Αυξάνονται οι φωνές κατά του Βιολογικού στην τουριστική περιοχή των Κολυμπίων

«Μεγάλη η ποικιλία απόψεων και πράξεων εντυπωσιασμού. Φυσικά αντίστοιχα μεγάλη είναι η ποικιλία μελετών, master plans, Εθνικών/Περιφερειακών Σχεδιασμών κ.λπ. Όλες αυτές οι θέσεις – συνθήκες έχουν αντίθετα αποτελέσματα κι ενέργειες. Βρισκόμαστε, λοιπόν, 30 χρόνια μετά στο ίδιο σημείο. Φτάνει!!! Ας δώσουμε μία ασφαλή, βιώσιμη και εφικτή λύση.

Βασικό θέμα αντιπαράθεσης-εμπόδιο ήταν, είναι και θα είναι η θέση χωροθέτησης του Βιολογικού, στην οποία εύλογα όλοι είναι αντίθετοι. Και πώς να μην είναι όταν βλέπουν τις άσχημες εικόνες των ήδη υφισταμένων. Έρχεστε σήμερα, και μεγαλώνετε το πεδίο αντιπαράθεσης επιθυμώντας διακαώς να χωροθετήσετε έναν νέο βιολογικό στην αμιγώς τουριστική περιοχή Κολυμπίων («Θεοτόκος») και μάλιστα στο κέντρο του μικρού παραλιακού μετώπου. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Εδώ και τριάντα χρόνια δεν το είχε σκεφτεί κανείς…
Φέρνετε μία συνταγή η οποία έχει αποδειχθεί παταγωδώς αποτυχημένη.

Αξιότιμε … τόσα χρόνια ακούμε ο βιολογικός ΘΑ γίνει.
Συμφωνούμε και λέμε, ο βιολογικός ΝΑ γίνει, αλλά σωστά! Όχι όμως με τα δικά σας κριτήρια, προκρίνοντας μια επισφαλή και μη βιώσιμη λύση. Αλήθεια, πώς καταφέρατε να κάνετε τους περισσότερους να σωπάσουν για το θέμα αυτό (ιδιαίτερα αυτούς που ακόμη για θέματα όμορων περιοχών, ορθά συγκαλούν έκτακτα συμβούλια).
Αλήθεια ποια είναι τα κριτήριά σας και από πού προέρχονται;

Μάλλον από το τελευταίο Master Plan (ΜΠ 2019) 33 μόνο σελίδων για όλο το νησί, το οποίο δεν λαμβάνει και ούτε εσείς λαμβάνετε υπόψη ότι:
1ον) Η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) έγινε πρόχειρα και βεβιασμένα ελλείψει Γ.Π.Σ. πριν από 33 χρόνια για να διακοπούν προσωρινά οι τάσεις για άναρχη δόμηση κ.α. Με τα τότε δεδομένα – ως αγροτική περιοχή – έδωσαν και τη δυνατότητα χωροθέτησης βιολογικής επεξεργασίας (πιθανόν με την μέθοδο… καλαμιών). Όμως έχουν αλλάξει πολλά από τότε… Κ.Α.Ζ. – Γ.Π.Σ. κ.λπ. Μήπως η χωροθέτηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο παρόν;

2ον) Το μεταγενέστερο γενικό πολεοδομικό σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της περιοχής μας, που έχει φτάσει στη Β2 φάση (ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια), 400 σελίδων, βασισμένο σε αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, δεν προβλέπει βιολογική μονάδα αλλά ήπιας μορφής χρήσης γης. Επιτρέπονται δηλαδή εγκαταστάσεις,  όπως συνεδριακά κέντρα, πανεπιστημιακές υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις πάρκα κ.λπ. Η χωροθέτηση βιολογικού θα υποβάθμιζε τις χρήσεις αυτές και την ευρύτερη περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι είναι η τελευταία και μοναδική δημοτική έκταση της περιοχής που είναι διαθέσιμη για ανάπτυξη υποδομών. Κατεβάστε το από το ράφι, ρίξτε μία ματιά στο Γ.Π.Σ. και επί τη ευκαιρία ολοκληρώστε το. Γνωρίζετε ότι το ΓΠΣ αποτελεί αν και μη ολοκληρωμενο ισχυρή δέσμευση!!!

3ον) Η περιοχή «Θεοτόκος» από το έτος 2002 είναι καταφύγιο άγριας ζωής (Κ.Α.Ζ.) με πολλές ιδιαιτερότητες και αυστηρές απαγορεύσεις. Πώς και πότε θα ωριμάσει το έργο αυτό με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις όταν σε υπάρχουσες μονάδες 30 ετών δεν έχετε ή εκκρεμούν διαδικαστικά θέματα χάνοντας ακόμα και χρηματοδοτήσεις. Πώς λοιπόν μέχρι 31-12-2022 θα έχετε ωριμότητα υποβολής κατά δήλωσή σας; Ακόμα μια …στον κάδο…
Επιπλέον να τονίσω ότι στο M.Π. αναφέρει ότι δεν είναι Κ.Α.Ζ.!

