Αεροσκάφος της αερολέσχης Ρόδου εντόπισε την φωτιά στην Λίνδο

Εντοπίστηκε εστία πυρκαγιάς  από πλήρωμα της  Αερολέσχης Ρόδου μεταξύ Λίνδου και Πεύκων κατά την διάρκεια πτήσης  πυρανίχνευσης και εναέριας επιτήρησης δασικών εκτάσεων.

Η Αερολέσχη Ρόδου συμμετέχει και φέτος εθελοντικά, σε πανελλήνια δράση προστασίας του φυσικού μας πλούτου στα πλαίσια της συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για ένα συντονισμένο πρόγραμμα πτήσεων που είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε το 2016 η ΕΛ.Α.Ο. με το ΓΕΑ και στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά όλες οι Ελληνικές Αερολέσχες μέλη της ΕΛ.Α.Ο. με εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόληψη πυρκαγιών τόσο στις νησιωτικές περιοχές όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Η πρώτη φετινή έκκληση για συμμετοχή προς την Αερολέσχη Ρόδου έγινε την Παρασκευή 12 Ιουλίου όπου η πρόγνωση προέβλεπε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στην Ρόδο και τα νησιά του  νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σε μία απαιτητική πτήση 4 ωρών σε χαμηλά ύψη και με ισχυρό άνεμο, καλύφθηκε μια ευρύτατη νησιώτικη περιοχή από την Ρόδο έως και την Ικαρία .

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη συνέπεια και υπευθυνότητα από τους εθελοντές πιλότους της Αερολέσχης Ρόδου, Διονύσιο Κάτσα και Ελευθέριο Χατζησταματίουτις μεσημεριανές ώρες. Κατά την επιστροφή του αεροσκάφους στην βάση του,  εντοπίστηκε η εστία πυρκαγιάς στην Λίνδο και άμεσα ενημερώθηκε, όπως προβλέπεται από την διαδικασία, μέσω ασύρματου ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας και στην συνέχεια η Πυροσβεστική Υπηρεσία με αποτέλεσμα την γρήγορη κατάσβεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι πτήσεις έχουν και αποτρεπτικό χαρακτήρα προς τους ανεύθυνους συμπολίτες μας που επιμένουν να καίνε ξερόχορτα και κλαδιά σε μέρες που η επικινδυνότητά είναι αυξημένη και ουσιαστικά κάτι τέτοιο απαγορεύεται ενώ και οι ποινές είναι ανάλογες.

Τέλος πρέπει αναφερθεί πως το κόστος πτήσης επιβαρύνει αποκλειστικά τις Αερολέσχες που διαθέτουν τα πτητικά μέσα και τους εθελοντές πιλότους που αφιερώνουν πολύτιμο προσωπικό χρόνο ενώ μετά από κάθε πτήση η Πολεμική Αεροπορία προσφέρει ανταποδοτικά το καύσιμο που καταναλώθηκε για τις πτήσεις αυτές, μειώνοντας το συνολικό κόστος.

Η Αερολέσχη Ρόδου, το μοναδικό μη κερδοσκοπικό Αεραθλητικό σωματείο της Δωδεκανήσου που ιδρύθηκε το 1974 παραμένει αρωγός σε οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια και δράση και απευθύνει πρόσκληση   για παρόμοιες συνεργασίες στην Περειφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και τον Δήμο Ρόδου ώστε σε τοπικό επίπεδο να αυξηθεί η δυνατότητα πρόληψης και έγκαιρης κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.