Με θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, έγινε στην Αίθουσα του Ακταίον το Σάββατο 15 Νοέμβρη ομιλία από τον πρώην Ευρωβουλευτή και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ Γ.Τούσσα .
Για το κρίσιμο ζήτημα του μοιράσματος των πηγών ενέργειας , ανάμεσα στους μονοπωλιακούς κολοσσούς ελληνικούς, τούρκικους και γενικότερα αυτών των καπιταλιστικών κρατών, ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα και τα εξής:
«Πολλοί άνθρωποι του μόχθου και στη Ρόδο παρακολουθούν με αγωνία τις επικίνδυνες κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των υδάτων της χώρας μας… Η ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δυσκολίες της διαχείρισής της, με έμφαση στις χώρες της ευρωζώνης, οξύνουν την επιθετικότητα και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που συγκρούονται για το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως και συνολικότερα για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων , τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής….
Η ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται στο τόξο Νοτιοανατολικής Μεσογείου- Μ. Ανατολής – Β. Αφρικής είναι «καζάνι που βράζει». Τα πολεμικά μέτωπα μαίνονται στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, όπου έχουμε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των «πρόθυμων» συμμάχων τους, με πρόσχημα το Ι.Κ. και τους «τζιχαντιστές», τους οποίους ΗΠΑ – ΕΕ και ΝΑΤΟ οργάνωσαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν, για να προωθήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή…
Η ιστορία του καπιταλισμού και των δύο Παγκόσμιων πολέμων με τους οποίους αιματοκύλισε την ανθρωπότητα , δείχνει ότι οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτη τροχιά και η λύση τους να γίνει με στρατιωτικά μέσα, με νέο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν στο φως και μια άλλη μεγάλη αλήθεια : Ότι στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης , ο φυσικός πλούτος που διαθέτει μια χώρα από «ευλογία» για τη λαϊκή ευημερία, μετατρέπεται σε πηγή πολέμων και άλλων δεινών, στην υπηρεσία των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στους λαούς. Η συνεργασία προς όφελος των επιχειρηματιών είναι ο ένας «πόλος» του «μαγνήτη» των διακρατικών σχέσεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, ο άλλος «πόλος» είναι αυτός των σκληρών ανταγωνισμών και των αιματηρών συγκρούσεων.
Το ΚΚΕ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και θεωρεί ότι είναι πολύ επικίνδυνες οι πρόσφατες τουρκικές κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), και δρομολογούν έρευνες για υδρογονάνθρακες με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η τοποθέτηση των ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Αναντίστοιχο με τους πόθους και τα δίκαια του κυπριακού λαού είναι και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (13ης Νοεμβρίου 2014) σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το ψήσισμα, με τις τροπολογίες που τελικά εγκρίθηκαν, στην ουσία, επιδοκιμάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, που προτάσσουν το μοίρασμα των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια και ανοίγουν δρόμο για τη νομιμοποίηση απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων. Εκφράζει το σφοδρό ανταγωνισμό που διεξάγεται ανάμεσα στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της.
Οι προσδοκίες ότι η ένταξη του νησιού στην ιμπεριαλιστική Ε.Ε. θα συμβάλει σε δίκαιη λύση αποδείχθηκαν στην πράξη αβάσιμες και επικίνδυνες.
Το Κόμμα μας στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού και στηρίζει τον αγώνα για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
Οι εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθούν και από τις διεργασίες στο εσωτερικό κάθε χώρας και κάθε αστικής τάξης, δεδομένου του ότι τα «παζάρια» για το τι θα χάσει και τι θα κερδίσει κάθε πλευρά γίνονται όλο και πιο σκληρά. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να αναπτύξουν τη δική τους αυτοτελή δράση ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, για τη δική τους εργατική εξουσία. Αυτή μπορεί να βάλει φρένο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια….»