Επιστήμονες ανακάλυψαν την ακριβή θέση του Κρόνου

Γιγαντιαίο τηλεσκόπιο επέτρεψε ακριβέστερες μετρήσεις

Χάρη σε γιγαντιαίο ραδιοτηλεσκόπιο οι αστρονόμοι είναι τώρα σε θέση να γνωρίζουν την… ακριβή θέση του πλανήτη Κρόνου, με απόκλιση μόλις 1,5 χιλιομέτρου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του BBC, οι τελευταίες αυτές μετρήσεις είναι ακριβέστερες προηγούμενων ετών και αναμένεται να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στους επιστήμονες για τις μελλοντικές μελέτες του ηλιακού μας συστήματος και όχι μόνο.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν σήματα που εστάλησαν από το διαστημόπλοιο Cassini, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004. Δέκα κεραίες, διάσπαρτες από τη Χαβάη ως τις Παρθένες Νήσους, πραγματοποίησαν τις μετρήσεις, παρότι ο Κρόνος βρίσκεται σχεδόν 1 δισεκατομμύριο μίλια μακριά.

Το πανίσχυρο αυτό συγκρότημα κεραιών, γνωστό αλλιώς ως Very Long Baseline Array (VLBA), είναι στην ουσία ένα γιγαντιαίο τηλεσκόπιο χωρισμένο σε δέκα τμήματα, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων αναφέρθηκαν σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (American Astronomical Society) που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Πηγή: newsbeast.gr