«Η αυτοδιοίκηση διεκδικεί την αυτοτέλεια της» – Θέσεις και προτάσεις Φώτη Χατζηδιάκου στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

«Η αυτοδιοίκηση διεκδικεί την αυτοτέλεια της» – Θέσεις και προτάσεις Φώτη Χατζηδιάκου στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε από τις 7-9 Μαϊου 2015, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, μαζί με τους Δημάρχους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, καθώς και στις προσυνεδριακές θεματικές συζητήσεις που προηγήθηκαν του Συνεδρίου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις και οι προτάσεις, που έρχονται σήμερα Σάββατο προς ψήφιση, από το σύνολο των δημάρχων της χώρας.

Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην ΤτΕ, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση ο κ. Χατζηδιάκος, δήλωσε πως «οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης είναι μονομερείς και αιφνιδιαστικές. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται, το ερώτημα περί πατριωτισμού ή μη. Αν είναι με τα 270 εκατομμύρια ευρώ να λυθεί το πρόβλημα της χώρας, τότε, δεν έχουμε θέμα να διαθέσουμε ακόμα και τις αποζημιώσεις μας, αρκεί να πράξει το ίδιο και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, με πρώτους τους βουλευτές».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου ψηφίσματος του Συνεδρίου από τους 248 παρόντες, οι 185 ψήφισαν να μην δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και μόλις 57 υπέρ του να δοθούν.

Αναφορικά με το έτερο κυρίαρχο ζήτημα των νησιών μας, αυτό της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο Δήμαρχος υπογράμμισε κατηγορηματικά: «αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετά και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους φαίνεται να απομακρύνεται μετά και την επικείμενη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ», εν τούτοις ζήτησε να συμπεριληφθεί σε σχετικό ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ώστε να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως των νησιών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στο Αιγαίο και εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους σε μια τέτοια προοπτική».

Σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Καλλικράτη που ανακοίνωσε στην ομιλία του, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως την παρούσα χρονική στιγμή δεν συντρέχει κανένας λόγος να συζητηθεί η χωροταξική αναδιάρθρωση των Δήμων. Ο Καλλικράτης για να λειτουργήσει απαιτεί τη δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τους Δήμους, με τους κατάλληλους πόρους και αρμοδιότητες.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο κ. Χατζηδιάκος, είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο τον συνδέει προσωπική φιλία, εκθέτοντας του την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νησιά που καλούνται να διαχειρισθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα ελλείψει προσωπικού, πόρων, μέσων. Ζήτησε δε να δρομολογηθεί εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για το συγκεκριμένο θέμα, απευθύνοντας του πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρόδο.

Pin It on Pinterest