Ραγδαίες αλλαγές έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με αλλαγές, μετακινήσεις, καταργήσεις και μονάδων και ενίσχυσή τους με υλικό. Το πλούσιο «μενού» έγινε γνωστό στην Ανταλλαγή Ευχών στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο ΓΕΕΘΑ.
Η πρώτη είδηση που εξήχθη από τους κύκλους του ΓΕΕΘΑ είναι η μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση μονάδων του στρατού Ξηράς.
Αναβαθμίσεις και κλείσιμο στρατοπέδων
Στο πλαίσιο αυτό πολλές και σημαντικές μονάδες θα μετακινηθούν με γνώμονα την καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους και όχι τα κελεύσματα τοπικών κοινωνιών που σε πολλές περιπτώσεις ήθελαν μονάδες στην περιοχή τους για να ενισχύονται οικονομικά από τα χρήματα που έπεφταν σε αυτές από τα στελέχη του στρατού και τους στρατεύσιμους που υπηρετούσαν σε αυτές.
Μία ενδεικτική αλλαγή είναι η αναβάθμιση της ΑΣΔΕΝ, της διοίκησης των νησιών δηλαδή σε διοίκηση Αρχιπελάγους όπου βασικό χαρακτηριστικό θα είναι η διακλαδικότητα.
Στο ίδιο πλαίσιο η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών φεύγει από τον Βόλο και η νέα έδρα της θα είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στον Αυλώνα όπου τώρα είναι το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι εγκαταστάσεις επαρκούν και από την στιγμή που δοθεί το τελικό πράσινο φως σε ένα μήνα θα έχει γίνει η μετακίνηση όλων των μονάδων της Ταξιαρχίας.
Γνώμονας αυτής της μετακίνησης είναι να βρίσκεται η Ταξιαρχία όσο γίνεται πλησιέστερα σε χώρους φόρτωσης στα αποβατικά πλοία που βρίσκονται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Έρχονται τα ελικόπτερα Kiowa
Η σχετική απόφαση ελήφθη και 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης τύπου «OH-58D Kiowa Warrior» θα ενταχθούν στο ενεργητικό της Αεροπορίας Στρατού. Προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.
Από τα 70 τα 36 θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά σε μονάδες των νησιών προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη πυρός. Τα υπόλοιπα 34 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά και πηγή ανταλλακτικών.
Σύμφωνα με τους κύκλους του ΓΕΕΘΑ η προμήθεια αυτών των ελικοπτέρων λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης ήταν η πλέον πρόσφορη αν και όχι η ιδεατή.
Δίπλα στα F-16 ίσως δούμε και F-15
Η οικονομική πρόταση των Αμερικανών για την αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 σε επίπεδο VIPER είναι στα χέρια της ελληνικής πλευράς και αξιολογείται. Στόχος είναι το ποσό να μην υπερβεί το 1,1 δισ. δολάρια ενώ από την αμερικανική πλευρά υπάρχει θετικό κλίμα για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για εξόφληση του ποσού αυτού σε βάθος χρόνου καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ώστε να δοθεί ολόκληρο.
Μόλις ξεκινήσει η αναβάθμιση των F-16 των τελευταίων εκδόσεων στο επίπεδο VIPER θα πάρουν τον δρόμο τους και οι επαφές για την πώληση των παλαιότερων F-16 του block 30 σε χώρες που ενδιαφέρονται.
Στα 85 αυτά μαχητικά αιχμής υπάρχουν πολλές πιθανότητας να προστεθούν και δύο μοίρες, δηλαδή 30 με 40 μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15 για τα οποία οι κρούσεις της ελληνικής πλευράς στην αμερικανική έχουν πέσει σε ευήκοα ώτα.
Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Με δεδομένο πως η πίεση από την Τουρκία συνεχίζεται αν και με μειωμένη ένταση το ΓΕΕΘΑ θα προσπαθήσει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας καθώς η Άγκυρα φαίνεται πως θα εστιάσει το προσεχές μέλλον στην ΑΟΖ της Κύπρου. Φέρνει στην περιοχή τρυπάνι προκειμένου να προχωρήσει σε διερευνητικές διατρήσεις μέσα σε οικόπεδα της Μεγαλονήσου.
Το γεγονός αυτό έχει κάνει την Αθήνα να εντείνει τις συνεννοήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο ενώ σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΕΘΑ υπάρχουν σκέψεις και σχεδιασμοί και για παρουσία στο πλαίσιο της ναυτικής επιτήρησης της περιοχής μόλις το επιτρέψουν οι υποδομές.
Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία όμως, αυτό που ειπώθηκε είναι η αυξημένη παρουσία του ρωσικού στόλου στο κενό που άφησαν οι ΗΠΑ όταν μετακίνησαν μονάδες τους στην περιοχή της Κίνας και οι ολοένα αυξανόμενη παρουσία του Ιράν στο Λίβανο. Λόγω αυτής της παρουσίας που ενοχλεί τόσο το Ισραήλ όσο και την Σαουδική Αραβία, οι ίδιο κύκλοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο δυναμικής παρέμβασης της Δύσης στον πολύπαθο Λίβανο, όπου πολιτοφύλακες του Ιράν ενισχύουν την Χεζμπολάχ.
Πηγή : newsbeast.gr