Οι εργαζόμενοι του “Άγιου Ανδρέα” δίνουν διευκρινίσεις για τους θανάτους παιδιών στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας

Οι εργαζόμενοι του παραρτήματος ΑΜΕΑ (<<Άγιος Ανδρέας>>) του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α, μέσα από το παρών Δελτίο Τύπου, θέλουν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους και την δυσαρέσκειά τους για τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και σε ειδησεογραφικά site, τα οποία με παραπλανητικούς τίτλους προσπαθούν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με την λειτουργία του παραρτήματος. Εντυπώσεις, τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μέσα από την άγνοιά τους σε επιστημονικά θέματα.

Θα θέλαμε λοιπόν να διευκρινίσουμε τα εξής:

  1. Το παράρτημα <<Άγιος Ανδρέας>>, φιλοξενεί άτομα με βαριά νοητική στέρηση, μη παιδαγώγιμα και με πολλαπλές αναπηρίες ηλικίας 9 έως 34 ετών.
  2. Οι θάνατοι των παιδιών που αναφέρθηκαν στα δημοσιεύματα, συνέβησαν σε διάρκεια ενός έτους και όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως αφήνεται να εννοηθεί.
  3. Από τους έξι θανάτους, οι πέντε συνέβησαν μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Το έκτο παιδί κατέληξε κατά την διάρκεια της διακομιδής του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι θάνατοι προήλθαν από παθολογικά αίτια.
  4. Όλα τα παιδιά που απεβίωσαν, είχαν  βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, μιας και  έπασχαν από βαριάς μορφής εγκεφαλική παράλυση, είχαν βαρύτατη τετραπληγία και ήταν κατάκοιτα από την αρχή της ζωής τους .
  5. Ο μ.ο. ηλικίας για την εγκεφαλική παράλυση των 20,7 που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, προέκυψε από επιστημονική έρευνα σε συγκεκριμένα άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως είναι αυτά που φιλοξενούνται στο θεραπευτήριό μας. Επ’ ουδενί  η έρευνα δεν γενικεύει τα συμπεράσματά της σε όλες τις μορφές της εγκεφαλικής παράλυσης, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι σε γνώση αυτών που ασχολούνται με τον τομέα μας.
  6. Παρά τις συγχωνεύσεις των προνοιακών δομών και τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά από τον περιορισμό του προϋπολογισμού και του αριθμού του προσωπικού, το παράρτημα μας εξακολουθεί να λειτουργεί παρέχοντας ικανοποιητικού επιπέδου υπηρεσίες.

Επειδή οι εργαζόμενοι του  <<Αγίου Ανδρέα>> δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, όχι μόνο συμφωνούν, αλλά και ΑΠΑΙΤΟΥΝ την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και μάλιστα όχι από διοικητικό υπάλληλο της υπηρεσίας  όπως δρομολογείται, αλλά από  εξωϋπηρεσιακή επιστημονική επιτροπή.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τα εξής:

-Η δομή του <<Αγίου Ανδρέα>>, έχει ελεγχθεί από  τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, με ιδιαίτερα θετικά σχόλια στην έκθεσή τους.

-Έχει λάβει τα εύσημα για τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες της από το <<Χαμόγελο του Παιδιού>>.

-Έχει επιθεωρηθεί από τον Συνήγορο του Παιδιού, με επικεφαλής τη σύζυγο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Παπούλια, η οποία έδωσε θερμά συγχαρητήρια για την λειτουργία της δομής, την οποία και χαρακτήρισε ως πρότυπο στην Ελλάδα.

-Η Ροδιακή κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον  <<Άγιο Ανδρέα>> και αυτό φαίνεται από τις καθημερινές δωρεές που μας προσφέρει, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ομαλή λειτουργία μας. Σας ευχαριστούμε όλους εσάς που στέκεστε καθημερινά στο πλευρό μας.

–  Το παράρτημα <<Άγιος Ανδρέας>>, συνεργάζεται άψογα με ιατρούς, τόσο του ΓΝΡ, όσο και με ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, συμβάλλοντας στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους περιθαλπόμενους. Ευχαριστούμε θερμά, όλους τους επιστήμονες που στέκονται πάντα δίπλα μας όποτε τους χρειαστούμε.

-Οι εργαζόμενοι απευθύνουν πρόσκληση τόσο στον Τύπο , όσο και σε όλους τους πολίτες της Ρόδου, να έλθουν στις εγκαταστάσεις μας και να δουν από κοντά το έργο που καθημερινά επιτελείται. Είμαστε ανοιχτά και θα είναι χαρά μας να σας ξεναγήσουμε στους χώρους μας και να απαντήσουμε στις απορίες σας.

Τέλος, οι εργαζόμενοι του παραρτήματος ΑΜΕΑ (Άγιος Ανδρέας) του  Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α. τονίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην δεχτούν κανενός είδους συκοφάντηση τόσο   από ενδοθεσμικούς , όσο και από εξωθεσμικούς παράγοντες και επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΑ (<<ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ>>) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Pin It on Pinterest