Αξιοποιείστε τις δυνάμεις μας” είπαν οι ομογενείς της Αστόρια στον Μιχ. Κόκκινο

Το δυναμισμό και τις δυνατότητες της ομογένειας ζήτησαν οι Έλληνες της Αστόρια να αξιοποιήσει η Ελλάδα από τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλη Κόκκινο, τον οποίο υποδέχθηκαν στο «Νισυριακό Σπίτι», σύμφωνα με ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας, που υπογράφει ο Δημήτρης Τσάκας.

«Αξιοποιήστε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε μαζί τη χώρα. Έχουμε διάθεση και όρεξη για δουλειά και ανιδιοτελή προσφορά», τόνισε ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου των Νισυρίων – που ξεπέρασε τα 110 οργανωμένης παρουσίας- Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Ο κ. Κόκκινος, ο οποίος βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη, αύριο, εκεί, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και τη συνάντησή του με την ομογένεια, τόνισε ότι βασικό εργαλείο για το ξαναζωντάνεμα της ΓΓΑΕ είναι η εξωστρέφεια προκειμένου να καταγραφούν καλύτερα τα προβλήματα των ομογενών αρχής γενομένης από την πάταξη της γραφειοκρατίας μέσω του Γραφείου Εξυπηρέτησης Αποδήμων που δημιούργησε από τις πρώτες μέρες της θητείας του.

Ο ίδιος θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στο Νισυριακό σπίτι, από το οποίο, όπως είπε, είχε ξεκινήσει και ο παππούς του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και την περηφάνια του για την προσφορά του θείου του Τιμολέοντα Κόκκινου και όλων των Ελλήνων δασκάλων που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και γαλουχούν τη νέα γενιά με την αγάπη για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ απάντησε στις ερωτήσεις των ομογενών τόσο για τα θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό, όσο και σε αυτά της επικαιρότητας που προέκυψαν από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον, αλλά και για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως επίσης και για το ελληνικό χρέος και τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ψήφος των Αποδήμων και νέο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως είπε ο κ. Κόκκινος είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών και της ΓΓΑΕ.

Ειδικότερα για το νέο ΣΑΕ είπε ότι το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους φορείς θα αγκαλιάσει τις ενώσεις νέων επαγγελματιών και συνάμα θα παρέχει τη δυνατότητα σε προσωπικότητες που δεν έχουν σχέση με ομογενειακούς φορείς να συμμετέχουν στο συμβούλιο με ποσοστό έως και 15%.

Αναφορικά με το θέμα της επιστολικής ψήφου, είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία αμφίδρομη σχέση και τόνισε ότι μολονότι το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, εν τούτοις υπάρχει η πρόθεση ανάληψης πρωτοβουλίας να συνταχθεί σχετικό νομοσχέδιο και να υποβληθεί σε διαβούλευση.

Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι σήμερα κ. Κόκκινος, με την στήριξη του Έλληνα Προξένου στη Νέα Υόρκη Μάνου Κουμπαράκη, είχε συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες των ομογενών, τις επαγγελματικές και τις εθνικές τους οργανώσεις καθώς και με τους υπευθύνους των ομογενειακών ΜΜΕ, στους οποίους έδωσε συνεντεύξεις με βασικό μήνυμα προς την ελληνική παροικία ότι προτίθεται να προωθήσει τη στενή και αμφίδρομη συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με τους κάθε είδους φορείς της ομογένειας, οριοθετώντας παράλληλα το πλαίσιο μέσα στο οποίο στοχεύει να λειτουργήσει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού προς αυτή την κατεύθυνση.

Προσβλέποντας στην ανάληψη δράσεων για την διοργάνωση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και διάδοσης του οικουμενικού πνεύματος του ελληνικού πολιτισμού, με την συνεργασία του Προξενείου της Νέας Υόρκης και των σημαντικών Ελληνικών Ιδρυμάτων που λειτουργούν εκεί, είχε συναντήσεις παραγωγικής συνεργασίας με την εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Onassis USA κ. Αμαλία Κοσμετάτου.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, στα οποία ήδη έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 600.000 Αμερικανοί πολίτες, συνιστούν ένα από τα πεδία στα οποία η ΓΓΑΕ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί για την διοργάνωση από κοινού δράσεων εκπαίδευσης, πολιτισμού και τεχνών. Ανάλογα εποικοδομητικές επαφές είχε ο κ. Κόκκινος και με το Ίδρυμα Νιάρχος.

Τέλος ο κ. Κόκκινος επισκέφθηκε και το “Σημείο Μηδέν”, σημείο το οποίο «συμβολίζει», όπως δήλωσε, «την σταθερή αντίσταση στην τρομοκρατία και την προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης, που καταβάλλουν οι ΗΠΑ», τονίζοντας ότι «η πορεία ΗΠΑ και Ελλάδας είναι παράλληλη αφ’ ενός στην κατεύθυνση της ανάπτυξης με την παροχή κινήτρων στην μεσαία τάξη και αφ’ ετέρου στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

«Η ύπαρξη», πρόσθεσε ο κ. Κόκκινος, «στο “Σημείο Μηδέν” του Ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, του οποίου η παρουσία στο Μανχάταν χρονολογείται από 1916 και ο οποίος ήταν ο μόνος ιερός χώρος λατρείας που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001, συμβολίζει ακριβώς τον κοινό αγώνα των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας».

Μια ιδιαίτερη στιγμή θα είναι απόψε το βράδυ και η συνάντηση του επικεφαλής της ΓΓΑΕ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Σ. Αραβοπούλου, ΑΠΕ

Pin It on Pinterest