Ακόμη και στο eBay προς πώληση τα κλεμμένα πολύτιμα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο

Εκτεθειμένο αφήνει το Βρετανικό Μουσείο η αποκάλυψη του σκανδάλου κλοπής αρχαιοτήτων. Η υπόθεση, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, διερευνήθηκε με καθυστέρηση, γεννώντας πολλά ερωτήματα σχετικά με την  ασφάλεια των αρχαιοτήτων.

Ο δράστης της πρωτοφανούς υπόθεσης είναι ο ειδικός ελληνικών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βρετανία, διέθετε μάλιστα προς πώληση τα πολύτιμα αντικείμενα ακόμη και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών eBay.

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε την απόλυση του υπαλλήλου υπογραμμίζοντας πως διαπιστώθηκε ότι κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι από τη συλλογή «έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές».

Βρετανικά μέσα, όπως η Telegraph, την οποία επικαλείται η Καθημερινή, αναφέρουν πως ειδικός είχε διαπιστώσει την προσφορά ιστορικών τεχνουργημάτων στην πλατφόρμα, υποδεικνύοντας τον επίδοξο πωλητή στο Μουσείο, αλλά παρά την πληροφόρηση από το 2020, δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο στα έτη που μεσολάβησαν.

Μάλιστα η Telegraph αναφέρει πως ανάμεσα στους προς πώληση θησαυρούς υπήρχαν και ρωμαϊκά κοσμήματα. Χωρίς να έχει εισέλθει σε λεπτομέρειες, το Βρετανικό Μουσείο περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι μεταξύ των αντικειμένων που είτε εκλάπησαν, είτε υπέστησαν φθορά, είναι χρυσά κοσμήματα, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ..

Στην πλειονότητά τους είναι «μικρά κομμάτια που φυλάσσονταν σε μια αποθήκη που ανήκε σε μια από τις συλλογές του μουσείου» και χρησιμοποιούνταν για ακαδημαϊκές και ερευνητικές εργασίες, ενώ κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα στο κοινό.

Το μουσείο διεμήνυσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του υπαλλήλου που απολύθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει. Τοπικά μέσα ωστόσο, κατονομάζουν διακεκριμένο συντηρητή που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 30 χρόνια.

Ο 56χρονος Πίτερ Τζον Χίγκς φέρεται να δρούσε επί χρόνια, αφαιρώντας αντικείμενα με σκοπό να τα πουλήσει. Σύμφωνα δε με την Daily Telegraph, αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά στο eBay ήδη από το 2016. Ο συντηρητής φέρεται να έκλεψε μικρά χρυσά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους. Τα εν λόγω αντικείμενα εκτιμάται ότι αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το έγκριτο The Art Newspaper.

Η νομική εταιρεία Art Recovery International, η οποία ειδικεύεται σε θέματα επαναπατρισμού, έκανε ανάρτηση στο Twitter σχολιάζοντας πως «ίσως τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μην είναι ασφαλή, τελικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Pin It on Pinterest