Σύμμαχος κατά του καρκίνου το αγγούρι

Η προστατευτική δράση του αγαπημένου λαχανικού κατά των νεοπλασιών

Το αγγούρι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή. Βασικό συστατικό της αγαπημένης χωριάτικης σαλάτας καταναλώνεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, συστατικά του φαίνεται ότι τυγχάνουν ιδιαίτερου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς σχετίζονται με πρόληψη εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.Συγκεκριμένα το αγγούρι περιέχει μια κατηγορία ουσιών, τις λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές την πινορεσινόλη, τη λαρισιρεσινόλη και τη σεκοϊσολαρισιρεσινόλη. Αυτές οι ουσίες έχουν συσχετιστεί τελευταία με προστατευτικό ρόλο έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν τρώμε τρόφιμα όπως το αγγούρι και προσλαμβάνουμε αυτές τις λιγνάνες, ειδικά βακτήρια που ήδη υπάρχουν στο γαστρεντερικό μας σωλήνα, τις μετατρέπουν σε μια ειδική κατηγορία λιγνανών τις εντερολιγνάνες, με κυριότερες από αυτές την εντερολιγνάνη και την εντερολακτόνη.

Αυτές με τη σειρά τους έχουν όπως λέμε τόσο προ-οιστρογονική όσο και αντι-οιστρογονική δράση και για το λόγο αυτό σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων όπως του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Pin It on Pinterest