Ανακαλύφθηκε ίσως μια από τις βασικές αιτίες της άνοιας

Η τοξική συσσώρευση ουρίας στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει βλάβη και τελικά άνοια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερη Μ. Βρετανία, παρατήρησαν ότι η νόσος του Huntington, μια από τις επτά μείζονες μορφές της άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία, συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα της ουρίας στον εγκέφαλο και με μεταβολικές διαδικασίες.

μελέτη που κάναμε το 2016 αποκάλυψε ότι η ουρία σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και αυτή η διαπίστωση μπορεί να σχετίζεται με όλους τους τύπους της ηλικιακής άνοιας. Η μελέτη για τη νόσο Huntington έδειξε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα ουρίας στον εγκέφαλο παρατηρούνται πριν εδραιωθεί η άνοια, γεγονός που θα μπορούσε κάποια ημέρα να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν εγκαίρως και να θεραπεύουν την άνοια, πριν καν εκδηλωθεί», εξηγεί ο Γκαρθ Κουπερ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαντσεστερ και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ουρία είναι η πιο γνωστή χημική ουσία που αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Μαζί με την αμμωνία είναι τα μεταβολικά υποπροϊόντα της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Αν συσσωρευθούν στο σώμα λόγω ανεπαρκούς λειτουργίας των νεφρών εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό.

«Η μελέτη για τη νόσο Huntington είναι ένας ακόμα κρίκος στη αλυσίδα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα ουρίας στον εγκέφαλο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άνοια. Η νόσοι Αλτσχάιμερ και Huntington είναι στα αντίθετα άκρα του φάσματος της άνοιας, και αν αυτό ισχύει και για τους άλλους τύπους, τότε πιστεύω ότι ενδεχομένως να ισχύει και για όλες τις μείζονες άνοιες που σχετίζονται με την ηλικία», σημειώνει ο Δρ Κούπερ.

Και συμπληρώνει ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε να ανακαλυφθούν τα αίτια των αυξημένων επιπέδων της ουρίας στη νόσο Huntington, και ειδικότερα σε ότι αφορά την πιθανή εμπλοκή της αμμωνίας και κάποιου συστημικού μεταβολικού ελλείμματος. Αυτό θα έχει ξεκάθαρες επιπτώσεις στην καλύτερη κατανόηση της μοριακής βάσης της άνοιας και της θεραπευσιμότητάς της, περιλαμβανομένης της πιθανής χρήσης θεραπειών που ήδη χορηγούνται σε άλλες διαταραχές με συστημικούς φαινότυπους ουρίας».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Pin It on Pinterest

Share This