Αιφνιδιάστηκαν στην Τουρκία από τις ανακοινώσεις για έρευνες της ExxonMobil νότια της Κρήτης

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil». Τη δήλωση αυτή έκανε στη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο τουρκικός Τύπος εμφανίζεται αιφνιδιασμένος από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, το CNN Turk ανέφερε ότι «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τη Λιβύη».

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ ανέφερε: «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει ‘η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας’. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε “ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες”».

«Ο Tayfun μπορεί να πλήξει όλη την Ελλάδα»

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun μπορεί να πλήξει όλη την Ελλάδα

Ο συνταγματάρχης ε.α. Εράι Γκιουτσολουέρ ανέφερε: «O πύραυλος Tayfun ουσιαστικά είναι ένα έξυπνο πυραυλικό σύστημα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες και ευαίσθητα συστήματα με βεληνεκές τα 600 χιλιόμετρα και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η εμβέλεια θα φτάσει τα 1000 1000 χιλιόμετρα. Σἠμερα είναι στα 600 χιλιόμετρα. Να σας εξηγήσω το εξής. Η Σμύρνη με την Πελοπόννησο απέχει 156 χιλιόμετρα. Βάλτε τα 600 χιλιόμετρα..είναι σχεδόν τριπλάσια δηλαδή φτάνει ως εδώ. Καταλάβατε; Δηλαδή ήδη εμείς με δικά μας αμυντικά συστήματα έχουμε βάλει όλη την Ελλάδα εντός της περιοχής κάλυψης μας εντός του βεληνεκούς μας».

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, είπε πως σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της. «Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν».

Πηγή: skai.gr

Pin It on Pinterest

Share This