Αδελφότητα Κρητών Ρόδου: 250 χρόνια από τον θάνατο του Κρητικού ήρωα Ιωάννη Βλάχου ή Δασκαλογιάννη

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Κρητικού ήρωα Ιωάννη Βλάχου ή Δασκαλογιάννη. Ο Ιωάννης Βλάχος είχε γεννηθεί το 1730 στην Ανώπολη Σφακίων. Το προσωνύμιο «Δάσκαλος» το πήρε λόγω της μεγάλης του μόρφωσης αφού ο πατέρας του τον είχε στείλει να σπουδάσει στην Ιταλία.

Είχε αποκτήσει τέσσερα πλοία και εμπορική δραστηριότητα που τον είχαν κάνει πλούσιο και γνωστό σ’ όλη την Ευρώπη. Είχε συνδεθεί με τη Ρωσία και τον Ορλώφ που τον είχε παρακινήσει να ξεκινήσει την επανάσταση κατά των Τούρκων κατακτητών.

Ο Δασκαλογιάννης ηγείται της επανάστασης που ξεκινά τον Μάρτη του 1770 στην Ανώπολη Σφακίων και έχει τις πρώτες επιτυχίες. Γρήγορα οι Ρώσοι τον εγκαταλείπουν και οι Τούρκοι εισβάλουν στα Σφακιά με μεγάλη στρατιωτική δύναμη να καταπνίξουν την επανάσταση. Για να γλυτώσει τα γυναικόπαιδα ο Δασκαλογιάννης παραδίδεται στους Οθωμανούς οι οποία αθετώντας την υπόσχεση που του είχαν δώσει τον έγδαραν ζωντανό στις 17 Ιουνίου 1771 στην πλατεία Αλ Μεϊντάν του Ηρακλείου (σημερινά Λιοντάρια).

Το χρονικό της θυσίας του μεγάλου ήρωα κατέγραψε ένας αγράμματος τυροκόμος, ο μπάρμπα – Παντζελιός ο οποίος στιχούργησε και ο γκαλονόμος του Σήφης Σκορδίλης κατέγραψε στο ποίημα «Το τραγούδι του Δασκαλογιάννη».

Το ποίημα ξεκινά με τους στίχους:

«Θε μου, και δώσ’ μου φώτιση, καρδιά σαν το καζάνι,

να κάτσω να συλλογιαστώ το Δάσκαλο το Γιάννη.

Θε μου, και δώσ’ μου λογισμό και μπόρεση ν’ αρχίξω,

το Δάσκαλο τον ξακουστό πρικιά να τραγουδήξω…

Τον μαρτυρικό θάνατο του Δασκαλογιάννη τιμούν φέτος 250 χρόνια από τότε οι Κρήτες σε όλη την οικουμένη διοργανώνοντας τη δράση «Η Κρήτη τιμά τον Δασκαλογιάννη – Και χορεύγει πεντοζάλη – Από τη μια πόλη ίσαμε την άλλη».

Σ’ αυτήν την παγκόσμια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον πρωτομάρτυρα των Κρητικών επαναστάσεων Δασκαλογιάννη που οργανώνει η Παγκρήτιος Ένωσις Αττικής υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχει και η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου.

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 και ώρα 20.00 τμήμα χορευτών της Αδελφότητας θα χορέψει τον Πεντοζάλη του Δασκαλογιάννη μπροστά από την εκκλησία του Ευαγγελισμού Ρόδου.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις δράσεις που φέτος οργανώνει με την ευκαιρία συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Και έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό δεδομένου ότι η επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770 αποτέλεσε τον προάγγελο της μεγάλης επανάστασης του έθνους το 1821 που οδήγησε στην απελευθέρωση και της Κρήτης και στην Ἐνωσή της με τη μητέρα Ελλάδα το 1913.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This