4ον) Έχετε αναλογιστεί τις κατευθύνσεις των θαλάσσιων ρευμάτων. Το «ΒΟΔΙ» επιλέχτηκε και γιατί απομακρύνονται τα λύματα από το νησί λόγω των ρευμάτων. Αντίθετα, τα ρεύματα τις δικής μας περιοχής είναι από Αρχάγγελο προς Κολύμπια, προς Αφάντου, προς Φαληράκι.

5ον) Όταν χρειαστεί να ανοίξουν οι αγωγοί διαφυγής του δικτύου μεταφοράς λυμάτων Αρχαγγέλου – Κολυμπίων – Αφάντου προς τα πού θα καταλήγουν τα λύματα; Αλήθεια πόσοι θα είναι και πού;

6ον) Τις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές αστοχίες, κακές συντηρήσεις, απρόβλεπτα! Σύμφωνα με την πρότασή σας, θα πρέπει να κατασκευαστεί στην περιοχή Κολυμπίων κεντρική δεξαμενή (ενεργή βόμβα) στην οποία θα καταλήγουν όλα τα λύματα. Τι θα γίνει αν συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου;
 

7ον) Λάβατε υπόψη ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές; Όπως χωροθέτηση στην ενδοχώρα (που γίνεται σε όλο το δυτικό κόσμο); Γιατί προτιμάτε μόνο τη θαλάσσια λύση; Και γιατί έχετε εμμονή με τη «Θεοτόκο» και δεν προτείνετε όμορες παραθαλάσσιες περιοχές; (Εν προκειμένω, καλώς πράττετε έχω να σας πω…)

Ούτε λαμβάνετε υπόψη την υποσημείωση του Μ.Π. που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι μία εκτίμηση στηριζόμενη στην υποκειμενικότητα του εκάστοτε μελετητή και δεν θα πρέπει να αποτελεί το αποκλειστικό εργαλείο λήψης των αποφάσεων»(!!). Επιπλέον τονίζει ότι δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους και ότι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η κοινωνική αποδοχή και διαβούλευση…
Η κοινωνία στηρίζει την επιλογή σας; Γιατί δεν κάνετε διαβούλευση; Δεν σας ενδιαφέρουν οι ανησυχίες των πολιτών;

Μερικές από αυτές:
1. Θα διαθέτει και μονάδα επεξεργασίας βοθρολυμάτων;
2. Έχετε μελέτη να κρίνει κατάλληλη την περιοχή για τη λειτουργία βιολογικού;
3. Έχετε εικόνα – μελέτες – των υφιστάμενων και μη εσωτερικών δικτύων;
4. Έχετε εξασφαλίσει όλες τις χρηματοδοτήσεις;
5. Έχετε χρηματοοικονομική μελέτη;

6. Τι θα χρεώνεται ο καταναλωτής;
7. Έχετε χρονοδιάγραμμα και με βαθμό προτεραιότητας;
8. Με τη λυματολάσπη τι θα γίνεται; 30 χρόνια χωρίς λύση.
9. Άραγε… Εσείς βάζετε τον βιολογικό δίπλα στο σπίτι σας; Υπάρχει κάποιος, που να μην θέλει να φύγουν οι ήδη υφιστάμενοι βιολογικοί από την περιοχή του;

10. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να υποβαθμίσεις μια τουριστική περιοχή, από το να βάλεις μέσα σε αυτή τον βιολογικό;
11.Τι θα γίνεται το καλοκαίρι και πόσοι χειμώνες εργασιών θα χρειαστούν;
12. Προτίθεστε να δώσετε και τη διαχείριση του βιολογικού σε ιδιώτη,.. όπως και τα σκουπίδια;!;
13. Ποια είναι τα δικά σας επιχειρήματα

Δεχόμαστε και επιχειρήματα τύπου «οι ευκάλυπτοι θα… βοηθήσουν» ή το γνωστό «θα είναι τελευταίας γενιάς» όπως λέγατε και για το «ΒΟΔΙ», «να το πιεις στο ποτήρι»! Φτάνει να μας κάνετε και μία επίδειξη…
Δεν δεχόμαστε δικαιολογίες τύπου δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί (έχουν ήδη αλλαχτεί πολλές φορές και το έργο συνεχίζεται…) ούτε ότι έχουμε πρόστιμα ή ότι βιάζεστε, ούτε να το κατασκευάσετε πρώτα και μετά… θα έρθουν και οι άδειες.
Εξετάσατε μόνο τρεις ισοδύναμες (βάσει του Μ.Π) επιλογές:

