Το ακίνητο της Ροδιακής Έπαυλης διεκδικεί εκ νέου ο δήμαρχος πριν καταρρεύσει

Θέμα: Παραχώρηση χρήσης του κτιρίου της Ροδιακής έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου
Σχετ. : α. Το με αρ. πρωτ. 2/133372/8-12-2014 έγγραφό μας.
β. Το με αρ. πρωτ. 7011/5/102-α/26-6-202015 έγγραφό σας.
γ. Το με αρ. πρωτ. 2398/11-5-2015 έγγραφό της ΕΥΔ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
δ. Το με αρ. πρωτ. 2/41572/7-7-2015 έγγραφό μας
ε. Το με αρ. πρωτ. 3503/9-7-2015 έγγραφό της ΕΥΔ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

1) Όπως σας ενημερώσαμε και με το παραπάνω α. σχετικό έγγραφό μας, ο Δήμος Ρόδου έχει καταφέρει με ιδιαίτερη προσπάθεια να εντάξει στο ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου το έργο «Αποκατάσταση Κτηρίου Ροδιακής Έπαυλης και ανάπλαση κήπου» με προϋπολογισμό 1.800.000€. Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου με διαχειριστή την ΕΤ.Α.Δ. και σε αυτό στεγάζονται δράσεις πολιτισμού και πρόνοιας του Δήμου Ρόδου, όπως είναι Δημοτικά ωδεία, Δανειστική Βιβλιοθήκη και βρεφονηπιακός σταθμός με τις προνοιακές υπηρεσίες του Δήμου.
Από τον Μάρτιο του 2012 ο Δήμος Ρόδου έχει αιτηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤ.Α.Δ. την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Ροδιακής Έπαυλης, προκειμένου να υλοποιηθεί συγχρηματοδοτούμενο έργο, ύψους 1,8 εκ. ευρώ. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουμε επανειλημμένως οχλήσει την ηγεσία του φορέα σας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αποκατάστασης του κτηρίου για τη διαφύλαξη του μοναδικού αυτού μνημείου, την κρισιμότητα της ανάσχεσης της εικόνας εγκατάλειψης του ευρύτερου χώρου και την πίεση για την επίσπευση της παραχώρησης που υφιστάμεθα από την διαχειριστική αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος που πρόκειται να χρηματοδοτήσει το έργο.
2) Επανερχόμενοι με το παρόν για το αίτημα της παραχώρησης της χρήσης του άνω ακινήτου στο Δήμου Ρόδου και προς ενίσχυση του αιτήματος μας, σας διαβιβάζουμε το β. σχετικό έγγραφο που πρόσφατα μας απέστειλε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου. Είμαστε σίγουροι ότι χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, θα αντιληφθείτε από το έγγραφο του τοπικού Τμήματος Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το χάος που επικρατεί και την ευθύνη που φέρετε ως διαχειριστής του χώρου για τα ποινικά αδικήματα που διαπράττονται σε συνεχή βάση στο χώρο.
3) Ακόμη, σας στέλνουμε συνημμένα επιπλέον φωτογραφίες του χώρου, όπου καταδεικνύεται η εγκατάλειψη ενός εμβληματικού ιστορικού δημόσιου χώρου, θύμα της κακοδαιμονίας της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Η ανικανότητα να συνεργαστούμε οι δημόσιοι φορείς, είναι προκλητική, και μας αφήνει όλους έκθετους στα μάτια της κοινωνίας.
4) Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με το γ. σχετικό έγγραφό της επιμένει στην υποχρέωση μας να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παραχώρησης άμεσα, ειδάλλως θα προβούν στην ανάκληση της απόφασης ένταξης. Με το δ. σχετικό έγγραφο μας, ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον φορέα σας και ζητάμε παράταση χρόνου. Παρά ταύτα, με το ε. σχετικό έγγραφό της, η ΕΥΔ μας ενημερώνει για την μη προένταξη της πράξης στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2014-2020 (ως γέφυρα πράξης ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2007-2013), λόγω της μη ολοκλήρωσης της παραχώρησης. Αυτό βεβαίως συμπαρασύρει και στην ανάκληση όλων των προηγούμενων διαδικασιών που έχει πράξει ο Δήμος Ρόδου. Η ανάκληση της ένταξης συνεπάγεται στην απώλεια 1,8 εκ. ευρώ από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ελπίζουμε ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή, θα ικανοποιήσετε το αίτημα μας λόγω της σημαντικότητας του έργου, του γεγονότος ότι η εμπλοκή του Δήμου δεν αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος του αλλά στην ηθική του υποχρέωση και στην πίεση της κοινωνίας να μην συντελεστεί η κατάρρευση ενός ιστορικού ακινήτου και την υποχρέωση όλων μας να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου χώρου παρανομίας και ασυδοσίας, ιδιοκτησίας του δημοσίου, στο κέντρο της πόλης.
Πιστεύομε ότι με μια θετική ενέργεια εκ μέρους σας, εντός των επόμενων ημερών, θα προλάβουμε να προενταχθεί το έργο στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2014-2020 και να μην χαθεί η ευκαιρία διάσωσης του κτηρίου και η απώλεια μιας τόσο σημαντικής επένδυσης σε περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Παρακαλούμε να αναλογιστείτε τη σημασία του θέματος και να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας έγκαιρα.