Ανάσταση με δυναμίτες
Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν αρκετό καιρό πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το άσπρισμα και ασβέστωμα των σπιτιών. Τη Μ. Δευτέρα οι νοικοκυρές ψήνουν τα παραδοσιακά λαμπριάτικα κουλούρια, με τη μοσχοβολιστή μυρωδιά της βανίλιας να «γεμίζει» τον αέρα του νησιού.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες λένε το Μοιρολόι του Χριστού, ένα παραδοσιακό καλύμνιο μοιρολόι, με πολύ ιδιαίτερη μελωδία, θυμίζοντας βυζαντινό τροπάρι και δημοτικό τραγούδι.
Η Μεγάλη Παρασκευή έχει ξεχωριστό χρώμα, με τους ενορίτες των εκκλησιών να κατεβαίνουν στο λιμάνι του νησιού, όπου οι κοπέλες ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια.
Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι», το παραδοσιακό γεμιστό αρνί ή κατσίκι σε πήλινο σκεύος το οποίο αφού σφραγιστεί με ζυμάρι ψήνεται σε ξυλόφουρνους επάνω σε κληματόβεργες.
Ωστόσο, αυτό που κάνει το Πάσχα των Καλύμνιων να ξεχωρίζει είναι οι δυναμίτες.
Από την πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ της Ανάστασης οι δυναμίτες «πέφτουν βροχή».
Δυο ομάδες από όλες τις γειτονιές της Καλύμνου ανεβαίνουν στο βουνό, στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Στέφανο και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα κάνουν το νησί να… τρέμει στην κυριολεξία. Οι «αντίπαλοι» συναγωνίζονται για το ποιος θα πετάξει τους πιο πολλούς δυναμίτες και η νύχτα γίνεται μέρα από τις εντυπωσιακές εκρήξεις.
Σύμφωνα με το έθιμο, αμέσως μετά την Ανάσταση τις νοικοκυρές με τα κεριά αναμμένα με το Άγιο Φως να κάνουν και ένα σταυρό στον τοίχο της πόρτας του σπιτιού τους για να έχουν την ευλογία της Ανάστασης στο σπιτικό τους.