1η επιλογή: Αρχάγγελος → Κολύμπια → Αφάντου → «ΒΟΔΙ».
Στην αρχική (πριν 25 χρόνια) και ακόμη σημερινή πρόταση υπήρχαν και υπάρχουν τα εξής:
• Στις μακρινές αποστάσεις με πληθώρα καταθλιπτικών αγωγών (σε αντίθεση με τους βαρυτικούς) πολλών μέτρων και πολλών αντλιοστασίων υπάρχει καθυστέρηση μεταφοράς λυμάτων, δημιουργώντας υπολείμματα… κ.λπ. δυσχεραίνοντας τη λειτουργία και επεξεργασία προκαλώντας και βλάβες.
• Οι αγωγοί διαφυγής είναι σε ακατάλληλά σημεία.
• Χρειαζόταν και ακόμη χρειάζεται επέκταση και αναβάθμιση του βιολογικού και παρά τις πολλές εκπονηθείσες μελέτες δεν έχει γίνει.

• Απαιτούνται δε σήμερα και έργα επί της Εθνικής οδού (Ράβε – Ξήλωνε)
Συμπέρασμα: Η λύση αυτή είναι προβληματική.

2η επιλογή: (Κολύμπια → Αφάντου → «ΒΟΔΙ») και αυτόνομη η Αρχάγγελος …+++….
• Στην επιλογή αυτήν εμφανίζονται τα ίδια ζητήματα αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
• Επιπρόσθετα θα υπάρξουν δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς ο πληθυσμός  μειώνεται από 15.000 σε 200 κατοίκους.
Συμπέρασμα: Η λύση αυτήν είναι μερικώς προβληματική.

3η επιλογή: (Αρχάγγελος → Κολύμπια ← Αφάντου)
Την 3η που επιλέξατε, δηλαδή Αφάντου προς Κολύμπια και Αρχάγγελος προς Κολύμπια έχει πολλά θέματα και ερωτήματα που προανέφερα. Είναι η χειρότερη λύση από όλες …ΠΡΟΔΙΛΩΣ, ΑΝΕΦΙΚΤΗ.
Συμπέρασμα:  χάσιμο χρόνου

Εσείς λέτε «λεφτά υπάρχουν», αλλά λύση; Εμείς λέμε πολλά λεφτά μπορεί και να μην υπάρχουν, αλλά λύση υπάρχει! Είναι σχετικά εύκολη, υλοποιήσιμη και ευέλικτη:
Είναι αυτή που αρχίσαμε να την υλοποιούμε
 επί θητείας μας το 2006, πετυχαίνοντας την ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας (αρ. απ. 311/2006) ξεπερνώντας έτσι το βασικό εμπόδιο του αποδέκτη. Αποφάσισε αρμοδίως να συνδεθούμε ως οικισμός Αφάντου στον ήδη λειτουργικό αγωγό, που βρίσκεται μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από εμάς. Έμενε μόνο η ολοκλήρωση του εσωτερικού μας δικτύου. Συγχρόνως δινόταν λύση για Αρχάγγελο και Κολύμπια.

Και εδώ καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο Δήμος Καλλιθέας ήταν αρνητικός. Και αποκαλύπτεται ότι κάποιοι, θέλοντας να εφαρμόσουν το δήθεν δικό τους σχέδιο, δεν προχώρησαν σε αυτή την έτοιμη, ασφαλή και εφικτή λύση, αλλά σε άλλες…
Αν υπήρχε συνέχεια, θα λειτουργούσε εδώ και πολύ καιρό!
Γι’ αυτό σήμερα έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε θέση και υποχρεούμαστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην επίλυση.

Συνεχίστε στον ίδιο σύντομο και ασφαλή δρόμο με τα λιγότερα εμπόδια.
Α. Επικαιροποιήστε την τότε απόφαση (αρ. απ. 311/2006) να συνδεθεί ο οικισμός Αφάντου (9.000 κατοίκων) με τον αγωγό που είναι δίπλα μας. Βάζοντας τέλος στο πρόβλημα του αποδέκτη. Έτσι φεύγει μία από τις τρεις περιοχές Γ’ προτεραιότητας. Και μην μας πείτε ότι δεν αντέχει ο βιολογικός.

