Στο όμορφο νησί της Ρόδου αναβιώνουν μέχρι και σήμερα πολλές γαμήλιες παραδόσεις. Μάθε ποιες είναι και ενέταξε στο γάμο σου μικρά εθιμοτυπικά στιγμιότυπα.
Έθιμα γάμου από τη Ρόδο : Η Ρόδος είναι έναν νησί με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Πολλά ήθη και έθιμα διασώζονται μέχρι και σήμερα προσδίδοντας χρώμα στην καθημερινή ζωή των νησιωτών. Ο γάμος τα παλιότερα χρόνια αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους θεσμούς και γιορταζόταν με όλη την λαμπρότητα που του αναλογούσε.
Στον γάμο, «στην χαρά» όπως της αποκαλούσαν παλιότερα, συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι ο γάμος δεν αποτελούσε μόνο προσωπική υπόθεση αλλά και κοινωνική.
Σε ένα παραδοσιακό Ροδίτικο γάμο θα συναντήσουμε όμορφους στίχους και τραγούδια που φανερώνουν την χαρά, την προσμονή για το γάμο, την ευτυχία του συνταιριάσματος, τον αποχαιρετισμό της νύφης, την παλικαριά του γαμπρού κ.α. Οι άνθρωποι συνήθιζαν παλιότερα να εκφράζονται μέσω της μελωδίας και των τραγουδιών. Πολλά μάλιστα από αυτά διασώζονται και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα σε πολλούς παραδοσιακούς γάμους.
Τα αρραβωνιάσματα ήταν η πρώτη επίσημη συμφωνία μεταξύ των συμπέθερων. Η περίοδος που το ζευγάρι παρέμενε αρραβωνιασμένο δεν κρατούσε πολύ. Όπως λέει και η παροιμία «το γοργόν και χάριν έχει», δηλαδή οι συμπέθεροι μετά τα αρραβωνιάσματα συζητούσαν για την οριστική ημέρα της τέλεσης του γάμου.
Οι πρωταρχικές ενέργειες του ζευγαριού μετά τα αρραβωνιάσματα και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας του γάμου ήταν η αγορά του νυφικού φορέματος. Οι μελλόνυμφοι συνοδευόμενοι από τους δικούς τους επισκέπτονταν την πόλη για το παραπάνω σκοπό. Η μέρα που διαλεγόταν ήταν η Δευτέρα, η πρώτη μέρα της εβδομάδας για να κυλήσουν όλα καλά. Ο γαμπρός αγόραζε το νυφικό και τα δώρα. Είθισται πουκάμισο στον πεθερό και στους κουνιάδους, φορέματα στην πεθερά και στις κουνιάδες. Από τη μεριά της η νύφη αγόραζε τα ίδια για τους γονείς και τα αδέλφια του γαμπρού.
Τα δώρα που αγοράζονταν μεταφέρονταν πρώτα στο σπίτι του γαμπρού. Η μοδίστρα που θα έραβε το νυφικό της νύφης ερχόταν σε καθορισμένη μέρα. Πάνω στα υφάσματα της μοδίστρας και πριν αρχίσει το ράψιμο οι στενοί συγγενείς έριχναν χρήματα και ασήμωναν την μοδίστρα ώστε να βάλει όλη την μαστοριά της και να ράψει ένα πανέμορφο νυφικό.
Η αμέσως μετά γαμήλια ενέργεια ήταν το άλεσμα του σιταριού από τις γυναίκες του χωριού και από τις φιλενάδες της νύφης. Οι κουλούρες και τα ψωμιά έπρεπε να ήταν έτοιμα για το γαμήλιο τραπέζι. Δεν νοείτε γάμος χωρίς γαμήλιες κουλούρες. Άλλο ένα αξιόλογο έθιμο της παλιά εποχής ήταν ο καθαρισμός του καινούργιου σπιτιού στο οποίο θα έμεναν οι νεόνυμφοι.
Οι πομπές και οι μεταφορές των προικιών της νύφης αλλά και του γαμπρού αποτελούν στην Ροδίτικη παράδοση μεγάλο κομμάτι. Τα τραγούδια που τραγουδιούνται δηλώνουν την χαρά και την ομορφιά των δύο νεαρών. Συγγενείς και φίλοι δεν μπορούν να λείπουν από τις προγαμιαίες πομπές. Όλοι βοηθούσαν με τον τρόπο τους στην προετοιμασία του γάμου.
Παρασκευή βράδυ είθισται στην Ρόδο να φτιάχνουν τα μελεκούνια ή αλλιώς μελιτάνια, δηλαδή γλυκά ζυμάρια και ψωμάκια με μέλι. Επίσης την ίδια μέρα γινόταν και το στρώσιμο του γαμήλιο κρεβατιού.
Την επόμενη μέρα ( Σάββατο) το πρωί οι άντρες και γυναίκες μαγείρευαν τα κεφαλόποδα για να φάνε όσοι καλεσμένοι και οργανοπαίχτες είχαν έρθει. Το απόγευμα της ίδιας μέρας δινόντουσαν τα δαχτυλίδια του αντρόγυνου και μια λειτουργιά (πρόσφορο) για να λειτουργηθούν το πρωί της Κυριακής.
Ο χορός, τα τραγούδια, το ρακί και το φαγοπότι κρατούσε όλο το βράδυ του Σαββάτου μέχρι την ημέρα του γάμου και την τέλεση του μυστηρίου. Ο γάμος όπως ανέφερα και πιο πάνω ήταν ένας από τους κορυφαίους θεσμούς και αποτελούσε μέγιστη χαρά όχι μόνο για το ζευγάρι αλλά και για όλη την κοινότητα.