Αλκιβιάδης Στεφανής: Γιατί είναι απαραίτητη η προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-35

Απαραίτητη θεωρεί την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-35 για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ένα από οπλικό σύστημα, αλλά ένα πολυεργαλείο, μια πλατφόρμα οπλικών συστημάτων από την οποία μπορείς να διαχειρίζεται το σύνολο των όπλων που διαθέτεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα». Παράλληλα δε με τα γαλλικά Rafale θα δημιουργήσουν μια πρωτόγνωρη ομπρέλα προστασίας πάνω από το Αιγαίο και γενικότερα την επικράτεια της χώρας μας.

Παράλληλα ο κ. Στεφανής σημειώνει πως αυτή τη στιγμή ο νεοθωμανισμός της Τουρκίας αποτελεί απειλή για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η πολιτική της γειτονικής χώρας αποτελεί απειλή όχι μόνο για μια περιοχή ή ένα νησί μας αλλά συνολικά εναντίον του τρόπου ζωής μας. «Η Τουρκία προσπαθεί να έχει λόγο για την Ελλάδα, για τις αμυντικές μας προμήθειες, ποιοι θα επισκεφτούν τα νησιά μας, τι θα γίνει με τις μειονότητες στη χώρα μας ή με ποιους θα συνάψουμε διεθνείς συμφωνίες» όπως τόνισε.

«Αν νιώσουμε ότι γίνεται κάτι κοντά στο Καστελόριζο, εμείς είμαστε έτοιμοι»

Από την άλλη πλευρά, τόνισε, η στάση της Ελλάδας είναι τελείως διαφορετική και κινείται σε τρία επίπεδα: σε τακτικό, επιχειρησιακό και πολιτικό – στρατηγικό. Ειδικότερα, όσον αφορά το τακτικό επίπεδο σημείωσε πως «αν νιώσουμε ότι γίνεται κάτι κοντά στο Καστελόριζο, εμείς είμαστε έτοιμοι. Αν νιώσουμε ότι κάποια περιοχή απειλείται, αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας και αυξάνουμε και τις διπλωματικές μας επαφές». Όσον αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο είπε χαρακτηριστικά, «δείτε τις ασκήσεις που έγιναν χθες στην Αλεξανδρούπολη και πριν από 5 ημέρες στη Ρόδο», ενώ αναφορικά με το στρατηγικό – πολιτικό επίπεδο τόνισε ότι «ενδεικτική είναι η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Ρωσία και η χθεσινή στο Ισραήλ.

Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ ή στις ΗΠΑ παρακαλώντας για βοήθεια, αλλά προβάλλοντας τα ισχυρά της σημεία, τα οποία είναι πάρα πολλά. Η θέση της Ελλάδας με τη μοναδική γεωγραφία της, την ισχυρή θέση της στην οικονομία παρά τα προβλήματα, αλλά και τη στάση της στο μεταναστευτικό που έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να υπεραμυνθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Προβάλλοντας τις συμμαχίες μας και στα ισχυρά μας σημεία δώσαμε τη δυνατότητα στους άλλους να σταθούν δίπλα μας».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest