Μυστήριο με 65 σκελετούς στο Ηράκλειο

Εντοπίστηκαν στη περιοχή Σφεντύλι – Πιθανότατα ανήκουν σε κατοίκους της Μινωικής Κρήτης

Με πολύ ενδιαφέρον η επιστημονική κοινότητα αναμένει τα αποτελέσματα από την εξέταση DNA σε 65 σκελετούς που βρέθηκαν από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα στην περιοχή Σφεντύλι, ένας τόπος που βουλιάζει σήμερα, λόγω του φράγματος του Αποσελέμη. Την έρευνα διεξάγει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ. Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων, Αθανασία Κάντα, που έφερε στο φως αυτόν τον θησαυρό εκτιμά ότι πρόκειται για κατοίκους της Μινωικής Κρήτης και έχει υπό την εποπτεία της το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, που πιθανολογείται ότι φυλάσσεται στις αποθήκες του Μουσείου Ηρακλείου.

Αν και παρόμοιες μελέτες, σύμφωνα με το candianews.gr, έχουν γίνει στο εξωτερικό θα είναι η πρώτη φορά που το ΙΤΕ και συγκεκριμένα το ΙΜΒ αναλαμβάνει τέτοιας εμβέλειας έρευνα, που αναμένεται να δώσει κρίσιμα συμπεράσματα, για μια σειρά επιστήμες, πέρα της Αρχαιολογίας. Γι΄αυτό καθ΄αυτό το πόρισμα της έρευνας ο ερευνητής του ΙΤΕ, Δημήτρης Καφετζόπουλος είναι αισιόδοξος, μιλώντας στο candianews.gr. Με τα σύγχρονα δεδομένα μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να εντοπίσουμε τους …απογόνους αυτών των ανθρώπων, καθώς θα γίνει σε σύγκριση με τα δεδομένα των σύγχρονων κατοίκων της Κρήτης. «Είναι μια έρευνα που κινείται σε ανεξερεύνητα νερά. Αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα, αν και πρέπει να τονίσω ότι η συνήθως η έρευνα κινείται χωρίς μεγάλα άλματα και το εντυπωσιακό προκύπτει από αστάθμητους παράγοντες. Εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε την καταγωγή αυτού του πληθυσμού και τη σχέση τους με τους σημερινούς κατοίκους της Κρήτης αλλά και τους παγκόσμιους πληθυσμούς». Στο ερώτημα αν με ακρίβεια θα εντοπιστούν οι απόγονοι των κατοίκων του Σφεντυλίου η απάντηση του κ. Καφετζόπουλου είναι «Ναι, οι πιο πιθανοί απόγονοι».

Σταθμός στην έρευνα των προγόνων των Κρητικών ήταν η έρευνα του καθηγητή καθηγητή Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ και ιδρυτή της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας, Γ. Σταματογιαννόπουλου, πριν δυο χρόνια, η οποία με βάση εξέταση DNA σε σκελετούς που βρέθηκαν , κυρίως, στο Οροπέδιο Λασιθίου εξήγαγε τρία βασικά συμπεράσματα: Οι μινωίτες ήταν αυτόχθονες κάτοικοι της Κρήτης, το DNA τους παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια με τον σημερινό πληθυσμό της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, και επίσης είναι συγγενείς με τους πληθυσμούς της Μεσογείου και της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρόγονος όλων των σημερινών ανθρώπων ήταν Αφρικανός. Η πορεία του έξω από την Αφρική ονομάζεται «Οut of Africa» και πρόκειται για μια γοητευτική ιστορία μεταλλάξεων, τυχαίων αλλαγών, διαφοροποιήσεων που δημιούργησαν το σημερινό πλούσιο «μωσαϊκό» των ανθρώπινων φυλών και ιδιαιτεροτήτων. Μια συναρπαστική πορεία, που εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μελετούν παγκοσμίως.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest