Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή σε προϊόντα, τα οποία ενώ ήταν γνωστά εδώ και αιώνες, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών. Ο αμάρανθος, με όνομα ελληνικής καταγωγής που του δόθηκε εξαιτίας της καταπληκτικής αντοχής του, είναι ένα ψευδοδημητριακό, το οποίο λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας φαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει πιο συχνά στο πιάτο μας. Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα συνδέουν την κατανάλωση σπόρων αμάρανθου με μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, δεδομένα τα οποία προστατεύουν και προάγουν την υγιή λειτουργία της καρδιάς. Η αντιοξειδωτική του δράση και η έλλειψη γλουτένης τον καθιστούν υπερτροφή.
Ο αμάρανθος είναι ένα ψευδοδημητριακό, πλούσιο σε λυσίνη, αμινοξύ το οποίο ενισχύει την ποιότητα πρωτεΐνης. Πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, αλλά και χωρίς γλουτένη, αποτελεί το νέο superfood. Δεν είναι τυχαίο που η NASA έχει συμπεριλάβει τους σπόρους του αμάρανθου στο διαιτολόγιο των αστροναυτών. Σχετικά άγνωστο αν και είναι παλιό -είναι γνωστό δημητριακό εδώ και αιώνες καθώς μαζί με τα φασόλια και το καλαμπόκι, ήταν βασική τροφή των Ίνκας και των Αζτέκων- χρονολογείται μεταξύ του 6.700 π.Χ.-5.000 π.Χ.,
Παρ’ ό,τι οι καλλιέργειες για την εκμετάλλευση των σπόρων είναι ακόμα σχετικά μικρής έκτασης, θεωρείται ο καρπός του μέλλοντος. Στην πραγματικότητα, διάφορα είδη του αμάρανθου είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 70 γνωστές ποικιλίες. Μια από αυτές είναι τα γνωστά σε εμάς βλίτα.
Διατροφική αξία /100 gr
Θερμίδες: 102
Πρωτεΐνες: 4γρ
Λίπη: 2γρ
Φυτικές ίνες: 2.1γρ
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η εκτεταμένη επιστημονική έρευνα στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έχει αποδείξει ότι μεταξύ των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά είναι η διατροφή. Με συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις είναι εφικτό να μειωθεί η χοληστερόλη οπότε να προληφθεί και η αθηροσκλήρωση.
Οι σπόροι του αμάρανθου φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και στη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ο αμάρανθος είναι μία πλούσια πηγή βιοενεργών πεπτιδίων με αντιυπερτασικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η δέσμευση των χολικών οξέων έχει υποτεθεί πως είναι ο επικρατέστερος μηχανισμός με τον οποίο οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Εκτός από τις ίνες, και άλλα συστατικά του αμάρανθου έχουν συσχετιστεί με υποχοληστερολαιμική δράση. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι ο αμάρανθος ανέστειλε την προκαλούμενη φλεγμονή σε μακροφάγα κύτταρα ανθρώπινου οργανισμού. Οι σπόροι του αμάρανθου περιέχουν τοκοτριενόλες και ενώσεις σκουαλένιου, οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη βιοσύνθεση της χοληστερίνης. Η χοληστερόλη των πρόδρομων ουσιών σκουαλένιο, λανοστερόλης και άλλες στερόλες, αντανακλά τη σύνθεση της χοληστερίνης, ενώ οι φυτικές στερόλες και χοληστανόλη, ενός μεταβολίτη της χοληστερόλης, αντανακλούν την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης της χοληστερόλης σε φυσιολογικούς και υπερλιπιδαιμικούς πληθυσμούς. Τα αντιοξειδωτικά του αμάρανθου προέρχονται από πολυφαινόλες, όπως η ισοκερσετίνη και η ρουτίνη και από τα φαινολικά οξέα, όπως το συριγγικό και το βανιλλικό οξύ, τα οποία όλα προσφέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ο αμάρανθος μαγειρεύεται σαν δημητριακό. Το αλεύρι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμί, πίτες, μπισκότα, κέικ. Αναμείξτε το με αλεύρι από καλαμπόκι σε αναλογία 50 / 50. Το μίγμα που θα προκύψει έχει σκορ πρωτεϊνης 100. Χρησιμοποιήστε το ως πρωινό, σε σούπες, σε φαγητά κατσαρόλας ή ως εναλλακτική γαρνιτούρα αντί για πατάτα ή ρύζι . Οι σπόροι του μαγειρεύονται σε νερό με αναλογία 1:2,5 σκέτοι ή αναμεμειγμένοι με ζωμό λαχανικών ή χυμό λαχανικών ή φρούτων για 20 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ, βότανα ή να τους αναμείξετε με όσπρια. Επίσης, δοκιμάστε το με μέλι και αποξηραμένα φρούτα στο πρωινό σας.
mednutrition.gr