες ή χαλαρά συγκεντρωμένες κατοικίες χωρίς μνημειακή αρχιτεκτονική και πολύ περιορισμένες εγκαταστάσεις για την αποθήκευση νερού».

Αν και έχουν βρεθεί εκατοντάδες τοποθεσίες, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσες πόλεις των Μάγια παραμένουν προς μελέτη. Ωστόσο, η τεχνολογία lidar βοηθά τους ερευνητές να τις ανακαλύπτουν πολύ πιο γρήγορα, ιδιαίτερα σε περιοχές του νότιου Μεξικού και της Γουατεμάλας.

Pin It on Pinterest