Αλλαγή ώρας 2022: Ποια Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια 

Σε λίγο καιρό γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά, καθώς πλησιάζει η ημέρα για την αλλαγή ώρας, ώστε να τεθεί σε ισχύ το θερινό ωράριο. Έτσι, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας.

Μάλιστα, όπως φαίνεται θα αλλάξουμε την ώρα για αρκετές φορές ακόμη, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο κατάργησης της, όπως θεσπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει σχετική πρόταση της Κομισιόν, που κατατέθηκε το 2018 και έπρεπε να εφαρμοστεί από το 2021.

Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού δεν επέτρεψε την υλοποίηση του σχεδίου για πρακτικούς λόγους.

Η κατάργηση της αλλαγής ώρας όμως, δεν έχει φύγει από το τραπέζι, έτσι, όταν δοθεί το σχετικό έναυσμα από την Ευρώπη, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαλέξουν αν θέλουν να ρυθμίσουν την ώρα με βάση το χειμερινό ή θερινό ωράριο.

Τα επιχειρήματα για την κατάργηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει πως τα οφέλη από την κατάργηση των ισχυουσών ρυθμίσεων για την αλλαγή της ώρας είναι τα εξής:

Οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους. Η αλλαγή αποτελούσε πηγή σύγχυσης, καθώς δεν είναι αυτονόητο το πότε και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάζει η ώρα.

Όσοι απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση ανέφεραν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και τη μη εξοικονόμηση ενέργειας ως λόγους για την κατάργηση της αλλαγής ώρας. Επίσης, με την κατάργηση αυτού του συστήματος, το ανθρώπινο σώμα δεν θα πρέπει πλέον να προσαρμόζεται στην αλλαγή της ώρας.

Οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να προσαρμόζονται στην αλλαγή της ώρας. Με τις νέες ρυθμίσεις θα καταστεί ευκολότερος ο προγραμματισμός στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών (για τις νυκτερινές αμαξοστοιχίες, για παράδειγμα) και θα απλουστευθούν οι εφαρμογές που βασίζονται στην ώρα. Σύμφωνα με στοιχεία, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας από την αλλαγή της ώρας, αν και υπήρξε ένας από τους κύριους λόγους για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, είναι περιορισμένη.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This