Άμεσο αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτηρίων ζητάει η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρόδου

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών της Ρόδου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του φονικού σεισμού, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και δηλώνει συμπαράσταση στον αγώνα όλων των κατοίκων για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κω, αλλά στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας,  και τις τραγικές συνέπειες του για άλλη μια φορά εγείρεται το πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας των κτηριακών δομών των σχολικών μονάδων του νησιού μας  αλλά και όλων των Δωδεκανήσων. Η Ένωση Γονέων   θεωρεί ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση τα χειρότερα. Άλλωστε, όπως όλοι  γνωρίζουμε,  αρκετά σχολικά κτίρια στο νησί είναι ιταλικής κατασκευής , άλλα είχαν κατασκευαστεί με άλλες προδιαγραφές (π.χ.  εργοστάσιο) και γενικά τα τελευταία χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί, απ’ όσο γνωρίζουμε, γενικευμένος και οργανωμένος έλεγχος των κτιρίων.

Με βάση τα παραπάνω επικαιροποιούμε την πρόταση που έχουμε συστηματικά καταθέσει τα τελευταία 3 χρόνια και γραπτά αλλά και προφορικά και για άλλη μια φορά  καλούμε τον Δήμο, την Περιφέρεια και όλους τους αρμόδιους φορείς (αρμόδια υπουργεία, κυβέρνηση) :

  1. Να δημιουργήσουν ομάδα ειδικών επιστημόνων – μηχανικών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν άμεσα  και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτίρια της Ρόδου και ενδεχομένως και των άλλων νησιών, προκειμένου να βεβαιωθεί η καταλληλότητά τους για τη στέγαση μαθητών ώστε να παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού.
  2. Να συζητηθεί και να σχεδιαστεί η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων κυρίως για την μετεγκατάσταση  αυτών που στεγάζονται σε απαρχαιωμένα κτίρια, με πολλά προβλήματα και προφανώς ακατάλληλα να φιλοξενούν σύγχρονα σχολεία ( Αμαράντειος, Καζούλειο, Βενετόκλειο, Καπνοβιομηχανία, Οικοκυρική κ.α.). Έχουμε επίγνωση της μη χρηματοδότησης από το κράτος για την ανέγερση σχολείων, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να έχουμε σχεδιασμό και να διεκδικήσουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για τα παιδιά μας.

3.Καλούμε και τους γονείς να αφυπνιστούν και να επαγρυπνούν στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα που αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας και να στηρίξουν το αίτημα του ΔΣ της Ένωσης.

Η μόνη προστασία από τα φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί , πλημμύρες κ.α δεν είναι άλλη από το να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από το ίδιο το Κράτος, αλλά και με ευθύνη από μέρους μας της διεκδίκησης, ώστε να αποφεύγουμε τις απώλειες και  τις τραγικές συνέπειες .

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καραπάνου Ειρήνη                                       Γεωργίου Χριστίνα

Pin It on Pinterest

Share This