Οι μπαταρίες από τα παλιά λάπτοπ εξακολουθούν να έχουν μέσα τους «ζωή», αρκετή για να τροφοδοτήσει με ενέργεια τις φτωχογειτονιές.
Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα της ΙΒΜ, σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των πεταμένων μπαταριών που ανέλυσαν οι ερευνητές το 70% αυτών βρέθηκε να έχει αρκετή ενέργεια για να φωτίζει μια λάμπα LED για πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα, επί ένα χρόνο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ακόμη, ότι οι μπαταρίες που έχουν αποσυρθεί είναι πιο φτηνές από τις υπάρχουσες επιλογές παροχής ενέργειας, ενώ βοηθούν ακόμη και με το πρόβλημα των «e-απορριμμάτων».
Η ιδέα δοκιμάστηκε στην πόλη Bangalore της Ινδίας φέτος, ενώ τα συμπεράσματα της έρευνας, που διεξήχθη από μια ομάδα της IBM που εδρεύει στην Ινδία, πρόκειται να συζητηθούν στο πλαίσιο ενός συνεδρίου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Technology Review του ΜΙΤ.
Φτηνή λύση
Η ομάδα της ΙΒΜ δημιούργησε μια συσκευή, την οποία ονόμασε «UrJar» και η οποία χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου από παλιές μπαταρίες για την τροφοδότηση με ενέργεια συσκευών συνεχούς ρεύματος χαμηλής ενέργειας, όπως μια λάμπα.
Σκοπός των ερευνητών είναι να βοηθήσουν τους σχεδόν 400 εκατ. ανθρώπους στην Ινδία που ζουν χωρίς τις βασικές ανέσεις.
«Η συσκευή UrJar θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα e-αποβλήτων προς την ανακούφιση τα ενεργειακής φτώχειας, προσφέροντας παράλληλα μια βιώσιμη λύση για δύο προβλήματα» αναφέρουν οι ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τονίζοντας ότι οι πρώτες δοκιμές είχαν θετικά αποτελέσματα.