“Οι Έλληνες έχουν καταλάβει 16 νησιά μας στο Αιγαίο”! Όταν η Τουρκία χάνει μέτρο και λογική

<<Περυσινά ξινά σταφύλια>> θυμήθηκαν και επανέφεραν στο προσκήνιο ανήμερα των τουρκικών Προεδρικών εκλογών δυο  τουρκικές εφημερίδες: Και τα <<περυσινά ξινά σταφύλια>> δεν ήταν παρά μια επίσκεψη  τον …περαμένο Σεπτέμβριο του τότε Αρχηγού ΓΕΣ Αθανασίου Τσέλιου στο Φαρμακονήσι και στην Καλόλιμνο, τη οποία  ”ξέθαψαν” για να αποτελέσει ”ειδησεογραφική” αφορμή προκειμένου  να επαναφέρουν τον αβάσιμο, ανιστόρητο ισχυρισμό ότι  νησιά και βραχονησίδες – ανάμεσά τους και τα προαναφερθέντα- είναι, δήθεν,  αμφισβητούμενου καθεστώτος.

Η Cumhuriyet (10.08) με τον τίτλο «Ελληνικά φυλάκια στα νησιά του Αιγαίου» γράφει ότι υπήρξαν ισχυρισμοί πως σε αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες στη θάλασσα του Αιγαίου συστάθηκαν από την Ελλάδα φυλάκια και τοποθετήθηκαν στρατιώτες.(Σημ.Συντάκτη: Προφανώς εννοεί η βελτίωση υποδομών των εκεί ευρισκομένων  από πάρα πολλών ετών Φυλακίων).  Ακόμα αναφέρει ότι τα φυλάκια που συστάθηκαν σε δύο νησιά, επιθεωρήθηκαν από τον Διοικητή των Χερσαίων δυνάμεων της Ελλάδος και αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα φωτογραφίες σχετικά με την επιθεώρηση.

Μάλιστα στην εφημερίδα Sozcu υπήρξε ισχυρισμός ότι 16 νησιά και μία βραχονησίδα στο Αιγαίο …καταλήφθηκαν από την Ελλάδα. Υπήρξε ισχυρισμός πως στο Φαρμακονήσι,( που βρίσκεται απέναντι στα Δίδυμα) και στην Καλόλημνο, (που βρίσκεται απέναντι από την Αλικαρνασσό), συστάθηκαν φυλάκια από την Ελλάδα.

Η εφημερίδα γράφει τα φυλάκια αυτά επιθεωρήθηκαν από τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων της Ελλάδας, Αθανάσιο Τσέλιο- μάλλον αγνοεί ότι υπάρχει νέος Αρχηγός ΓΕΣ. Στην είδηση αναφέρθηκαν τα εξής : «Στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 ο Τσέλιος πήγε για επιθεώρηση στα υπό κατοχή νησιά Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι. Ο Διοικητής που κατέβηκε με ελικόπτερο στα νησιά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων επισκέφτηκε τους Έλληνες στρατιώτες στα φυλάκια που συστάθηκαν “μέσα στη μύτη μας” και έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες της επίσκεψης αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου των Χερσαίων Δυνάμεων».

