Αφιέρωμα στον αγώνα των Δωδεκανησίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Καλλιπάτειρα», τίμησαν την επέτειο της κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Όμως, αυτός ο εορτασμός προέβαλε την ένδοξη ιστορία του δωδεκανησιακού τόπου μας και τον ηρωικό αγώνα των άξιων συμπολιτών μας. Έτσι, εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων μας, που κοινωνούν τους μαθητές του σχολείου μας στο πρόσφατο παρελθόν της πατρίδας μας, που ερμηνεύουν τις σύγχρονες συνθήκες, που προλαβαίνουν τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, μετά την ανάγνωση χαιρετισμού του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» Κυριάκου Κυριακούλη, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης φυλλομέτρησε από το πολύτιμο αρχειακό υλικό του τις λαμπρές σελίδες που γράφτηκαν στην ιστορία με τη δράση των Δωδεκανησίων. Ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους παρισταμένους υπήρξε η παρουσία ενός εκ των τριών επιζησάντων του πολέμου, του Ιερολοχίτη Γεωργίου Λιναρδή, του οποίου η μαρτυρία καθήλωσε μικρούς και μεγάλους.

Στην εκδήλωση, επίσης, παρέστη ο πάτερ Φανούριος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ρόδου, ενώ στο βήμα ανέβηκαν για έναν χαιρετισμό οι Δημήτριος Κρεμαστινός, εκπρόσωπος του «Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη», Χρήστος Μπάρδος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Σάββας Διακοσταματίου, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Βασίλειος Υψηλάντης, πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των συγγενών ορισμένων αγωνιστών, εκτελεσθέντων, συλληφθέντων και εξορισθέντων από τα Δωδεκάνησα, οι οποίοι, μάλιστα, για πρώτη φορά προσκλήθηκαν και παρέστησαν σε ανάλογη εκδήλωση. Τους ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την τιμητική παρουσία.

Μοναδική στιγμή αποτέλεσε η «ιστορική» φωτογραφία όλων των εκλεκτών προσκεκλημένων.