Έλληνες και Τούρκοι κολυμβητές στα διεθνή ύδατα!
Από επιτυχία στέϕθηκε και ϕέτος η διοργάνωση των κολυμβητικών αγώνων, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στην Ντάτσα της Τουρκίας, σε συνεργασία με το Δήμο Σύμης, πλαισιωμένη από το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι.
Συνολικά 250 κολυμβητές από Ελλάδα και Τουρκία κολύμβησαν για την ειρήνη, τιμώντας την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών για την οικονομία, τον πολιτισμό και την άρση των προκαταλήψεων. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, πέρα από το γενικότερο σκοπό για τον οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ήταν αϕιερωμένη στη μνήμη της 20χρονης ϕοιτήτριας Ozgecan Aslan και γενικά σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες.
Οι δύο πλευρές του Αιγαίου έμπρακτα εδώ και χρόνια αποδεικνύουν τη συνεργασία στον πολιτισμό μεταξύ των δύο χωρών, εκπροσωπούμενες απο ένα μικρό νησί της Ελλάδας, τη Σύμη, και μια μικρή πόλη της Τουρκίας, τη Ντάτσα.
Στην παραλιακή πόλη της Τουρκίας παρευρέθη και ο δήμαρχος Σύμης, κ. Ελ. Παπακαλοδούκας, εκϕράζοντας τις ευχαριστίες του στους διοργανωτές, που με “αρχαιοελληνικη” ϕιλοξενία δέχθηκαν τους κολυμβητές και γιόρτασαν όλοι μαζί την ξεχωριστή αυτή διοργάνωση για την Ειρήνη.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Σύμης ανέϕερε ότι μόνο ο πολιτισμός μπορεί να δώσει τις κατάλληλες προδιαγραϕές για οικονομική συνεργασία και ευημερία μεταξύ των δύο λαών, κάτι το οποίο μπορεί να αμβλύνει και την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Στηλίτευσε την ύπαρξη της “αυστηρής” Βιζα, ως ένα τροχοπέδη που δυσχεραίνει την ελεύθερη διέλευση των Τούρκων προς τα νησιά μας και τη χώρα μας γενικότερα, με άμεσο απότοκο το χάσιμο πολύτιμου τουρισμού, και μάλιστα “καλού” τουρισμού, όπως χαρακτηριστικά ανέϕερε ο κ. Παπακαλοδούκας. Στη συνέχεια εκθείασε την πάντα ϕιλόξενη διάθεση των γειτόνων του, για να κλείσει το λόγο του ευχόμενος να αρθούν γρήγορα όλες εκείνες οι γραϕειοκρατικές διαδικασίες που “μπλοκάρουν” την εύκολη διέλευση των Τούρκων πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι σημαντικό να αναϕερθεί και η σημασία που δίνουν τα τουρκικά μέσα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, μιας και καλύπτεται από το CNN Turk και άλλα μέσα διεθνούς εμβέλειας.
Η εκδήλωση θα επαναληϕθεί στη μία και δύο Σεπτεμβρίου στη Σύμη και Ντάτσα αντίστοιχα, στο πλαίσιο του ϕεστιβάλ Σύμης, που ϕέτος θα είναι αϕιερωμένο στους τρεις μεγάλους δημιουργούς, τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τον Γιάννη Σπανό.