Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη μνήμη των αντρών

Επιταχύνεται η «γήρανση» του εγκεφάλου

Οι σαραντάρηδες που πίνουν μόλις δύο ποτήρια μπύρας της ημέρα, διατρέχουν κίνδυνο να επιταχυνθεί η πνευματική εξασθένιση του οργανισμού τους, και να εμφανιστεί έως και έξι χρόνια νωρίτερα.

Στην πρώτη μακροχρόνια έρευνα που έγινε για το ζήτημα αυτό, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία περισσοτέρων από 5.000 Βρετανών για 20 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πρόωρες βλάβες στη μνήμη.

Η μέτρια κατανάλωση (ένα ποτήρι μπύρα ή ένα μεγάλο ποτήρι κρασί) βρέθηκε ότι δεν είχε καμία επίδραση στη μνήμη, στη λογική ή την επίλυση προβλημάτων.

Όσοι όμως έπιναν από δύο ποτήρια μπύρας (ή δύο μεγάλα ποτήρια κρασί) την ημέρα, εμφάνισαν επιδείνωση στην ικανότητά τους να ανακαλούν πληροφορίες, κάτι που ισοδυναμεί με «έξι χρόνια γήρανσης».

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του University College London και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Η Dr Séverine Sabia, επικεφαλής της μελέτης δήλωσε στη Daily Mail: «Πολλά από τα στοιχεία της έρευνας γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ και τη σχέση της με τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία αυτής, βασίζεται σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Η δική μας μελέτη εστίασε με μεσήλικες και υποδηλώνει ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ταχύτερη μείωση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου στους άντρες».

Pin It on Pinterest