“Όχι” από ΗΠΑ για την μεταβίβαση φρεγατών στην Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «πάγωσαν» την παράδοση  δύο μεταχειρισμένων  φρεγατών της κλάσης O.H.Perry στο τουρκικό ναυτικό όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com προσθέτοντας ότι το κογκρέσο δεν ενέκρινε το αίτημα για την μεταφορά των συγκεκριμένων πλοίων στην χώρα τους.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν την «Ναυτική Πράξη Μεταφοράς» στα τέλη Δεκεμβρίου, με την  έγκριση μεταβίβασης  έξι φρεγατών στο Μεξικό και την Ταϊβάν, αλλά όχι στην Τουρκία .
Στην αρχική έκδοση της πράξης το 2012 περί «Ναυτικής Πράξη Μεταφοράς»  η Τουρκία επρόκειτο να λάβει δύο φρεγάτες κλάσης  Oliver Hazard Perry τις USS Halyburton και USS Thach.
Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου  επικαλέστηκαν αντιρρήσεις ως προς τη μεταφορά των αμερικανικών φρεγατών στην Τουρκία, κυρίως επικαλούμενοι τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ και την Κύπρο στην Μεσόγειο.
«Πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε  μακριά την αποστολή ισχυρών πολεμικών πλοίων στην Τουρκία, και να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση της Άγκυρας να λάβει μια λιγότερο πολεμική  προσέγγιση με τους γείτονές της», δήλωσε το μέλος του Κογκρέσσου Eliot Engel.
Τα μέλη του Κογκρέσου τόνισαν ιδιαίτερα την ένταση της Τουρκίας με την Κύπρο, επί των ενεργειακών πηγών αλλά και τις απειλές εναντίον αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.
«Η Τουρκία είχε  απειλήσει πρόσφατα τις νόμιμες ελληνοκυπριακές και ισραηλινές προσπάθειες για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Η Άγκυρα έχει ενισχύσει την τουρκική ένοπλη ναυτική παρουσία της γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μεταξύ Ισραήλ και  Κύπρου, προσπαθώντας να ακυρώσει την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών εξερεύνησης της ενέργειας τους», δήλωσε  άλλο μέλος του Κογκρέσου, ο Brad Sherman.
Να προσθέσουμε ότι ήδη 8 φρεγάτες του τύπου υπηρετούν στο τουρκικό ναυτικό που έχουν εκσυγχρονιστεί με το CMS GENESIS.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Pin It on Pinterest