«Αν δεν δικαιούται η Ρόδος να φιλοξενεί τμήματα τουριστικών σπουδών, τότε ποιος δικαιούται;» – Συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου.
Το θέμα της ίδρυσης τμήματος διοίκησης τουρισμού και αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε για ακόμη μία φορά, τον επίκαιρο χαρακτήρα του θέματος και ότι θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση από την κυβέρνηση για την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού, η οποία βρίσκεται σε αναμονή από το Νοέμβριο του 2014.
Απευθυνόμενος στην Αν. Υπουργό, κα. Αναγνωστοπούλου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την καθυστέρηση αυτή ακυρώνεται η «συνέχεια του κράτους» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του καθώς τέθηκε στο περιθώριο τόσο η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και η ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων της περιοχής να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
Το καθολικό αυτό αίτημα όλων των φορέων της Δωδεκανήσου και του νησιού στηρίζεται στη γενικότερη βούληση για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα. Ο κ. Κόνσολας, επισήμανε, μάλιστα, στην ομιλία του ότι είχε καταθέσει το Νοέμβριο του 2015 πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα, χωρίς, όμως, να υπάρξει καμία ανταπόκριση.
Ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είναι ένα πρόβλημα που αφορά στη χώρα γενικότερα, τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν υπάρχει ΑΕΙ τουρισμού, μια χώρα όπου έχουμε θέσει τον τουρισμό ως προμετωπίδα ανάπτυξης και προοπτικής εξόδου από την κρίση. Εκείνη η προσπάθεια καθυστέρησε, λοιπόν, δύο χρόνια τώρα και δυστυχώς πάλι, βρισκόμαστε σε αδιέξοδη κατάσταση».
Ο Μάνος Κόνσολας κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι, μεθοδικά και με συνέπεια ακυρώνει την προοπτική ίδρυσης αυτών των σχολών με έδρα τη Ρόδο. Επίσης, έγινε φανερό ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι η αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών σχολών ΑΣΤΕ που ανήκουν στο Υπουργείο Τουρισμού και όχι η στήριξη και η αναβάθμιση των σπουδών για τον τουρισμό του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το οποίο, αν δεν διαθέτει εξωστρέφεια, τότε δεν θα μπορέσει να σταθεί στον ανταγωνισμό και να κινηθεί σύστοιχα με την εποχή του.
«Η αγορά, λοιπόν, θέλει ανωτατοποίηση στις σχολές τουρισμού, να υπάρχει ΑΕΙ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν υπάρχει. Το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να το κάνει αυτό; Έχετε αποφασίσει αν θα γίνει σχολή τουρισμού ΑΕΙ ή όχι;», επισήμανε ο Βουλευτής.
Η Υπουργός, κα. Αναγνωστοπούλου, απέφυγε να απαντήσει για την ίδρυση τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο. Εκδήλωσε, όμως, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μετεξέλιξη της ΑΣΤΕΡ και της ΑΣΕΑΝ σε ΑΕΙ χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.