Εξάλλου αποφασίσατε η Ιαλυσός να αποσυνδεθεί από το ΒΟΔΙ, με την απελευθέρωση 50.000 ισοδύναμων κάτοικων. Εάν αύριο σας ζητηθεί η σύνδεση της επένδυσης του ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ (μικρός οικισμός) δεν θα το συνδέσετε άμεσα;

Β. Ανεβείτε στην Παναγιά Τσαμπίκα (ψηλή) και δείτε τις περιοχές, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα. Είναι η τελευταία μας ελπίδα… Γιατί να μην χωροθετήσετε στην ενδοχώρα της περιοχής Κολυμπίων – Αρχαγγέλου η οποία είναι λύση ασφαλής, ευέλικτη, υλοποιήσιμη με λιγότερα εμπόδια και πολλά πλεονεκτήματα, όπως ευκολότερη χωροθέτηση με δυνατότητα πολλαπλών θέσεων, δυνατότητα και για επεξεργασία βοθρολυμάτων, ευκολία μελλοντικών επεκτάσεων, καλύτερες υποδομές για άρδευση, ευκολότερες αδειοδοτήσεις, λιγότερες απαλλοτριώσεις, ελάχιστες οχλήσεις, κατασκευαστικές ευχέρειες-ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δυνατότητα καλύτερου έλεγχου και αντιμετώπισης των προβλημάτων, αποφεύγεται η κατασκευή κεντρικής δεξαμενής στα Κολύμπια, ελάχιστες αντιδράσεις, κοινωνική συναίνεση και πολλά άλλα…
Άλλο ένα πλεονέκτημα , δεν ενοχλείται ούτε σας ενοχλούν.

Συνεπώς δύο θέσεις για την μονάδα, θα μπορούσαν να είναι:
1η θέση:
 Στην ενδοχώρα των Κολυμπίων προς Επτά Πηγές (όπως παραπλεύρως του ποταμού Λουτάνη, Καβαλίνο,…). Βέβαια ένα μειονέκτημα είναι ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλές πηγές με πολλούς υδροφόρους ορίζοντες, που πιθανόν να προκύψουν δυσκολίες στις αδειοδοτήσεις και άλλα σχετικά θέματα..

2η θέση: Στην περιοχή της ενδοχώρας ενδιάμεσα των δυο οικισμών, μεταξύ των δύο μονών της Παναγιάς Τσαμπίκας (όπως περιοχή Γεμαχί,…), με περισσότερα όμως πλεονεκτήματα όπως: ευκολία στην χωροθέτηση-αδειοδοτήσεις κατάλληλο σημείο με υψόμετρο με πολλαπλές δυνατότητες για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο(βοηθά -λειψυδρία-υφαλμυρωση). Και κυρίως ότι με την κατασκευή της μονάδας και ενός μόνο μικρού σε μήκος βαρυτικού αγωγού, θα μπορεί να συνδεθεί το έτοιμο εσωτερικό δίκτυο της Αρχαγγέλου.

Έτσι θα είναι αυτόνομο, άμεσα λειτουργικό και θα απαλλαγούμε από τα ΘΑΑΑ… και τα ΠΕΡΙΜΕΝΕ… Επίσης όταν θα είναι έτοιμα τα εσωτερικά δίκτυα Κολυμπιών με ένα μόνο αντλιοστάσιο συνδέονται και με ένα απλό by pass λύνεται και το πρόβλημα δυσλειτουργίας που θα υπάρχει το χειμώνα στο δίκτυο .

Αντίθετα στην χωροθέτηση βιολογικού στην περιοχή της Θεοτόκου (Κολύμπια) θα πρέπει να περιμένουμε να υλοποιηθεί πρώτα ο βιολογικός (εάν δεν υπάρξουν εμπόδια), όλα τα εσωτερικά δίκτυα (και των ομβρίων), όπως και η δεξαμενή με τα δίκτυα σύνδεσης των άλλων οικισμών. Αφαιρώντας την καλοκαιρινή περίοδο, ΠΟΤΕ θα είναι όλα αυτά έτοιμα. ;;;
ΑΡΑ, κατασκευάστε την μονάδα στη 2η θέση και με ένα μόνο μικρού σε μήκος αγωγό δίνεται άμεση, αυτόνομη και ασφαλή λύση για τον οικισμό Αρχαγγέλου

Ολοκληρώστε το εσωτερικό δίκτυο οικισμού Αφάντου και απλά συνδέστε τον στον έτοιμο αγωγό που περιμένει δίπλα μας εδω και πολλά χρόνια. Με δυνατότητα στο μέλλον για σύνδεση στην 2η θέση, (γλιτώνοντας τώρα   χιλιόμετρα αγωγού , σκαψίματα και λεφτά…)
Κατασκευάστε τα δίκτυα στα Κολύμπια (καλύτερα σταδιακά)και απλά συνδέστε τα στην μονάδα που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (μηδενίζεται τα προβλήματα).

Πριν λίγο καιρό για θέματα άλλων μας καλούσατε δημόσια να πάρουμε θέση. Τώρα σας καλούμε, έστω και εκ των υστέρων ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΕΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ; ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΕ ΤΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ.

ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΘΕΣΗ
ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ…
ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΒΑΝΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΛΕΙΝΕΙ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ.

Πρώην Δήμαρχος Αφάντου Σταμάτης Καβάδας

Pin It on Pinterest