Άμεση η απάντηση της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον: «Αν συνεχίσετε έτσι θα πάρουμε Su-57 κι άλλους S-400»

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρα στην απαίτηση των ΗΠΑ με νομοσχέδιο της Γερουσίας να δοθεί λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο η οποία δια του στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι:

Η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει περισσότερα αμυντικά συστήματα S-400 ή άλλα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot λέγοντας ότι «αν η Αγκυρα δεν λάβει τα μαχητικά F-35 θα πρέπει να καλύψει από αλλού τις ανάγκες της».

Αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχθεί την ρωσική πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Su-57 του νέου μαχητικού 5ης γενιάς, το οποίο κατά πολλούς ξεπερνάει και τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη F22 Raptor και F-35 Lightning II.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράλογη την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτού του θέματος, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ είχε ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί.

Oι Αμερικανοί βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο καθώς εάν «περάσει» του Ερντογάν (που θα περάσει) τότε το αμερικανικό γόητρο πλήττεται ανεπανόρθωτα και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν «βιαίως» που σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει ακόμα και να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ.

Μαζί όμως με την αποβολή από το ΝΑΤΟ ή έστω την περιθωριοποίηση της Τουρκίας, παραδίνονται οριστικά τα Στενά στην Ρωσία η οποία θα πραγματοποιήσει έτσι τον χιλιετή πόθο της για κάθοδο στα «ζεστά νερά» της Μεσογείου.

Όποιος ελέγχει τα Στενά ελέγχει και τον κόσμο, είθισται να λέγεται στην Γεωπολιτική.

Οι Αμερικανοί για αυτόν τον λόγο διαχρονικά χάιδευαν τους Τούρκους σχεδόν σε ότι παράνομο διέπρατταν. Τώρα όμως αναζητούν τρόπο να εκδιώξουν την Τουρκία αλλά χωρίς τα … Στενά.

Αυτό χωρίς αιματηρές πράξεις δεν μπορεί να συμβεί.

Σημειώνεται ότι σε μια σπάνια κίνηση που δείχνει ενότητα, αποφασιστικότητα και κοινή γραμμή πλεύσης, προχώρησαν οι ΗΠΑ καθώς τέσσερις Γερουσιαστές τόσο της διακυβέρνησης Τραμπ όσο και της αντιπολίτευσης, οι Jim Inhofe, Jack Reed, Jim Risc και Bob Menendez προειδοποίησαν με το σαφέστερο τρόπο αυτό που το pronews.gr είχε γράψει εδώ και ημέρες: Ερχονται σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία.

Το “μανιφέστο” των Γερουσιαστών παρουσιάστηκε στους ΝΥΤ. Χαρακτηρίζεται ήδη ως σπάνια κίνηση καθώς μιλά με σκληρή γλώσσα για την Τουρκία ενώ δεν αναφέρεται μόνο σε σκληρές κυρώσεις σε τουρκική οικονομία και άμυνα αλλά τονίζει πως θα αλλάξει και η θέση της Αγκυρας εντός ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα στον κόσμο!

Οι Inhofe και Reed κατέχουν τις θέσεις προέδρου και ανώτερου μέλους της Επιτροπής Εξοπλισμών της Γερουσίας ενώ οι Risch και Menendez είναι αντίστοιχα ο πρόεδρος και το ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Νέο τελεσίγραφο των ΗΠΑ στο παρά 1′, που όμως δεν έχει καμία αξία γιατί όπως δήλωσαν προχτες και  ο Ρ.Τ.Ερντογάν και ο Β.Πούτιν, σε λίγο καιρό θα μιλάμε για “νέες εξοπλιστικές συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας”.

 

Ο «έρωτας» τον οποίο διαχρονικά έχουν οι ΗΠΑ για την Τουρκία, βασίζεται κατεξοχήν στην γεωπολιτική της θέση. Ελέγχει τα Στενά για λογαριασμό της Ουάσινγκτον (τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια) και ήταν διαθέσιμη να χύσει αίμα Τούρκων στρατιωτών για την επιβολή της Pax Americana (αμερικανικής ειρήνης όπως την φαντάζονται στις ΗΠΑ) στην Μέση Ανατολή και για την προστασία του Ισραήλ σε περίπτωση που τα αραβικά σμήνη επικρατούσαν σε μια γενικευμένη αντιπαράθεση κατά του εβραϊκού κράτους.

Επίσης θα αποτελούσε τον ενεργειακό κόμβο μέσω του οποίου οι ΗΠΑ θα τροφοδοτούσαν την Ευρώπη με ενέργεια και συνεπώς θα την ελέγχαν οικονομικά για τουλάχιστον έναν αιώνα.