Telegraph: To 63% των Άγγλων επιλέγουν Ελλάδα

To 63% των Άγγλων επιλέγουν Ελλάδα

… έναντι 9% που επιλέγουν Ισπανία, 8% που επιλέγουν Ιταλία και 4% που επιλέγουν Τουρκία… για το επόμενο καλοκαίρι!!!
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας εξακολουθούν να δίνουν οι Άγγλοι, οι οποίοι σε ποσοστό 63% δείχνουν να επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, το επόμενο καλοκαίρι, έναντι ποσοστού 9% που επιλέγουν την Ισπανία, ενώ μόλις το 4% των Άγγλων δείχνουν προτίμηση στην Τουρκία.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία προς τη χώρα μας, από όπου κατά τη διάρκεια του οκταμήνου 2015 σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 11%, έχουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η ενδυνάμωση της στερλίνας, έναντι του ευρώ, αλλά και το value for money του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Έτσι, παρά την οικονομική κρίση και τα «κύματα» των προσφύγων που εισρέουν σε πολλά δημοφιλή ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων της Κω και της Λέσβου, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ, εντυπωσιακά είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της τουριστικής κίνησης της βρετανικής αγοράς προς τη χώρα μας…


Αυξητικές τάσεις εμφανίζει ο ρυθμός ανόδου του τουριστικού ρεύματος από την Αγγλία προς την Ελλάδα. Η οικονομική κρίση που η χώρα μας βιώνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι ροές μεταναστών και προσφύγων δείχνουν να μην πτοούν τους Βρετανούς τουρίστες. Ειδικά, το μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι, κάποια από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεγαλοποιήσει το θέμα, δεν έχει καμία επίπτωση στον τουρισμό.
Όπως, άλλωστε, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Έλενα Κουντουρά, από το Λονδίνο και την ετήσια διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Τουρισμού World Travel Market «Ακόμη και σε αυτά τα νησιά που πλήττονται περισσότερο, η τουριστική κίνηση δείχνει απτόητη». Η Ελληνίδα υπουργός, έφερε σαν παράδειγμα την Κω, και τη Λέσβο, τα δύο νησιά που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό «κύμα», με τη μεν Κω να παρουσιάζει μόνο 3% μείωση στις αφίξεις κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, τη δε Λέσβο να εμφανίζει, παραδόξως, ανοδική πορεία στις αφίξεις κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Φυσικά το πρόβλημα παραμένει, με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών να κάνει λόγο για περίπου 210.000 μετανάστες μόνο τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, αριθμός μεγαλύτερος απ’ ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014. Βεβαίως, η κα. Κουντουρά διευκρίνισε ότι, η κατάσταση είναι υπό αυστηρό έλεγχο και δεν υπάρχει θέμα για τους τουρίστες. Οι πρόσφυγες, αφού περνούν όλες τις διαδικασίες ελέγχου και ταυτοποίησης των στοιχείων τους, αναχωρούν για την πρωτεύουσα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Το 2016 η Ελλάδα αναμένει να υποδεχτεί ακόμα μεγαλύτερο αριθμό παραθεριστών, γεγονός το οποίο εν μέρει οφείλεται στην αναταραχή και τους φόβους για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και τη Μέση Ανατολή, που ουσιαστικά τίθενται εκτός ανταγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο φυλλάδιό του για το καλοκαίρι του 2016, ο Thomas Cook θα περιλαμβάνει τη Θάσο, για πρώτη φορά.
Η Τυνησία είναι πλέον εκτός «παιχνιδιού» για τη βρετανική αγορά, μετά τη «σφαγή» των 38 τουριστών στην πόλη Σούσα και 22 τουριστών στην Τύνιδα. Στο σύνολό της η Αίγυπτος είναι στη «μαύρη λίστα», έπειτα και από τη συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής πτήσης στο όρος Σινά με τουρίστες, από το θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ. Από την άλλη, στον… πάγο μπαίνει και η Τουρκία, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις και τις αναταραχές στην περιοχή. Σύμφωνα, άλλωστε, με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στη Βρετανία, τρεις στους τέσσερις Βρετανούς τουρίστες δείχνουν να αποφεύγουν πλέον τις μουσουλμανικές χώρες.
«Είναι λυπηρό ότι οι Βρετανοί δεν αισθάνονται ασφαλείς, γεγονός που μου επιβεβαίωσαν πολλοί τουριστικοί πράκτορες στις επαφές που είχα μαζί τους, στο περιθώριο της World Travel Market», είπε η κα. Κουντουρά, συμφωνώντας με την άποψη ότι από αυτή την εξέλιξη θα ωφεληθούν οι προορισμοί της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Βεβαίως, στην άνοδο του ελληνικού τουρισμού κυρίαρχο ρόλο έχει η σχέση ποιότητας-τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, κάτι στο οποίο συμφώνησε και η κα. Κουντουρά, η οποία αναφερόμενη στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επηρεάσει το κόστος των διακοπών. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε και την ενίσχυση της στερλίνας, έναντι του ευρώ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ανταγωνιστικός προορισμός για τους Βρετανούς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της αύξησης των τιμών στα μουσεία, με το οποίο ασχολήθηκαν επισταμένα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι, κυρίως, όσον αφορά στο μουσείο της Ακρόπολης, η τιμή του εισιτηρίου ήταν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετα κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι, στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, είναι η ομαλή αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και όχι η «άναρχη» αύξηση του μαζικού τουρισμού, όπως λόγου χάρη συνέβη στην Ισπανία τη δεκαετία του 1960, με αποτέλεσμα την άναρχη δόμηση τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων, με όλες τις επιπτώσεις που είχε στο περιβάλλον. Άλλωστε, όπως είπε η κα. Κουντουρά, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 200 κατοικημένα νησιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι σχεδόν άγνωστα και στα σχέδια του υπουργείου είναι η ανάπτυξη και η ανάδειξή τους σε τουριστικούς προορισμούς.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Pin It on Pinterest