Κάλυμνος: Το παγκόσμιο «στέκι» της Αναρρίχησης (αφιέρωμα από το περιοδικό Espresso)

Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις τόσο ελληνικών όσο και ξένων μέσων ενημέρωσης, γύρω από την Κάλυμνο και την Αναρρίχηση. 

Το «νησί των σφουγγαράδων» ξεπέρασε πλέον τα σύνορα και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καθιερωθεί ως «η Μέκκα της παγκόσμιας αναρρίχησης», την ώρα που κατά χιλιάδες καταφθάνουν οι λάτρεις αυτού του αθλήματος, για να απολαύσουν τα μοναδικά βράχια  και τις χιλιάδες διαδρομές, που προσφέρουν την ικανοποίηση σε κάθε επίπεδο αναρριχητή.
Το περιοδικό «Εσπρέσσο», με εκτενές αφιέρωμα που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «οι αετοί της Καλύμνου», αναφέρεται στην μοναδικότητα της Καλύμνου στον τομέα αυτό και στο παγκόσμιο Φεστιβάλ  Αναρρίχησης που και φέτος από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου, αναμένεται να προσελκύσει το διεθνές «τζετ σετ» του ακραίου αυτού αθλήματος.
Ακολουθεί το άρθρο του περιοδικού:
«Οι αετοί της Καλύμνου»

 

 

Την ώρα που στη Μύκονο κάνει παρέλαση το διεθνές τζετ σετ της showbiz, στην Κάλυμνο παρελαύνει το διεθνές τζετ σετ της αναρρίχησης. Με εκατοντάδες ειδικές διαδρομές, δεκάδες διάσημα ανά τον κόσμο πεδία και κορυφαίες διοργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, το νησί των σφουγγαράδων έχει εξελιχθεί σε νησί των αναρριχητών, συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα των φανατικών του σπορ από κάθε σημείο της Γης. Μερικοί από τους μεγαλύτερους αθλητές φτάνουν αυτές τις ημέρες στο hot spot του πλανήτη, προκειμένου να προπονηθούν στους διάσημους βράχους της Καλύμνου, εν όψει του περίφημου φεστιβάλ αναρρίχησης που -όπως μόλις ανακοινώθηκε- θα διεξαχθεί φέτος από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου.
Η «Μέκκα της αναρρίχησης» αναμένεται να υποδεχτεί «υπερήρωες των βράχων», όπως ο Βρετανός John Dunne (διαφημίζει με θέρμη την Κάλυμνο μέσα από το twitter του), ο Ιάπωνας Yuji Hirayama, που έχει και στο παρελθόν πάρει μέρος στο φεστιβάλ, ο Γάλλος Jean-Baptiste Tribout, ο Ιταλός Maurizio «Manolo» Zanolla και ο Αυστριακός Gerhard Hörhager (πριν από λίγες μέρες ήταν και πάλι στην Κάλυμνο), όλοι τους θρύλοι του σπορ. Μαζί τους, εκατοντάδες τολμηροί επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αναρριχητές που κατακλύζουν ήδη το νησί, προκειμένου να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους εν όψει του The North Face Kalymnos Climbing Festival 2014, με την προσέλευση να αναμένεται πως θα κορυφωθεί τον επόμενο μήνα. Η τουριστική περίοδος της Καλύμνου άλλωστε έχει επιμηκυνθεί σημαντικά από τότε που αναδείχθηκε σε αναρριχητικό παράδεισο της Μεσογείου.
Η ποικιλία των εκατοντάδων αναρριχητικών διαδρομών, στις οποίες έχουν δοθεί ονόματα από την ελληνική μυθολογία, προσφέρει άπειρες δυνατότητες αθλητικής αναρρίχησης, με μοναδικές τεχνικές κινήσεις, ενώ οι βαθμοί δυσκολίας ξεκινούν με εκπαιδευτικές διαδρομές και φτάνουν έως και στα πιο δύσκολα επίπεδα, για έμπειρους, αφού το νησί προσφέρει αφθονία από προκλητικούς σχηματισμούς βράχων. Οι τοπικές Αρχές μάλιστα υπολογίζουν ότι τα τελευταία χρόνια στο νησί φτάνουν πάνω από 150.000 λάτρεις της αναρρίχησης απ’ όλον τον κόσμο, ενώ η φήμη της Καλύμνου γιγαντώνεται.
Ο Ιταλός που ερωτεύτηκε το όμορφο νησί
ΟΛΟΙ στην Κάλυμνο γνωρίζουν τον Αντρέα ντι Μπάρι ως τον άνθρωπο που ανακάλυψε τις τεράστιες δυνατότητες της Καλύμνου να εξελιχθεί σε αναρριχητικό παράδεισο. Ο Ιταλός αναρριχητής επισκέφθηκε την Κάλυμνο το 1996 για διακοπές, χωρίς να γνωρίζει ότι επρόκειτο να «ερωτευτεί» τους βράχους της. Βλέποντας την περιοχή ενθουσιάστηκε τόσο, που επέστρεψε τον Μάιο του 1997 με μερικούς φίλους και συναθλητές του για να ανοίξουν μαζί κάποιες διαδρομές. Προτού φύγουν είχαν ήδη φροντίσει να αφήσουν πίσω τους 43 οργανωμένα πεδία αναρρίχησης! Ο Αντρέα ντι Μπάρι επέστρεψε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αυτή τη φορά με τον φωτογράφο Andrea Gallo, συνεργάτη του περιοδικού «Alp». Μετά τη δημοσίευση στο «Alp» ακολούθησε το εξώφυλλο στο «Rotpunkt» (και τα δύο διάσημα ειδικά περιοδικά) και στη συνέχεια η φήμη της Καλύμνου άρχισε να απογειώνεται στον κόσμο της αναρρίχησης. Το 2000 διοργανώθηκε η πρώτη μεγάλη εκδήλωση, με 183 ορειβάτες από 13 διαφορετικές χώρες, που άρχισαν να συζητούν τρόπους, ώστε να αποτελέσει η Κάλυμνος το παγκόσμιο στέκι της αναρρίχησης, μετατρέποντας τους βράχους της σε Βαβέλ. Εκτοτε το νησί έγινε μαγνήτης…

Pin It on Pinterest