«Απογειώνονται» οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα

Σε μελέτη του το SETE Intelligence, το ερευνητικό εργαλείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κάνει λόγο για μονοψήφια αύξηση των αεροπορικών αφίξεων το 2016 στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί το ινστιτούτο, οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το πρώτο δίμηνο ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, μετά από 2 χρονιές συνεχούς διψήφιας αύξησης στον ΔΑΑ (29% το 2014 και 23% το 2015). Η αύξηση αυτή δεν αφορά μόνον στην Αθήνα αφού μέρος των επιβατών μετεπιβιβάζεται προς τα νησιά. Περαιτέρω, διόλου ευκαταφρόνητος και αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών επιλέγει για τη διαμονή του ιδιωτικούς χώρους (διαμερίσματα, κ.α.) που προσφέρονται σαν «τουριστικά καταλύματα» χωρίς όμως να υπόκεινται σε κάποιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και προδιαγραφών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα και τις πληρότητες των ξενοδοχείων της πόλης.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη έρευνα της Censuswide για λογαριασμό του SETE Intelligence έδειξε πως η Ελλάδα παραμένει ένας επιθυμητός και ασφαλής προορισμός αν και η εικόνα της έχει πληγεί –όχι όμως ανεπανόρθωτα, όπως τονίζεται- από την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην οποία έχει κομβικό ρόλο (το 2015, το 85% των μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη (1 εκατ. ) διήλθαν από την Ελλάδα).

Σε ότι αφορά τη ροή των κρατήσεων προς την Ελλάδα, τονίζεται ότι αυτή είχε αρχίσει να επανέρχεται μέχρι το τρομοκρατικά χτυπήματα των Βρυξελλών και τα μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα με τις βασικές αγορές να κινούνται ανοδικά ή με αναστροφή της τάσης από πτωτική σε ανοδική.

Βέβαια, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα των Βρυξελών παρατηρείται «πάγωμα» κρατήσεων σε διεθνές επίπεδο σε όλες τις αγορές, παρατηρεί το Sete Intelligence. Από την άλλη πλευρά, το ευρύτερο περιβάλλον, σύμφωνα πάντα με το ινστιτούτο, είναι ιδιαίτερα ρευστό και η πορεία του τουρισμού είναι ευμετάβλητη και θα εξαρτηθεί από σειρά αστάθμητων παραγόντων, όπως σημειώνει.

Στους αστάθμητους παράγοντες το Sete Intelligence εντάσσει:

– Η αβεβαιότητα με την «αξιολόγηση» της υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές αν και διαφαίνεται ολοκλήρωσή της.

– Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας έχει οδηγήσει σε αποκλεισμό σημαντικού αριθμού προσφύγων στην χώρα. Η διαχείριση της κατάστασης μπορεί να αποβεί καίριας σημασίας για την εικόνα (perception) της χώρας και συνεπώς την ελκυστικότητά της ως προορισμού.

– Η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η τεταμένη σχέση Ρωσίας – Τουρκίας εντείνουν την διεθνή γεωπολιτική αστάθεια.

– Το ενδεχόμενο ενός BREXIT έχει οδηγήσει σε εξασθένιση της Λίρας καθιστώντας τους προορισμούς Ευρώ λιγότερο ελκυστικούς και πιθανότατα ανακόπτει την αυξητική τάση των βρετανών για ταξίδια προς το εξωτερικό, σε μια στιγμή που η Ελλάδα φαίνεται να ωφελείται από την τάση αυτή.

– Η νέα διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων βίζα Σένγκεν με βιομετρικά χαρακτηριστικά για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία και η Κίνα δυσκολεύει και επιβραδύνει την διαδικασία χορήγησής της. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ προς διευκόλυνση της κατάστασης με πρόσθετο προσωπικό στα Προξενεία αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των όποιων προβλημάτων.

– Τυχόν επανάληψη του φαινομένου των κλειστών δρόμων από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ή το κλείσιμό τους, όπως πιο πρόσφατα και από μετανάστες, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο για τους εισερχόμενους τουρίστες με οδικά μέσα (~8 εκατ. το 2014 ή 35% του συνόλου εισερχόμενων ταξιδιωτών) όσο και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Πιερία, το Πήλιο ή η Ανατολική Πελοπόννησος που δεν εξυπηρετούνται από τοπικά αεροδρόμια ή/και που απευθύνονται στον εγχώριο τουρισμό. Είναι ενδεικτικό, ότι οι οδικές αφίξεις αλλοδαπών τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016 ήταν μειωμένες κατά -11,4% (-130 χιλ.).

Pin It on Pinterest