Αιφνιδιαστική άσκηση ανακατάληψης νήσου: Η δύναμη «Δ» ετοιμάζεται

Αιφνιδιαστικά ενεργοποιήθηκε η “Δύναμη Δέλτα” με σκοπό την εκτέλεση άσκησης ανακατάληψης νήσου ελέγχοντας τα αντανακλαστικά της και προετοιμάζοντας την στρατιωτική «μηχανή» της χώρας για αυτά που έρχονται και ίσως πολύ σύντομα…

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες πλωτά και εναέρια μέσα με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων κινήθηκαν με ταχύτητα και ακρίβεια μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους αντίδρασης εκτελώντας άμεσα τη διαταγή ανακατάληψης μικρής ακατοίκητης νήσου στην “καρδιά” του Αιγαίου.

Άλλωστε ο καιρός δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις ΕΔ στις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες καθώς εάν συμβεί κάποιο «θερμό» επεισόδιο οι Τούρκοι θα επιλέξουν τον χρόνο και τον χώρο (κακώς βέβαια καθώς η Ελλάδα είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι έτοιμη για ένα πρώτο πλήγμα αφού διαθέτει σαφώς λιγότερες εφεδρείες από την Τουρκία).

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε, την αποβίβαση εχθρικών τμημάτων σε μικρό νησί του Κεντρικού Αιγαίου.

Φρεγάτες και πυραυλάκατοι, επιθετικά ελικόπτερα Apache, μαχητικά F-16, ελικόπτερα Chinook με τμήματα της Ζ ΜΑΚ από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, έλαβαν διαταγή ανακατάληψης εθνικού εδάφους.

Η πιο ισχυρή Διακλαδική Δύναμη Επιχειρήσεων των ΕΔ εκτέλεσε την άσκηση χθες τα χαράματα με απόλυτη επιτυχία και έως νωρίς το απόγευμα όλες οι δυνάμεις είχαν επιστρέψει πίσω στις βάσεις τους.

Η “Δύναμη Δέλτα” αποτελεί Διακλαδική Δύναμη ειδικής σύνθεσης με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων/Ειδικών Δυνάμεων.

Τόσο η δομή όσο και η δύναμή της μεταβάλλονται ανάλογα με τις τακτικές απαιτήσεις της επιχείρησης όπως κρίνει το ΓΕΕΘΑ στο οποίο υπάγεται απευθείας.

Στη “Δύναμη Δέλτα” ανήκουν:

Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)η οποία ιδρύθηκε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων. Βασική αποστολή της είναι η ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρών νήσων​.

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)το οποίο αποτελεί την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων. Αποστολή του μεταξύ άλλων είναι η συλλογή πληροφορίων και αναγνώριση μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Η ΜΥΚ (Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών) οι περιβόητοι ΟΎΚαδες άριστα εκπαιδευμένοι στις καταστροφές και στην αναγνώριση ακτών.

Η 31 ΜΕΕΔ(Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης) με υψηλή εκπαίδευση σε αποστολές διάσωσης ιπτάμενων αλλά και κρούσης σε εχθρικό έδαφος.

Επιπλέον η “Δύναμη Δέλτα” μπορεί να ενισχυθεί αν απαιτηθεί από Πεζοναύτες,Καταδρομείς και Αλεξιπτωτιστές.