 Γιατί έγιναν τα δημοσιεύματα αυτά

Ο χρόνος που επιλέχτηκε να γίνει διαρροή στις δυο εφημερίδες μιας προ 11μήνου (!)  επίσκεψης Αρχηγού ΓΕΣ στα νησιά αποδεικνύει ότι επιλέχτηκε βιαστικά από το …αρχείο για να στηθεί η προβοκάτσια.Διότι τα νησια αυτά τα έχουν επισκεφθεί πολλοί Αρχηγοί Επιτελείων και Υπουργοί Άμυνας – τελευταίοι οι κκ Παναγιωτόπουλος και Αβραμόπουλος. Μάλιστα οι Τούρκοι έχουν κάνει και παρενοχλήσεις ελικοπτέρου με επιβάτη Αρχηγό ΓΕΣ  : Βεβαίως η προβοκάτσια εκείνων που ανέσυραν την επίσκεψη Τσέλιου δεν φαίνεται να είχαν  αυτή την φορά ΜΌΝΟ στόχο την Ελλάδα αλλά κυρίως τον  Ερντογάν που εκείνη την ημέρα ψηφιζόταν για Πρόεδρος!
Και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα  και από το ότι η εφημερίδα Sozcu στην είδηση που καταχωρίζει αναφέρει ότι το Τουρκικό ΥπΕξ παρέμεινε σιωπηλό στη σύσταση των φυλακίων και ότι το καθεστώς των εν λόγω δύο νησιών, δηλαδή εάν ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία, είναι αμφισβητήσιμο. Στην είδηση τονίστηκε ακόμα ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 1.523 νησιά, με αυτό τον τόπο και ότι στα εν λόγω νησιά από την περίοδο πριν το κόμμα ΑΚΡ (του κ. Ερντογάν) μέχρι τώρα συστήνομαι φυλάκια από την Ελλάδα.Ωστόσο ανεξάρτητα από την τυχόν κομματική/ενδοτουρκική   στόχευση των διαρροέων, τέτοια δημοσιεύματα εξυπηρετούν και συντηρούν τις αβάσιμες και μονομερείς διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο που επανέρχονται κατά καιρούς και αποτελούν  ένα γνωστό τουρκικό μοτίβο – με πολλές αναφορές ιδίως το 2013

Επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί

Να θυμίσουμε, ως παράδειγμα,  ότι τον Φεβρουάριο ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας CHP, κ. Καμέρ Γκέντς είχε καταθέσει επερώτηση στην τουρκική Βουλή με ίδιους ανεδαφικούς ισχυρισμούς  περί «κατάληψης τουρκικών νησιών από τους Ελληνες».
Η επερώτηση  – παρά του ότι όπως θα δούμε παρακάτω  αλλά και στα σχετικά δημοσιεύματα, είναι- αποκτά άλλη διάσταση διότι γίνεται αυτή ακριβώς την στιγμή που η Άγκυρα με διαφόρους τρόπους και προκλήσεις επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους και να δημιουργήσει κλίμα έντασης.
Ποια 16 νησιά εννοούν
Σε  συνέντευξη που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα υ ο κ. Γκέντς είχε αναφέρει  πως « το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου και ποια απ’αυτά ανήκουν στην Τουρκία και ποια στην Ελλάδα, καθορίστηκαν με τις συνθήκες του Λονδίνου το 1913, τη συνθήκη της Λαζάνης το 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947 όμως οι Έλληνες εισέβαλαν σ’αυτά χωρίς να ρωτήσουν σε κανέναν»- εννοώντας  11νησιά  στο Αιγαίο και  5 στην Μεσόγειο.
Τα νησιά που προκλητικά αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα ο Γκέντς τα κατονόμαζε ως «Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Κίναρος Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι».
Το μοτίβο είναι ίδιο είτε το εγείρει το ”Δημοκρατικό Κόμμα” (DP) είτε το  Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα  CHP – που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση: Με δύο λόγια αναφέρουν – με ερωτήσεις προς την Βουλή ή δηλώσεις – ότι τα 16 αυτά νησιά τα οικειοποιήθηκε η Ελλάδα διότι δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες της Λαζάνης. Δηλαδή,”ξεχνώντας” ότι  τo άρθρo 12 της Συvθήκης αναφέρει ότι η Ελλάδα απoκτά τηv κυριαρχία όλωv τωv vήσωv τoυ Αvατoλικoύ Αιγαίoυ εκτός της ‘Ιμβρoυ, Tεvέδoυ και Λαγoυσώv vήσωv (Mαυριώv) και ότι στo άρθρo 16 η Toυρκία π α ρ α ι τ ε ί τ α ι από oπoιαδήπoτε αξίωση από τα παραπάvω vησιά και κατά συvέπεια δεv επιτρέπεται καμμιά αμφισβήτηση από καvέvα της εθvικής κυριαρχίας της Eλλάδας επί τωv vήσωv τoυ Αιγαίoυ.

“Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο” είχε απαντήσει η Ελλάδα και σε άλλους παρόμοιους  τουρκικούς ισχυρισμούς.

Πηγή : onalert.gr

Pin It on Pinterest